Upozorenje: Po svim karakteristikama, Coca Cola je otrov i insekticid, a ne osvježavajuće piće! Reviewed by admin on . Znate li da Coca colu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a poslijedice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice. Najmoćniji brend na Znate li da Coca colu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a poslijedice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice. Najmoćniji brend na Rating: 0

Upozorenje: Po svim karakteristikama, Coca Cola je otrov i insekticid, a ne osvježavajuće piće!

cola

Znate li da Coca colu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a poslijedice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

Najmoćniji brend na svijetu je Coca-Cola (u daljem tekstu, Cola). Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država.

Što mislite odakle slogan, Coca Cola i osmijeh?

To vam neću reći, dovoljno je da vam kažem da je kokain izbačen iz sastojaka Cole još prije sto godina.

Zašto? Zato što nije bio potreban…

Ako bolje razmislite, zapitajte se zašto je receptura Cole tajna i zašto nitko do sad nije uspio da kopira formulu. Trenutno samo dva čovjeka na svijetu zna formulu, i nikad ne putuju istim avionom. Tajna se čuva.

Smatra se da je kompanija Coca Cola osmislila većinu advertising kampanja koje danas poznajemo. Za ovaj besplatni kupon se misli da je prvi kupon ikada napravljen.

Datum stvaranja Cole se smatra 8.05.1886. kada je apotekar ohn Pemberton probao napraviti lijek za glavobolju. John je pomiješao, kao glavne sastojke, ekstakte iz dve biljke, južno američke Coce i afričke Cole. Ovaj lijek je prodavan po 5 centi.

Ubrzo, lijek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, nedostatak volje, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše Coca cole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osjećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

John Pemberton je od 1888. godina počeo prodavati svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Candler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

Početkom 20. (1903.) vijeka Coca cola je morala izbaciti kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je također stimulator, ali nije zabranjen. Coca cola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tekućine (jedna čaša).

Od tada Coca cola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno suvremenim trendovima mijenjaju zaslađivači, čisto da Coca cola ne bi ovisila od cijene šećera na tržištu, ali o tome malo kasnije.

1919. Candler Coca cola kompaniju prodaje Ernest Woodruffu za 25 milijuna dolara.

Danas se vrijednost kompanije procijenjuje na skoro 200 milijardi dolara, s godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom svijeta 146000 ljudi. Najprepoznatljiviji je bend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10000 Colinih proizvoda.

Interesantno je to, da je Coca-Cola Company država, s godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

Coca cola je korisna i može se upotrijebiti za gomilu stvari. Ajde da se pozabavimo čemu Cola danas može koristiti.

Čemu sve Cola može koristiti?

Skoro da ne postoji na svijetu tako koristan proizvod kao što je Cola. Opravdno, zbog svega što možete učiniti s Colom, ona je stekla reputaciju koju ima.

Očistite zagorjelu tavu sa Colom

U zagorjelu tavu uspite Colu tako da pokrije zagorela mjesta, ostavite da djeluje pola sata, i nakon toga spužvom uklonite nečistoće.

Ovo je moguće, zahvaljujući kiselini koju Cola posjeduje.

Očistite Colom od hrđe i patine stare novčiće, nakit ili escajg 

Kiselina kojom Cola obiluje također možete očistiti novčiće i metalne predmete koje zahvatila hrđa i patina, te da im date prvobitni sjaj. Također je možete koristiti ukoliko nemate pored sebe WD, za odvrtanje zahrđalih šarafa.

Cola da vam cvijeće bude jače

Malo Ckoka kole u teglu s cvijećem ili vazu, u značajnoj mjeri će vam oporaviti cvijeće. Sve to zahvaljujući šećeru koji se nalazi u Coli.

Uklonite masne fleke Colom

Fosforna kiselina iz cole je idealna za uklanjanje masnih mrlja s vaše odjeće. Bit će dovoljno da natopite mrlju petnaestak minuta i da kasnije operete tkaninu na uobičajen način. Takođet možete s colom i da očistite i ulje s poda, od garaže recimo. Poprskajte pod i ostavite da djeluje neko vrijeme, pa onda isperite šmrkom.

Odmrzavanje vjetrobranskog stakla

Odmrzavanje vjetrobranskog stakla s malo Cole će vam pomoći da skinete led.

Cola, spas za opekotine od meduza

Trenutno aktualnije od odmrzavanja stakla je saznanje, obzirom da ide ljeto, da za olakšanje bolova od opekotina meduza možete iskoristiti Colu, naravno, ne da je popijete nego polijete na opečeno mjesto.

Lako čišćenje prozora Colom

S Colom možete očistiti prozore. Limunska kiselina koje ima u Coli omogućava brzo i lako odmašćivanje.

Očistite svoj akumulator uz pomoć Cole

Kao što ste vidjeli da s Colom možete očistiti stare novčiće, isto tako Cola je idealno sredstvo za čišćenja klema na akumulatoru.

Cola je i odličan insekticid

Ukoliko imate mnogo buba u nekoj prostoriji ili dvorištu jednostavno ulijte Colu u zdjelu i ostavite. Šećer iz Cole će ih privući a kiselina ubiti.

Cola za savršene uvojke

Izhlapjelu Colu utrljajte u kosu i poslije par minuta je isperite i vaši uvojci će izgledati savršeno.

Žvaka u kosi i Cola

Žvaku ulijepljenu u kosi nije lako ukloniti. Ali je tu Cola! Nakvasite malo to mjesto gdje je žvaka i problem će biti riješen.

Uklonite fleke od krvi s odeće i tkanine

Cola uspješno uklanja fleke od krvi s odeće i tkanine. Zanimljivo je i to da američka policijska patrola, u nekim saveznim državama, sa sobom nosi po dva galona Cole kako bi efikasno čistili krv sa asfalta poslije saobraćajnih nesreća.

Znači upotreba Cole može biti široka, a je li dobra i za piće, osim što je zarazno ukusna? Da vidimo kakav je njen efekt po unošenju.

cocacola 543

Št se događa u našem tijelu kad popijemo Colu?

10 minuta nakon što popijemo Colu unosimo otprilike 10 čajnih žličica šećera što je preporučena dnevna doza šećera.

Kad bi odjednom unijeli toliki šećer u organizam bilo bi nam muka. To se ne događa jer dovoljna koncentracija fosfatne kiseline ublažava taj efekat.

20 minuta nakon što popijete Colu količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući inzulinsku eksploziju. Jetra tada reagira tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće.

40 minuta nakon što ste popili Colu kofein je u potpunosti apsorbiran. Šire vam se zjenice, raste vam krvni pritisak, vaša jetra pumpa još više šećera u vaš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprječava osjećaj vrtoglavice.

Ubrzo nakon toga vaš mozak pojačano proizvodi serotonin koji vas dovodi u blago euforično stanje.

60 minuta kasnije fosforna kiselina vezuje kalcij, magnezij i cink iz crijeva, ubrzavajući rad organizma. Kemijski ovo je smjesa velikih količina šećera i zaslađivača, i u ovom periodu je povećano urinarno izlučivanje tekućine.

Sada izbacujete sav magnezij, cink i kalcij koji ste prethodno unijeli hranom, tako neophodne vašem organizmu i kostima.

Uz vrlo važne mikroelemente koje ste trebali apsorbirati, vi izbacujete i ogromnu količinu tekućine. Dolazi do šećernog kolapsa i jednostavno morate dpopraviti stanje. Ako ste navikli na Colu, to će vam biti najlakši način, a bogami, Cola baš prija.

Znate li da Clu možemo svrstati u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a poslijedice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

Koje sve supstance se nalaze u Coli?

Sve bi bilo lijepo da je ovo piće prirodno i da ne sadrži mnoge kemikalije.

FENILALANIN (Phenylalanine) – Utječe na lučenje SEROTONINA (hormona sreće) i izaziva ovisnost.

FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) – E338 – Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcij i magnezij i stvara soli koje se ne apsorbiraju. Također izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.

NATRIJUM CIKLAMAT (Sodium cyclamate) – E952 – Umjetni zaslađivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.

ACESULFAM K (Acesulfame potassium) – E950 – Umjetni zaslađivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran prije puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.

ASPARTAM (Aspartame) – E951 – Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor.

KOFEIN (Caffeine) – izaziva ovisnost.

NATRIJUM CITRAT (Sodium citrate/Trisodium citrate) – Regulator ukusa je u stvari anestetik (za jezik) i antikoagulant

NATRIJUM BENZOAT (Sodium benzoate) – E211 – Konzervans, koji može reagirati s Vitaminom C i formira Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Također, utvrđeno je da ova kemikalija izaziva stanično oštećenje, jer utječe na DNK mitohondrije.

2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod djece.

Prema ovim istraživanjima IQ opada i do 5.5 poena. U Coli su izjavili da će obustaviti upotrebu E211 “čim se pronađe adekvatna zamjena”. Naravno, nije Coca cola jedina koja ima ove sastojke u sebi, ali “Zero coca-cola” u sebi nema ništa drugo.

ASPARTAM – E-951 – Jedan od najopasnijih, a na žalost i najdostupnijih dodataka hrani. Naime aspartam je umjetni zaslađivač koji je 2000 puta slađi od šećera (1 kg aspartama zamenjuje 2 tone šećera), a istovremeno je niskokaloričan. Zbog toga je idealan za sve “sugarfree” proizvode (tipa Orbit žvake, Coca Cola, Pepsi i ostale gazirane sokove).

Problem nastaje kad se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tijela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakašnjelo djelovanje (tj. poslijedice se osjete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu). A direktni je izazivač multipleks skleroze i lupusa (a po nekima i karcinoma).

E sad, to je sve bilo i bit će, ali što novo doba donosi?

Novo doba. Zaslađivači bez šećera. GMO šećer

Pored sve muke i ovisnosti koju nam ovo, najpopularnije piće, donosi, u novije doba imamo problem i sa zaslađivačima koji su zbog profita GMO.

Da bi Cola bila jeftinija, umjesto šećera se koristi visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup – HFCS) koji se dobija od genetski modificiranog (GMO) šećera. U svijetu se vrši veliki pritisak na Coca colu da je etiketira kao GMO.

Aspartam je također još jedan zaslađivač koji je GMO, a proizvodi se uz pomoć GMO bakterije.

Mnoge studije HFCS dovode u vezu s teškim oboljenjem dijabetesom tipa 2. Istraživači s Univeziteta Oxford su došli do zaključka da je dijabetes tipa 2 za 20% zastupljeniji u zemljama u kojima se koristi HFCS u hrani i pićima.
Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je kancerogeno.

Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je u Kaliforniji stavljeno na listu kancerogenih proizvoda tako da će Coca cola i Pepsi morati mijenjati recept. To jest, ukloniti sastojak 4-MEI koji se pored ovih pića nalazi i u soja sosevima i nekim vrstama piva.

Testiranja na životinjama su pokazala da ovo sredstvo može potencijalno biti kancerogeno i da izazove teška oboljenja, kao što su rak pluća, rak jetre, leukemija…

(Flick/Intermagazin)

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: