Novac ne kupuje ljubav, ali je može uništiti Reviewed by admin on . Američki minimalist i autor knjige 'Manje je više' Leo Babauta koji piše blog i savjetuje čitatelje kako u svakodnevnom životnom kaosu pronaći jednostavnost pos Američki minimalist i autor knjige 'Manje je više' Leo Babauta koji piše blog i savjetuje čitatelje kako u svakodnevnom životnom kaosu pronaći jednostavnost pos Rating: 0

Novac ne kupuje ljubav, ali je može uništiti

par i novac

Američki minimalist i autor knjige ‘Manje je više’ Leo Babauta koji piše blog i savjetuje čitatelje kako u svakodnevnom životnom kaosu pronaći jednostavnost postojanja svjestan je da usklađivanje zajedničkih financija svakog ljubavnog para može izazvati probleme u odnosu. I sam je nailazio na mnoge zapreke, ali i naučio kako ih prebroditi. Evo njegovih savjeta

Ako ste ikada bili u dugoj vezi, a posebno ako ste bili u braku ili živjeli s nekim, gotovo sa sigurnošću mogu ustvrditi da ste se barem jednom posvađali oko novca. Jedan od najvećih razloga problema u vezama su razlike u vrijednostima, ciljevima i navikama vezanim uz novac. No najveći je problem manjak komunikacije o toj temi.

Iako ne mogu tvrditi da smo moja supruga i ja savršeni po tom pitanju, mogu reći da smo jako napredovali i da gotovo više nemamo nesporazuma oko financija. Nije uvijek bilo tako, i svađe su bile dio našeg puta, no naša je veza danas puno stabilnija jer smo naučili razgovarati o novcu i uskladiti naše financijske ciljeve. Ako možete naučiti te dvije stvari, učinit ćete više za svoju vezu nego većina parova, a to će dodatno produbiti vaš odnos.

1. razgovor o novcu je možda neugodan, ali nužan
Razgovarajte o financijskim vrijednostima i ciljevima. Mnogi parovi zanemaruju ovaj korak čak i ako im se on čini potreban i zdravorazumski. Budući da razgovor o novcu može biti neugodan, mnogi parovi ne izgovaraju naglas važna stajališta o novcu, pa čak o tome i ne razmišljaju. Imaju ciljeve i vrednote vezane uz novac, no nikada ih ne preispituju. To je pogrešno, jer dok jedna osoba može biti štedljiva kako bi imala za buduće ciljeve, druga možda želi uživati u stvarima sada dok može. Razlike obično potječu iz različitog odgoja i mogu biti nabijene emocijama (više o tome u idućem koraku). Međutim one nisu nepremostive.

Recite partneru da želite sjesti i porazgovarati o budućnosti – što su vaši ciljevi i kako ih možete uskladiti da biste ih zajedno, timski postigli. Na početku samo počnite izbacivati riječi o onome što svatko od vas želi – kuću, djecu, školovanje za djecu, dopunsko zdravstveno osiguranje, lijep auto, putovanje svake godine, odjeću, računalo. Tada počnite stvarati prioritete i vidite imate li nešto zajedničko u svojim željama. Ako želite različite stvari, važno je objasniti zašto i uzeti u obzir želje druge osobe. Ako to nešto čini vašeg partnera sretnim, a vi želite da je on sretan – to može biti temelj za dobru vezu. No veze nisu jednostrane, pa i vi imate pravo na sreću. Obje strane se trebaju uvažiti i pronaći kompromis s kojim ćete oboje biti zadovoljni. Možda će trebati nekoliko ovakvih ciljanih razgovora kako biste ciljeve mogli staviti na papir i odrediti vrijeme za njihovo postizanje, ali vrijedno je truda.

2. trudite se ne doživljavati pitanje financija osobno
Uklonite emocije iz razgovora o novcu. Od prvog razgovora o novcu pa tijekom idućih razgovora (pogledajte petu točku) vrlo je važno da oboje ostanete mirni, da ne pokušavate jedno drugo povrijediti ili se ljutiti zbog bilo čega i da pogledate svaku temu objektivno. Obično su financijska pitanja povezana s mnogim drugim emocionalnim pitanjima, sa iskustvima iz djetinjstva i potrebom da se osjećate sigurno. Možda se osjećate povrijeđeno ako netko kritizira vaš način trošenja, a možda smatrate da je vaš način jedini ispravan. Važno je razvezati te emocionalne čvorove i u takvim razgovorima baviti se isključivo onime što ima veze s novcem. To znači da vaše riječi ne smiju biti optužujuće i emocionalne.

Ne okrivljujte drugu osobu, čak joj ne upućujte ni negativnu kritiku. Jednostavno razgovarajte o financijskim ciljevima, razvijajte plan kako ćete ih ostvariti i razvijajte sustav financiranja. Također, pokušajte osvijestiti da niste napadnuti ako partner govori o vašim ciljevima i navikama – dopustite da to bude otvorena diskusija. Ako se osjećate napadnutima, nakratko se zaustavite, duboko udahnite i sjetite se da to nije razgovor o vama osobno, već o tome kako ćete ujediniti svoje pojedinačne potrebe i ciljeve. Dakle, zamislite to kao timski trud, a ne scenarij „ti protiv mene“.

3. načinite plan kako ostvariti ciljeve
Jednom kad usuglasite zajedničke ciljeve (a to je velik korak i zato slavite!), treba vam plan kako do njega stići. Trebat će uzeti u obzir vaša zajednička primanja, dug, ušteđevinu i koliko mjesečno možete izdvojiti za dug/ušteđevinu, hoćete li štedjeti na nekim stvarima kako biste ostvarili ciljeve, koliko dugo će vam trebati da ostvarite ciljeve itd. Počnite tako što ćete odrediti rok za svaki cilj. Kreirajte plan potrošnje za svaki mjesec i odredite možete li ga prilagoditi kako biste ostvarili zadani cilj. Možda ćete si morati uskratiti neke stvari, dodatno zaraditi ili i jedno i drugo.

Možda ćete otkriti da vaši ciljevi nisu realistični, da ih trebate preoblikovati ili ponovno razmotriti prioritete. Ovaj plan je način usklađivanja vaše dnevne i mjesečne potrošnje s dugoročnim ciljevima. To je također dobar način da razriješite manja kratkoročna neslaganja – svakako trebate prestati kupovati cipele ili računalne igrice kako biste mogli putovati na Maldive za dvije godine.

4. razvijte sustav financija koji odgovara i jednom i drugom
Da biste ostvarili svoj plan, morate znati kako ćete plaćati račune, dugove, uplaćivati štednju i istovremeno imati dovoljno za svakodnevne potrebe (benzin, namirnice i sl.). Svatko od vas treba preuzeti odgovornost za određeni dio tog sustava (najbolje je ako ste oboje uključeni, ali odlučite što je najbolje za vas kao par). Primjerice, jedno od vas može biti zaduženo za odlaske u banku, a drugo voditi evidenciju o štednji i potrošnji.

5. planirajte tjedne financijske sastanke
Ovo je vrlo važan korak koji mnogi parovi zanemare. To što imate zajedničke ciljeve, plan i sustav ne znači da je sve u savršenom redu. Ako, primjerice, samo jedno od vas preuzima odgovornost za financije, a drugo u to uopće nije uključeno, prije ili poslije razvit će se problemi. Poznavao sam više ovakvih parova – jedan je partner vodio brigu o novcu dok je drugi bio u blaženom neznanju… dok se nije razotkrilo da zaostaju s plaćanjem kredita i da su blizu bankrota.

To nisu bila dobra razdoblja u njihovim vezama. Kako biste spriječili ovakve probleme, ne propuštajte tjedne sastanke na kojima ćete raspravljati o svemu što se događa s vašim financijama. Tako ćete prilagoditi svoje planove i financiranje ciljeva, utvrditi problematična područja i poduzeti mjere koje će vam olakšati situaciju. Važno je da oboje znate što se događa i da radite kao tim.

Najviše od svega, ostanite pozitivni i budite iskreni. Zapamtite – vi ste tim! Imate iste ciljeve i želite da onaj drugi bude sretan. Članovi tima mogu pomoći jedni drugima, dati si podršku i ohrabrenje, a mogu i razoriti tim negativnostima, okrivljavanjem i nepoštovanjem plana koji vodi do ostvarenja zajedničkih ciljeva. Ako ostanete pozitivni, uspjet ćete kao tim. Ostanite fokusirani na moguća rješenja, a ne na okrivljavanje, i ne zaboravite u temelje svega što činite postaviti ljubav.

Sensaklub.hr

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: