Ova biljka savršeno smiruje napetost i ubrzava oporavak kod kemoterapije Reviewed by admin on . Limunova trava potječe iz tropskih krajeva južne i jugoistočne Azije i Australije. Zbog velikih mogućnosti upotrebe prvenstveno u prehrani, limunova trava se do Limunova trava potječe iz tropskih krajeva južne i jugoistočne Azije i Australije. Zbog velikih mogućnosti upotrebe prvenstveno u prehrani, limunova trava se do Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Ljekovito » Ova biljka savršeno smiruje napetost i ubrzava oporavak kod kemoterapije

Ova biljka savršeno smiruje napetost i ubrzava oporavak kod kemoterapije

lemongrass

Limunova trava potječe iz tropskih krajeva južne i jugoistočne Azije i Australije. Zbog velikih mogućnosti upotrebe prvenstveno u prehrani, limunova trava se dosta uzgaja također širom svijeta, posebno u SAD. Ova biljka ima oko 50 različitih vrsta a koriste se tek dvije. Limunova trava ima dugo, tanko sivozeleno lišće i lukovičastu osnovu. Citral je esencijalno ulje koje ova biljka sadrži i koje joj daje kiselkasti miris i ukus.

Čaj od limunove trave
Čaj od limunove trave se pravi od suhog lišća ove biljke a može se kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Osim što osvježava, ovaj čaj smiruje napetost, ljekovito djejluje na jetru i žuč, pomaže kod loše probave, bolova u želucu… Osim u vidu ljekovitog čaja, rasprostranjena je i primjena limunove trave u medicini i kozmetičkoj industriji.

Upotrebljava se kao začin i hrana
Limunova trava se najprije upotrebljava kao izvrstan začin u juhama, čorbama, za jela od mesa, ribe i morskih plodova. Odlično se po ukusu slaže s čilijem i bijelim lukom. Takodje, limunova trava je baza za mnoga popularna pića u Aziji.

Limunova trava koristi se kao svježa, ili kao osušena, i u prahu. U vidu praha se dodaje nekim pićima i čajevima.
Da bi bila ukusna, svježa limunova trava treba imati sočnu zdravu lukovicu i duge zelene listove. Čisti se kao mladi luk a možete je koristiti za juhe, salate, variva, za grilanje, umake pa i za slatkiše. Obično se za jelo koristi donji deblji dio stabljike limunove trave. Može se koristiti veći dio biljke – cijeli listovi i vrhovi listova. Dodajte listove limunove trave u prženo ili kuhano povrće i vaše jelo će dobiti egzotičnu aromu.

Ljekovitost
Limunova trava se vjekovima koristi u Indoneziji i Maleziji kao biljni lijek. Poznata je njena upotreba u liječenju depresivnih stanja, nervoze, probavnih poremećaja…

Utječe blagotvorno na opće zdravlje organizma a prema nekim istraživanjima bit će djelotvorna i u borbi s tumorima. Za osobe koje su na tretmanu kemoterapijom, preporučuje se da piju oko litru i po soka limunove trave onih dana kada imaju zračenje ili kemoterapiju. Sok se pravi tako što se u vruću vodu doda malo usitnjene limunove trave.

U borbi protiv komaraca
Ako limunovu travu uzgajate u kući ili u stanu, insekti će Vas zaobilaziti, a pogotovo komarci.

Ako želite da uzgajate limunovu travu, dovoljno je da reznicu stabljike stavite u vodu na sunčanom mjestu. Očekujte da nakon 7 dana pusti korijen, kada treba da je zasadite.

Limunova trava u trudnoći i dojenje
Eterično ulje od limunove trave djeluje protuupalno, i blago sedativno, a snižava i krvni pritisak. Primjenjuje se lokalno jer ima i antiseptičko djelovanje i antibakterijsko djelovanje. Odlično je za tretman sportskih povreda, kod modrica i istegnuća. Ulje se koristi i za čišćenje masne kože, a u aromaterapiji kao relaksirajuće sredstvo. Koristi se također za njegu kože s proširenim porama i jakim naslagama celulita. Međutim, oprez je potrebna kod osetljivih osoba jer može izazvati alergijske reakcije na koži, a ulje se ne smije koristiti kod djece koja su mlađa od 6 godina, kod trudnica i dojilja.

Limun-travu možete i sami uzgajati u tegli. Voli sunce i zemljište bogato azotom. Držite je na temperaturi od 15 do 29 stupnjeva i vodite računa da zemlja u tegli nikada ne bude suha. Potrebno je povremeno prihranjivanje azotnim gnojivom i redovno zalivanje ali ne po jakom suncu kako listovi ne bi dobili mrlje.

zdravapriroda.com.

 

 

Leave a Comment