KINESKA PEDIJATRIJSKA MASAŽA Reviewed by admin on . Tradicionalna kineska masaža je vrsta medicinske terapije koja datira još od najranijih vremena. Kineski liječnici prakticiraju je već nekoliko tisuća godina. N Tradicionalna kineska masaža je vrsta medicinske terapije koja datira još od najranijih vremena. Kineski liječnici prakticiraju je već nekoliko tisuća godina. N Rating: 0

KINESKA PEDIJATRIJSKA MASAŽA

kineska pedijatrijska masaža

Tradicionalna kineska masaža je vrsta medicinske terapije koja datira još od najranijih vremena. Kineski liječnici prakticiraju je već nekoliko tisuća godina. Njezine najbolje značajke su lakoća primjene, djelotvornost i neškodljivost. Osim toga je ugodna i opuštajuća. Nema neželjenih nus-pojava. Za razliku od zapadne masaže, koja se bazira samo na dodiru i opuštanju, kineska masaža je sustav tehnika, koje se primjenjuju na točno određenim meridijanima i akupunkturnim točkama.

Pedijatrijska masaža važan je dio tradicionalne kineske medicine, orjentiran prema prevenciji i liječenju pedijatrijskih bolesti, te održavanju dobrog zdravlja djece. Iako se za djecu može koristiti i druge tehnike tradicionalne kineske medicine (brza akupunktura, kod koje se iglice samo stave i izvade, gua-sha, te ventuze), djeci je masaža sigurno najdraža i najugodnija metoda iscjeljivanja. Kao i sve ostale metode manuelne manipulacije i masaže, tako i pedijatrijska masaža iscjeljuje bez unošenja lijekova, što je još jedna velika prednost.

Dječji organizam je od samog rođenja usmjeren je na rast i razvoj, te su njegove fiziološke i anatomske značajke znatno različite od onih u odraslih osoba. U slučaju tretiranja nekog zdravstvenog problema, potrebno je ne samo znanje o specifičnim odlikama dječjeg organizma, nego i o posebnim tehnikama primjenjivim isključivo na djecu. Koje tehnike će se primijeniti, zaključuje liječnik na temelju točno definiranih uzroka simptoma bolesti. Tek tada terapija pedijatrijskom masažom dobiva na svojoj punoj djelotvornosti.

Mother massaging foots of her babyZa samo održavanje dobrog zdravlja djeteta, najbolja je masaža pred spavanje. Djeca su tada u jednom mirnom i opuštenom stanju kada će najlakše prihvatiti masažu, koja će im doći i kao izvrsna priprema za san.

Pedijatrijska masaža može se primijeniti na sve dobne skupine djece, od novorođene bebe pa i do dvanaestogodišnjaka, s time da se bolji rezultati postižu što je dijete mlađe. Uz ostale blagotvorne utjecaje, masaža je divan način prenošenja pozitivne energije s odraslih na djecu.
Iako je pedijatrijska masaža odavno poznata i primjenjivana u Kini i drugim azijskim državama, na Zapadu je znanje i iskustvo o pedijatrijskoj masaži nažalost još nedovoljno, pa ova izvrsna metoda još uvijek nema šire primjene.

Pedijatrijska masaža se koristi kod mnogih uobičajenih, ali i težih oboljenja kao što su: prehlada, kašalj, noćno mokrenje, astma, zatvor, autizam, hiperaktivnost, epilepsija, dijabetes, artritis…

U moru različitih metoda koje se danas nude, možda je vrijeme da se prisjetimo onih najstarijih i najjednostavnijih, jer je uz sve nabrojane prednosti, njihova djelotvornost kroz tisućljeća ostala neupitna.

– Dr. Mingyong Wang, mr.sci

Dr. Wang živi i radi u Splitu već 15 godina. U svom Centru tradicionalne kineske medicine pruža usluge iscjeljivanja najrazličitijih zdravstvenih problema. Zadnjih godinu dana paralelno održava i seminarime, šireći znanje o tradicionalnoj kineskoj medicini, kao dragocjenom izvoru raznih, još nedovoljno poznatih  metoda iscjeljivanja.

 Dr. Wang TCM International

ć 

Leave a Comment

%d bloggers like this: