Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi! Reviewed by admin on . Mogu se kupiti tijekom cijele godine, na tržnici ili u supermarketima, a pripremaju se na različite načine, imaju dobar okus, podižu apetit, a ujedno imaju i vi Mogu se kupiti tijekom cijele godine, na tržnici ili u supermarketima, a pripremaju se na različite načine, imaju dobar okus, podižu apetit, a ujedno imaju i vi Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Ljekovito » Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi!

Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi!

sampinjoni

Mogu se kupiti tijekom cijele godine, na tržnici ili u supermarketima, a pripremaju se na različite načine, imaju dobar okus, podižu apetit, a ujedno imaju i visoku hranjivu vrijednost. Znanstvenici i nutricionisti odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani.

Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Istraživanja su pokazala da šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sustavu organizma.

Dobra je vijest da su istraživači dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sustav povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Iste gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog sustava klasificirane kao dendritičke stanice.

A one mogu proizvesti bijela krvna zrnca poznata kao T-stanice koje su odlučujuće za jak i zdrav imunitet. Dendritičke stanice deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štoviše, dendritičke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Protiv raka dojke

Uz to, znanstvenici su utvrdili da je efekt podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Manje je poznato da popularna i cijenom dostupna gljiva može biti vrlo korisna u prevenciji i terapiji raka dojke. Stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

Kalorije i nutritivna vrijednost

U 100 g sirovih šampinjona nalazi se samo – 26 kcal, a to što je proteinima jedna od najbogatijih vrsta gljiva stavlja ga na popis vrlo poželjnih namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani poput osoba oboljelih od dijabetesa. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnulo se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od kojih su tri vrste šampinjona.

Pokazalo se da su gljive, svježe i kuhane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje nivo kolesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Šampinjoni još sadrže vitamine D i B grupe, nešto vitamina E i provitamina A, te dosta kalija, fosfora, željeza i drugih elemenata potrebnih ljudskom organizmu.

Iz svega ovog proizilazi da su šampinjoni prikladan i vrlo jeftin način zdrave prehrane. Slobodno možemo reći da je rijetka hrana koja se može na tako različite načine spremati, istovremeno imati dobar okus i imati visoku hranjivu vrijednost kao što to imaju gljive.

Priprema, kupovina i čuvanje

Gljive koje ostanu od ručka nije dobro ostavljati u frižideru za sutradan jer oksidiraju, a mogu promijeniti i aromu. Isto tako podgrijavanje jela s gljivama nije preporučivo, a nije poželjno ni obrađivati ih u mikrovalnoj pećnici. Prilikom kupnje svakako izbjegavajte šampinjone koji su izgubili vlagu ili su premekani na dodir, te imaju oštećenja na površini. Birajte one koji imaju čvrstu strukturu.

Kod šampinjona ispiranje vodom i nije toliko efikasno, kao što je slučaj i s mnogim drugim jestivim gljivama, već se savjetuje da se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Ako ih sve ne iskoristite dok su svježi, ne brinite – možete ih nekoliko dana sačuvati u frižideru, najbolje u papirnatoj vrećici zamotanoj u vlažnu krpu jer ćete tako održati njihovu vlažnost i svježinu.

RAdioliberium.org/Global Media Planet

 

Leave a Comment