Bježanje nas čini robovima onoga od čega bježimo Reviewed by admin on . Bježanje nas čini robovima onoga od čega bježimo. Svako izbjegavanje da se suočimo s nečim što nam se ne sviđa, stvara nam bol i patnju. Suočavanje je neophodno Bježanje nas čini robovima onoga od čega bježimo. Svako izbjegavanje da se suočimo s nečim što nam se ne sviđa, stvara nam bol i patnju. Suočavanje je neophodno Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna psih.Suzane Vemić » Bježanje nas čini robovima onoga od čega bježimo

Bježanje nas čini robovima onoga od čega bježimo

velika
Bježanje nas čini robovima onoga od čega bježimo.

Svako izbjegavanje da se suočimo s nečim što nam se ne sviđa, stvara nam bol i patnju. Suočavanje je neophodno za naš rast i razvoj, ono nam vraća unutarnju snagu i oslobađa nas. Sve dok od nečega bježimo, u stvari smo u njegovoj vlasti i stalnom strahu da će nas jednom ipak sustići.  Slobodu možemo vratiti jedino tako što ćemo se okrenuti i pogledati ga u oči. Ma što da je u pitanju, radi se o iluziji, jer u pitanju je  samo tvorevina našeg uma.

Sjetite se samo straha, jedne od najjačih iluzija koju doživljavamo. Strah je jedna od najneugodnijih emocija koje doživljavamo, čak i kad je vrlo slabog intenziteta.


Kada osjetimo neku neugodnu emociju u našem tijelu se trenutno javi grč, koji ne mora biti vidljiv, a također osjetimo i želju da pobjegnemo od tog osjećaja. Naravno, nemoguće je pobjeći od vlastitih emocija, jer one se stvaraju u nama, a vanjske okolnosti su samo okidač za njihov nastanak. Ovaj poriv za bježanjem, najčešće dovodi do negiranja odnosno suzbijanja postojeće emocije. Negiranje nije isto što i potiskivanje emocije, potiskivanje je naime, sasvim nesvjestan mehanizam. Negacija znači da neki osjećaj odbijamo prihvatiti, da ga odbacujemo.

Neprihvaćanje nam međutim ne može pomoći da prevaziđemo neugodnost koju osjećamo. Naprotiv, upravo nam izbjegavanje emocija stvara bol, dok prihvaćanje dovodi do oslobađanja.

Sljedeći put kada osjetite neki neugodan osjećaj, zaustavite se… udahnite duboko nekoliko puta i recite sebi: Ovaj osjećaj je u redu… što god da jest, već je ovde… neću mu se opirati… prihvaćam sve što osjećam i doživljavam.

Suzana Vemić, psih.

Centarprozor

 

Leave a Comment