Srušen mit o dodacima prehrani: Previše vitamina i minerala povećava rizik od raka Reviewed by admin on . Pritisak na industriju dodataka prehrani počeo je opasno rasti. Već se dugo govori o tome da je teza o vitaminu C kao najjačem antioksidansu koji štiti od raka Pritisak na industriju dodataka prehrani počeo je opasno rasti. Već se dugo govori o tome da je teza o vitaminu C kao najjačem antioksidansu koji štiti od raka Rating: 0

Srušen mit o dodacima prehrani: Previše vitamina i minerala povećava rizik od raka

vit

Pritisak na industriju dodataka prehrani počeo je opasno rasti. Već se dugo govori o tome da je teza o vitaminu C kao najjačem antioksidansu koji štiti od raka pogrešna.

Velika, upravo objavljena studija otišla je i dalje, pokazalo se da prevelika količina vitamina i minerala u obliku tableta, prahova i ostalih dodatak a prehrani, može biti opasna za zdravlje.
Teorija da se čovjek ne može predozirati vitaminima polako kada se oni uzimaju kao dodaci prehrani. Američko udruženje za istraživanje raka (AACR) provelo je opsežnu studiju temeljenu na 20 godina starom istraživanju u kojemu su znanstvenici otkrili da prehrana bogata voćem i povrćem štiti od raka. Tada je nastao jedan od većih nesporazuma u povijesti znanstvenih istraživanja, na kojemu je izrasla industrija suplemenata vrijedna više od 30 milijardi dolara godišnje.

Stara studija bila je pogrešno fokusirana

Znanstvenici su, naime, u staroj studiji utvrdili da određeni vitamini i minerali, posebno vitamin C, u laboratorijskim uvjetima djeluju kao snažni antioksidansi. Na temelju toga su zaključili da konzumiranje pojačanih količina vitamina i minerala sprečava oboljenja od raka. Kad su testiranja na životinjama pokazala ohrabrujuće rezultate, a vijest se pronijela u javnosti, više nije bilo povratka.

Rezultati istraživanja šokirali su znanstvenike

Stvar je otišla dotle da se počelo smatrati poželjnim uzimati i 3-4 puta više vitamina od preporučenih dnevnih doza, što više to bolje. Neki vrlo popularni proizvodi u jednoj tableti nude upravo tako velike doze. Znanstvenic i u Koloradu prije 10 godina odlučili su provesti prvo pravo ispitivanje te teorije na ljudima. Punih 10 godina istraživali su dodatke prehrani na 300.000 ispitanika, s kontrolnom grupom kojoj su davali placebo. Rezultati su ih šokirali.

Povećan rizik oboljena od raka i srčanih bolesti

“Ne samo da uzimanje dodataka prehrani uopće ne smanjuje rizik od raka, u nekim slučajeva ga čak povećava, posebno kad se uzimaju puno više vitamina i minerala nego što organizmu treba.” rekao je voditelj istraživanja dr. Tim Byers sa Centra za rak na Sveučilištu u Koloradu. “Da budem precizniji, uzimanje više dodataka prehrani od preporučene dnevne doze, posebno uzimanje folne kiseline, Vitamina E i beta karotena, povećava rizik od oboljenja od raka.”

Opasnost od raka pluća, prostate i od srčanih bolesti

Jedno je testiranje pokazalo da uzimanje previše beta-karotena, poznatog po svojstvima jačanja imuniteta i vida, povećava rizik od raka pluća i srčanih oboljenja za 20 posto. Muškarci koji uzimaju previše vitamina E riskiraju oboljenje od raka prostate. Folna kiselina, jedan od B vitamina, smatra se terapijom za neke vrste crijevnih polipa ali u nekim je testiranjima povećala broj takvih oboljenja.

Telegram.hr

ć 

Leave a Comment

%d bloggers like this: