Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu Reviewed by admin on . Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu. U tome je zapravo najveća tajna uspjeha u svim pothvatima. Mišići mogu slomiti štit ili čak uništiti život, ali samo n Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu. U tome je zapravo najveća tajna uspjeha u svim pothvatima. Mišići mogu slomiti štit ili čak uništiti život, ali samo n Rating: 0

Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu

mandino

Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu.
U tome je zapravo najveća tajna uspjeha u svim pothvatima. Mišići mogu slomiti štit ili čak uništiti život, ali samo neviđena snaga ljubavi može otvoriti ljudska srca; sve dok ne ovladam tim umijećem i dalje neću biti ništa više do torbar na prostoru tržnice. Učinit ću ljubav svojim najboljim oružjem i nijedan kojeg ću zazvati neće se moći othrvati njezinoj snazi.
Mogu se suprotstaviti mojem rasuđivanju; mojem govoru mogu nevjerovati; mojem vanjskom izgledu mogu zamjerati; moje lice mogu odbijati; čak i moje cjenkanje može im pobuditi sumnju; ipak – moja će ljubav rastopiti sva srca poput sunčanih zraka koje mekšaju i najtvrđu ilovaču.

Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu.
A kako li ću to ostvariti? Od sada ću sve stvari promatrati s ljubavlju i nanovo se rađati. Voljet ću sunce jer grije moje kosti; ljubit ću kišu jer mi pročišćava duh. Voljet ću svjetlo jer mi rasvjetljava put; no, ljubit ću i tminu jer mi pokazuje zvijezde; zaželjet ću dobrodošlicu sreći jer mi srce čini prostranim, ali ću snošljivo podnositi i tugu jer otvara moju dušu; priznavat ću nagrade kao opravdane jer su dio onoga što mi pripada, ali ću radosno prihvaćati neuspjehe jer predstavljaju izazov.
Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu.
A kako ću govoriti? Hvalit ću svoje neprijatelje i postat će mi prijatelji; ohrabrit ću svoje prijatelje i postat će mi braća; svim ću snagama tražiti razloge da nekoga pohvalim; nikada neću iščeprkati izgovore kako bih mogao nekog ogovarati. Padnem li u napast da nekom štogod zamjerim – ugrist ću se za jezik; budem li potaknut na hvalu, izvikivat ću je s krovova. Zar isto tako ptice, vjetar, more i čitava priroda ne zbori glazbom hvale svojem Stvoritelju? Nisam li kadar i ja istom glazbom progovarati njegovoj djeci? Odsada ću prizivati u pamet i tu tajnu, i ona će izmijeniti moj život.

Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu.
A kako ću djelovati? Ljubit ću i sve vrste ljudi jer svaka posjeduje svoju kakvoću vrijednu divljenja, mada ona bila i skrivena. Ljubavlju ću razrušiti zid prezira i mržnje koji su izgradili oko srca i na tim ću mjestima sagraditi mostove da moja ljubav može ući u njihove duše.Voljet ću i ljude velikih želja, jer me mogu nadahnuti! Ljubit ću i one koji ne uspijevaju, jer me mogu poučiti. Voljet ću i kraljeve, jer su samo ljudska bića. Ljubit ću krotke, jer su božanski. Voljet ću i bogate, jer ipak su usamljeni. Voljet ću siromašne, jer ih je toliko mnogo. Voljet ću i mlade – zbog odanosti koju čuvaju. Ljubit ću i starije – zbog mudrosti koju dijele. Ljubit ću i one lijepe – zbog tuge u njihovim očima. Voljet ću i one ružne – zbog njihova spokoja u duši.

Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu.
A kako ću se ponašati prema djelima drugih? S ljubavlju. Jer ljubav je moje oružje koje otvara ljudska srca, i ljubav je moj štit koji odbija strijele mržnje i koplja gnjeva. Nedaće i obeshrabrenje udarat će na moj novi štit i postat će poput blagih kapi kiše. Moj štit me brani kad trgujem i podupire kad sam sâm. Podići će me u trenucima očaja, primirit me u doba klicanja. Postajat će jačim i štititi me sve više, dok ga jednog dana ne ostavim sa strane i stanem neopterećen koračati među svakim sojem ljudi; kad se to dogodi, moje će se ime uzdići visoko na piramidi života.

Pozdravit ću ovaj dan s ljubavlju u srcu.
A kako ću susretati svakog tko mi dođe na put? Samo na jedan način. U tišini svoje osame oslovit ću ga i reći mu – volim te.

– Og Mandino

“Najveći trgovac na svijetu”

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: