Kava s maslacem – novi i ukusan način mršavljenja Reviewed by admin on . “Bullet coffee”, “fat black”ili “masna kava” su nazivi novog popularnog toplog napitka – kave s maslacem i kokosovim uljem, a trend ispijanja ovako pripremljene “Bullet coffee”, “fat black”ili “masna kava” su nazivi novog popularnog toplog napitka – kave s maslacem i kokosovim uljem, a trend ispijanja ovako pripremljene Rating: 0

Kava s maslacem – novi i ukusan način mršavljenja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Bullet coffee”, “fat black”ili “masna kava” su nazivi novog popularnog toplog napitka – kave s maslacem i kokosovim uljem, a trend ispijanja ovako pripremljene kave ima i znanstveno dokazanu podlogu.

Naime, sada već svi znaju da zdrave masnoće nisu opasne za zdravlje, dapače, one su poželjne i neophodne. Pod pojam zdrave pripadaju zasićene masne kiseline (životinjska mast, kokosovo i palmino ulje, putar) te mononezasićene kiseline (laneno, sezamovo, maslinovo, orahovo, konopljino i druga slična ulja). Suprotno uvriježenom mišljenju, povišeni trigliceridi u krvi nisu posljedica prehrambenih masnoća, već se proizvode u jetri zbog prekomjerne konzumacije šećera iz ugljikohidrata poput rafiniranih šećera i bijelog brašna što u kombinaciji s biljnim uljima i hidrogeniziranim masnoćama predstavlja pravi rizik za razvoj bolesti krvožilnog sustava. Treba napomenuti i jednu činjenicu koja govori ovome u prilog – bolesti srca su bile rijetkost početkom 20-tog stoljeća, kada je udio životinjskih masti bio puno veći u našoj prehrani.

Obožavatelji su kavu s maslacem počeli konzumirati kao kompletan doručak, i tvrde da je ova kombinacija sastojaka savršen obrok koji daje energiju, topi kalorije i ostavlja osjećaj sitosti do ručka. Idejni tvorac masne kave je američki poduzetnik Dave Asprey, koji je na nju došao razmišljajući o svojoj posjeti Tibetu, gdje je pio čaj začinjen maslacem od mlijeka jaka, kojeg planinari koriste kao napitak za energiju i za održavanje koncentracije. Tako je osmislio “neprobojnu dijetu”, kako je on naziva, a koja je bogata masnoćama i siromašna ugljikohidratima te prema njegovim tvrdnjama štiti od umora, debljanja i kroničnih bolesti. Njegova ideja nije novotarija već je istovjetna s ketogenom prehranom pri kojoj tijelo umjesto ugljikohidrata za energiju koristi masnoću, stvarajući ketone.

Kako bi kava s maslacem bila zaista kvalitetna, Asprey preporuča korištenje organski uzgojene kave, maslaca od mlijeka krava koje su hranjene ispašom te organskog kokosovog ulja. On također objašnjava zašto je ova kombinacija iznimno zdrava – kofeina ubrzava metabolizam, a dodatak masnoća usporava proces probave, što sprječava nagli nalet energije, tako da zapravo kava “udara” nježnije i učinak traje duže nego što bi to inače. Maslac je bogat antioksidansima, dobrim kolesterolom, vitaminom K2, kao i omega-3 masnim kiselinama i betakarotenom, što je sve iznimno važno za zdravlje mozga, izdržljivost i imunitet. Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama, koje metaboliraju u jetri te tvore ketone koji se odmah koriste kao gorivo, bez da se pohranjuju kao tjelesna zaliha masti.

Budući da nam je danas poznato koliko je kava zapravo zdrava, uz kombinaciju ovih masnih namirnica ona stvarno može biti samo još zdravija, no mršavljenje ipak neće biti moguće ako cjelokupna ishrana nije prilagođena tom cilju, a to znači puno povrća, voća, mesa i orašastih plodova, uz minimalan ili nikakav unos prerađene, industrijske hrane.

Okus i izgled ovako pripremljene kave podsjeća na kremastu kavu s miljekom, s blagom notom kokosa, a recepti su dostupni na internetu.

Izvori: Daily Mail, FoxNews

-Irena Dujmušić,

Portalosuma.wordpress.com

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: