Jedan od načina ostvarivanja uspješnosti na ovome svijetu jest posvetiti se onome što nam je činiti uza spokojnu svijest. Taj je spokoj stanje prijemljivosti koje nam može omogućiti da prema drugima budemo otvoreniji. Kako se povezati s tim unutarnjim mirom? Jednostavna vježba može pomoći. Svakog dana odvojite malo vremena za meditaciju ili samopromatranje. O tome možete naći obilje napisa na internetu. Meditativno stanje možete postići na brojne načine.

Ne postoji put ka miru, mir je put.

A. J. Muste


“Mir nam dolazi posredstvom ljubavi, razumijevanja drugih ljudi, prihvacanjem i otpuštanjem, dodirom sa samim sobom i stvarnošću. Mir ne obuhvaća sebičnost, kao ni ravnodušnost. Mir se nikada ne kupuje za određenu cijenu. Mir se zarađuje davanjem od sebe. Naš vlastiti mir potaknut će mir u našoj obitelji, u našoj zajednici, gradu, zemlji i obuhvatiti čitav svijet. Nemamo li mir u sebi, uzaludno je tražiti ga iz vanjskih izvora.” – Francois La Rochefoucauld

Kad i sami otkrijete taj unutarnji svijet, s vremenom ćete uvidjeti da je to jedini stvarni mir koji je uopće moguće postići. Da biste ga pronašli, ne trebate daleko putovati; trebate se samo duboko zagledati u sebe, u svoju bit. Vanjske se okolnosti mogu promijeniti u hipu, a ono što ste do tada smatrali mirom može iznenada nestati. No kad jednom steknete/spoznate istinski mir, ostati će s vama – čak i usred svijeta koji se sve brže mijenja. Ne tražite mir na drugome mjestu, seleći se s jednog mjesta na drugo. Takav pristup vodi do razočaranja. Umjesto toga, svakoga dana provedite dio vremena na svome mjestu (unutar sebe) na kojem imate potpuni unutarnji mir. Oslobađajte se briga sve dok ne ostvarite vezu s unutarnjim svijetom mira. Dubina sve većeg unutarnjeg mira može vam i dalje donositi snažnije duhovno svjetlo, mudrost i usmjeravanje, kako bi svaki dan bio dan dubljeg razlučivanja.

“Ako ne nalazimo mir u sebi, uzalud ga tražimo drugdje.”

Zen poslovica

Izvor: silvestar.mojblog.hr