Podsjetimo se zašto su sve tikvice zdrave Reviewed by admin on . Tikvice povoljno djeluju na probavu, snižavaju kolesterol, a zahvaljujući velikoj količini antioksidanata u njima, djeluju čak i protuupalno. Ono što tikvice iz Tikvice povoljno djeluju na probavu, snižavaju kolesterol, a zahvaljujući velikoj količini antioksidanata u njima, djeluju čak i protuupalno. Ono što tikvice iz Rating: 0

Podsjetimo se zašto su sve tikvice zdrave

tikvice

Tikvice povoljno djeluju na probavu, snižavaju kolesterol, a zahvaljujući velikoj količini antioksidanata u njima, djeluju čak i protuupalno. Ono što tikvice izdvaja kao idealnu namirnicu jest niska kalorijska vrijednost, a uz to su i bogate vitaminima i neophodnim nutrijentima poput vlakana.

Zajedno s dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Dakle, odličan su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalija, magnezija, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, željeza i kalcija.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit, a čuvaju i zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju kolesterol.

Također povoljno djeluju na pobavu. Ako ih ne možete konzumirati same u svježem obliku kao salatu, pomiješajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primjetiti bitnu razliku u ukusu.

Zahvaljujući antioksidansima, djeluju i protuupalno, pa su odlične za suhu kožu. Možete ih čak isjeći na kolutove i staviti na kožu da djeluju neko vrijeme. Zbog visokog udjela mangana, tikvica povoljno djeluje na sve funkcije organizma.

Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvjetovi, koji su vrlo delikatni i posebni.

Izvor: Stil

ć 

Leave a Comment

%d bloggers like this: