10 načina da ostanete jaki u teškim trenucima Reviewed by admin on . Ma koliko održavali nivo pozitivnih misli i širili pozitivne vibracije, život nam ponekad zadaje neočekivane udarce. Nekada je to gubitak posla, rast kamata na Ma koliko održavali nivo pozitivnih misli i širili pozitivne vibracije, život nam ponekad zadaje neočekivane udarce. Nekada je to gubitak posla, rast kamata na Rating: 0

10 načina da ostanete jaki u teškim trenucima

nada

Ma koliko održavali nivo pozitivnih misli i širili pozitivne vibracije, život nam ponekad zadaje neočekivane udarce. Nekada je to gubitak posla, rast kamata na ionako previsoku cijenu stambenog kredita, raskid ljubavne veze ili smrt bližnjeg.

U ovakvim potresnim trenucima često se zapitamo kako pronaći snagu i nastaviti dalje.

Ovaj tekst inspiriran je slučajnim poznanstvom. Priča žene koja je i pored toga što je u tom momentu bila jedina zaposlena u obitelji s troje djece i mužem koji je tek izgubio posao imala snagu osmijehnuti se i radni dan provoditi pomažući nemoćnima, njegujući stare i bolesne i uveseljavajući im dane provedene na klinici.


Stoga vam u nastavku donosimo 10 lekcija koje će vam pomoći da pronađete snagu i u ovakvim teškim trenucima.

1. Vi niste vaša prošlost!

Ma koliko kaotičnu prošlost imali, budućnost je nova, svježa i otvorena. Vi niste vaše prošle navike. Vi niste vaši prethodni neuspjesi. Vi niste ono što drugi misle o vama, ma koliko to negativno nekad bilo. Vi ste samo ono što sad u ovom momentu vi mislite o sebi. Vi ste ono što sad i u ovom momentu činite.

Ako ste do sad mislili da ste “promašaj”, promijenite stav i postat ćete to novo osvježenje. Jer, greške, neuspjesi i bol su tu da nam budu učitelji.

2. Fokusirajte se na ono što imate, ne na ono što nemate.

Zaiste, koliko loše može biti? Da je tako loše, vjerojatno ne biste ovo ni čitaili. Čak i kad mislite da nemate mnogo, još uvijek imate um. A to je jedino uistinu potrebno da biste krenuli naprijed. Pronađite jednu pozitivnu misao i držite je se snažno. neka vas ona vodi dalje i inspirira do naredne.

3. Problemi su prirodan put rasta.

Znate li da mi vidimo planine, samo zato što se izdižu nad kotlinama? Zvuči parafrazirano, ali lijepe stvari u životu spoznajemo zahvaljujući onim težim tenucima borbe, tuge i boli. Vrištati na svoje bližnje u momentima stresa, samo će pogoršati stvari. Prihvatite nedaće kao učitelje koji će vas ojačati.

4. U redu je “raspasti se” na kratko.

Ne morate uvijek biti jaki. U redu je i plakati, povući se u sebe, zaključati se s gomilom papirnih maramica i slatkiša, imati lošu frizuru i podbule podočnjake. Zatvoriti bol u sebi, bila bi lošija opcija, jer će on kad-tad izaći na površinu i sobom povući možda dramatičnije poslijedice, pa čak i fizičku bolest. Dozvolite sebi da kratko patite, a onda se prikupite, pronađite onu pozitivnu misao s početka naše priče i hrabro krenite naprijed.

5. Život je krhak i kraći no što mislite.

Negdje netko na planeti Zemlji planira sve ono lijepo što bi mu se moglo dogoditi sutra, a onda umre danas. Ovo je tužno, ali istinito. Nikad ne znate kada je došao vaš čas. Zar onda dan ne biste radije provodili oslanjajući se na ono lijepo što vam je u životu preostalo?

 6. Ponekad jednostavno nećete uspjeti.

Većina nas odraste s pogrešnim uvjerenjem da su neuspjesi i greške loši. Ali kako je to izvjesni naučnik jednom izjavio nakon što je tek stoti pokušaj urodio plodom i donio nevjerojatno tehnološko otkriće: “Nije istina da sam promašio 99 puta. Ja sam samo otkrio 99 načina kako nešto ne funkcionira”. Raditi nešto i pogriješiti je svakako bolje od ne raditi ništa. Stoga, pokrenite se i učite iz svojih grešaka.

7. Kapacitet da postignete sreću je u vašim rukama!

Možete se držati prethodnih neuspjeha ili kreirati sreću. Osmijeh je izbor, a ne čudo. Prestanite čekati nekoga ili nešto da dođe s vašom srećom. Izađite iz svoje učmale komfort zone i kreirajte sreću sami.

8. Vi niste zarobljeni, samo ponavljate stare lekcije.

Postoje momenti kad se osjećamo zarobljenima. Kao da tapkamo u mjestu bez nade da ćemo se ikad otisnuti od obale. No zapamtite: “Čak i ptica koja je predugo u kavezu i sa zdravim krilima može se osjećati nesigurnom za letenje”. Ali vi još uvijek imate krila. Protegnite ih, zamahnite jednom, dvaput. Ojačajte ih i uskoro ste ponovo spremni za let.

9. Ne možete kontrolirati vjetar, ali možete prilagoditi jedra.

Drugim riječima, ne možete kontrolirati sve što vam se događa, ali možete kontrolirati način na koji reagirate. Distancirajte se od problema emotivno. Jer vi niste vaš problem. Ohladite glavu i promatrajte ga iz daljine. Možete čak pronaći pozitivnan ishod u negativnoj situaciji. Jeste li se prehladili? Srećom, nemate nikavu životno opasnu bolest. Možda ste zaboravili na putovanje? Srećom vikend ćete provesti s prijateljima.

10. Uvijek imate izbor.

Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazili uvijek imate najmanje dva izbora. Čak i kad mislite da izbor ne postoji, ostao vam je izbor pozitivnijih misli. Možete sjediti u mraku ili otkriti svoje unutarnje svjetlo i otkriti snažnije dijelove sebe za koje niste ni znali da postoje. Krizu možete vidjeti kao način da naučite nešto novo, prodrmate vlastiti svijet i mogućnost da se pokrenete.

 SanMagazin

 

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: