Osho – ljubav i grijeh Reviewed by admin on .   Ako je tijelo zaprljano nečistoćom vodom se može oprati. Ako se odjeća isprlja i zagadi, sapun i voda je mogu oprati. Čak i ako je um ispunjen zlobom Lju   Ako je tijelo zaprljano nečistoćom vodom se može oprati. Ako se odjeća isprlja i zagadi, sapun i voda je mogu oprati. Čak i ako je um ispunjen zlobom Lju Rating: 0

Osho – ljubav i grijeh

osho

 

Ako je tijelo zaprljano nečistoćom
vodom se može oprati.
Ako se odjeća isprlja i zagadi,
sapun i voda je mogu oprati.
Čak i ako je um ispunjen zlobom
Ljubav prema Njegovom imenu može te obojiti Njegovom bojom.
Bojom ljubavi. Ne postoji značajnije riječi sa više smisla od riječi ljubav. Poslije imena Boga, ljubav je slijedeća najznačajnija riječ, zato pokušajte to shvatiti.

Svi znamo tu riječ. Mogli biste reći da svi znamo što je ljubav. Što je to tako posebno što je čini toliko važnom? Čini nam se da je ta riječ odavno poznata, samo poznavanje riječi nije dovoljno. Naučili ste riječi iz jezičkog rječnika, ali ne iz rječnika postojanja. Rječnik daje mnogobrojna značenja, ali ljubav nema nikakve veze s bilo kojim od njih. Kad se ljubav pojavi u vašoj knjizi postojanja, iskustvo postojanja puni riječ životom – koja je toliko različita od beživotnih riječi u knjizi. Vatra, na primjer, opisana je u rječniku kao nešto što gori, međutim taj oganj vas neće opeći, isto kao što i voda iz rječnika ne može ugasiti vašu žeđ. Ako na sličan način pokušate razumjeti ljubav, vaši grijesi nikada neće biti oprani.Ljubav je vatra. Zlato se pročišćava tako što se propušta kroz vatru u kojoj izgori sve osim zlata – ostane samo ono što je vrijedno. Isto tako, kad prođete kroz vatru ljubavi, sve što je bezvrijedno i beskorisno u vama izgori. Svi grijesi izgore, samo ostaje vaša suština, samo ono što vrijedi u vama. Vi se prečišćavate, postajete najviša vrlina.

Zato je neophodno shvatiti smisao ljubavi. Prije svega, treba jasno shvatiti razliku između ljubavi i grijeha, samo tada možete ukloniti grijeh. Možda niste prepoznali odnos između ova dva pojma koji su duboko ukorjenjeni u vama. Grijeh je moguć samo kada nema ljubavi. Grijesi se rađaju u odsustvu ljubavi. Ako postoji ljubav grijeh je nemoguć.


Mahavir to zove “nenasiljem”. Nenasilje znači ljubav. Buda – “milosrđem”. Milosrđe znači ljubav. A Isusove riječi su direktne i jasne: “Bog je ljubav.”

Netko je pitao svetog Avgustina: “Što je suština religije? Molim te, reci mi što brže možeš. Kako da se izbavim od grijeha? Grijeha je tako mnogo, a život je tako kratak!”

Smisao pitanja je: pošto je život kratak, a grijeha je mnogo, kako se može izbaviti jednog po jednog grijeha u tijeku jednog života? Drugim riječima, molio je da mu se da ključ koji otvara sve brave.

Možete ukrasti samo ako ne osjećate ljubav prema osobi za čijom imovinom žudite. Možete ubiti samo ako ne osjećate ljubav prema osobi koju ubijate. Možete varati, možete obmanjivati, možete činiti sve druge grijehe – samo kad u vama nema ljubavi. Grijesi se rađaju samo u odsustvu ljubavi. Baš kao što neosvijetljena kuća privlači lopove, pljačkaše, zmije i škorpije – i pauci pletu mreže u njoj, i šišmiši od nje prave svoj dom – a čim se osvijetli kuća, svi oni se daju u bjeg.

Ljubav je svjetlost. U vašem životu nikada se nije upalilo svijetlo ljubavi – eto u čemu su korijeni grijeha. Grijeh nema nikakvu pozitivnu energiju. Grijeh to je negativ, to je odustvo. Možete počiniti grijeh, samo kada je odsutno ono što treba biti prisutno u vama.

Spoznajte jednostavnu stvar: ljutite se iako vas sve religiozne knjige upućuju da se ne ljutite. No, ako vaša životna energija ne teče prema ljubavi, što drugo možete učiniti osim da budete ljuti? Ne preostaje vam ništa osim da se ljutite, jer je ljutnja – ako proniknemo u njezinu suštinu – ista ta ljubav koja je izgubila ispravan smjer. To je ista energija, koja nije sposobna da postane cvijet, umjesto toga preobražava se u trn. Ljubav je stvaranje. Ako nema stvaranja u vašem životu, vaša životna energija postaje rušilačka.

Razlika između sveca i grešnika je samo u tome što je životna energija jednog stvaralačka, a drugog rušilačka. Tko god stvara nikad ne može stvarati zlo. A onaj ko ne stvara ništa, nikad ne može biti svetac, ma koliko da obmanjuje sebe.

Unutarnja energija se mora nekako koristiti, zato što se energija ne smije zaustavljati, ona mora teći u potocima. Ovladavajući sposobnošću da volite vi otkrivate nove kanale za svoju energiju, usmjerene prema ljubavi. Ako nema ljubavi u vama, koji će izlaz naći vaša životna energija? Ona može samo da ruši i uništava. Vrlina je životna energija, pozitivno usmjerena; kao što je grijeh ista ta energija negativno usmjerena.

Ljudi dolaze kod mene i kažu da u njima ima tako mnogo gnjeva, što da rade? Ja ih savjetujem da prestanu misliti o svom gnjevu. Što više mislite o gnjevu to ga s više energije snadbijevate. Energija uvijek teče u smjeru naših misli. Misli su njezini kanali. Baš kao što kanali usmjeravaju vodu iz rezervoara ka poljima, misli su kanali za životnu energiju. Gdje god je usmjerena vaša pažnja, tamo teče vaš život. Ako je vaša pažnja usmjerena u pogrešnom smjeru, vaša energija teče u pogrešnom smjeru. Ako se usmjeri prema ispravnom smjeru, vaš život teče u pravom smjeru, a pravi smjer je ljubav.

Nanak kaže, onog dana kad se vaša ljubav usmjeri k Njegovom imenu, bit ćete obojeni njegovom bojom; bit ćete čisti. Ne samo da će vaši prošli grijesi biti uklonjeni već će iščeznuti mogućnost grijehova u budućnosti, bit ćete oprani i očišćeni prije nego što se zaprljate. Vaše kupanje i čišćenje će proizilaziti svakog trenutka.

Mora da ste doživjeli ovo osjećanje u prisustvu pravednika – osjećaj svežine jutarnje rose, kao da je upravo izišao iz kade. Razlog je prost: prisustvo ljubavi ne dopušta da se na njemu nakupi prljavština. Ljubav neprestano spira svu nečistoću – još prije nego što ga ona dotakne.

Dakle, glavna stvar u pogledu ljubavi – ne pretvarati svoju životnu energiju u rušilačku. Rušenje je grijeh kada je smo sebi cilj. Postoji i drugi oblik rušenja: čovek ruši kuću da bi izgradio novu. Ovo nije uništavanje nego dio izgradnje.  Kada rušite zbog rušenja, to biva grijeh.

Ako imate malo dijete koga puno volite, ponekad ga udarite – vi ga volite ali ste ga istukli za njegovo dobro, u cilju odgoja. Možete ga udariti jer se brinete o njemu. Da ne brinete, ne bi vas bilo briga što god da ono radi; bilo bi vam svejedno. Ali vi ga volite toliko da mu ne dopuštate da radi šta mu je volja. Nećete mu dati da prilazi vatri; još ćete ga udariti ako ne sluša. Ovo udaranje nije grijeh, ono je usmjereno na stvaranje. Zato što želite da ono izraste u dostojnog čovjeka.

Kad udarite protivnika, to je ista ruka; udarac je isti, energija je ista. Kada je u vama osjećaj neprijateljstva, ako tada udarate da bi uništili a ne da bi stvorili, to biva grijeh! Postupak sam po sebi nije grijeh. Kad vas pokreće pozitivno, stvaralačko osjećanje, nijedan postupak nije grijeh; ali ako vama upravlja rušilačko osjećanje, isti postupak preobražava se u grijeh.

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: