KINESKA PEDIJATRIJSKA MASAŽA

TCM/ CCM(Tradicionalna/Klasična kineska medicina)

je kao i većina drugih prirodnih sustava liječenja, holistička medicina, jer promatra tijelo kao cjelinu.

Boli li vas koljeno, uzroci su vjerojatno negdje drugdje. Tableta protiv bolova uminut će bol, ali razlozi te bolesti će ostati. Maskiranje boli samo produžuje bolest, jer umjesto da se posluša tijelo koje jasno govori da nešto nije u redu,ono se ušutkaava tabletom protiv bolova. Takva situacija traje godinama, no promjene u tijelu idu dalje, što pogoršava i simptome.

Ne zaboravimo da čim nas zaboli, tijelo je već odavno nesposobno da samo riješi taj problem, i on je na neki način već kroničan, a bol je poziv tijela u pomoć.

Osnove TCMa zasnivaju se na ravnoteži između dvije suprotne sile – yin i yang. One su ovisne jedna o drugoj, komplementarne i povezane. Svaka tvar, svaki organizam, svaka pojava ima svoju yin i yang stranu. U svakom yinu ima yanga i u svakom yangu ima yina- zato na simbolu i postoji crna točka u bijelo dijelu i obrnuto.

Yin je mračna, hladna, vlažna strana, dok je yang svijetla, vruća i suha strana. Na ljudskom tijelu, prednja strana je yin, stražnja yang. Mjesec je yin, Sunce yang. Čak se i hrana dijeli na yin i yang, ovisno o tome da li zagrijava tijelo ili ga hladi… U svakom slučaju, samo ravnoteža ovih dviju komplementarnih sila, jamči zdravlje tijela.

Od yina i yanga, došla su i 4 elementa – metal, drvo, voda, vatra i zemlja. Svaki se pripisuje dvoma komplementarnim organima (puni+šuplji organ), i svaki je u određenom odnosu sa drugima. Evo npr. vatra se pripisuje srcu i taknkom crijevu, a voda bubrezima i mokraćnom mjehuru.To zvuči logično, zar ne? Kao i to da je svaki element “majka” drugom elementu. Primijetimo li manjak energije u drvu (jetra), nahranit ćemo je vodom (poboljšati funkciju bubrega). A čime bismo bolje “nahranili” vatru, nego drvom itd.itd.

Osnove TCM-a imaju naizgled jednostavne, ali zapravo vrlo složene postavke u kojima je najvažnije da liječnik prepozna početak problema i manjak određene sile u tijelu. Pravilnom primjenom tehnika ili herbalne medicine, on zapravo dovodi organizam u ravnotežu, odnosno u stanje zdravlja.

Klasična Akupunktura

Mnogi danas znaju za akupunkturnu točku he-gu, na razmeđi palca i kažiprsta, na koju se primjenom pritiska može ublažiti glavobolja, zubobolja i stres.Manje je poznata točka ispod nosa 1/3 + 2/3, kojom se pruža prva pomoć i bude onesviješteni. Vrlo je djelotvorna, vjerujte.

Ugristi nokat malog prsta kod srčanog napada… to je sve vrlo djelotvorno po mom iskustvu.

Standardnih fiksnih akupunkturnih točaka ima oko 360, još od Žutog Cara pred 3000 godina s time da se dio njih često koristi u radu, a dio tek vrlo rijetko. Danas su akupunkturolozi pronašli već oko 700 fiksnih akupunkturnih točaka. Postoje i A-SHI točke. To su mjesta koja bole baš određenu osobu, pa kad ih se pritisne, osoba zaviče “To je!” Očito i u njima postoji zastoj energije i potrebno ga je osloboditi. To su točke “okidači”.

Meridijani i akupunkturne točke su vrlo interesanti, jer su određeni od strane starih kineskih liječnika, pa je njihovo detektiranje, povezvanje i definiranje trajalo i tisućama godina. Akupunkturne točke smatraju se energetskim bunarima preko kojih je najlakše doprijeti do tijela i korigirati loše tjelesne funkcije. Znanstveno rečeno, to su mjesta sa smanjenog otpora na koži i danas ih jednostavnim aparatićima za mjerenje otpora možete detektirati u sekundi. Služe za samoizliječenje, dok ih stimuliramo na bilo koji način dolazi do izlučivanja endorfina, pa se osjećamo retno i opušteno.

Akupunkturne točke su spojene zamišljenim linijama u tzv. meridijane. Na ljudskom tijelu postoji 12 osnovnih i 8 posebnih meridijana.

Akupunktura je metoda kojom se vrlo fine iglice ubadaju u akupunkturne točke i pokreću tu životnu energiju koju kinezi nazivaju “qi”, odnosi “ći”.

Od svih pristupa liječenju što se primjenjuju u svijetu, akupunktura je izazvala najviše podsmijeha u krugovima službene medicine. Ideja da postoji vitalna sila koja kola tijelom duž “meridijana” i pokretanje te sile ubadanjem finih igala, činile su se posve besmislenima. No, 1972 na poziv predsjednika Mao Zedonga delegacija uglednih američkih liječnika na čelu s predsjednikom Nixonom osobno je nazočila akupunkturi. Kad su se vratili u Ameriku, morali su zbunjeno priznati da ih se dojmilo ono što su vidjeli: akupunktura je bila djelotvorna! Ne samo kod liječenja, već i kao sredstvo anestezije tijekom operacije. Vijesti o ovom medicinskom čudu proširila se Amerikom ubrzo po povratku Nixona i liječnika iz Kine.

Danas, ne samo u Americi, nego i u cijelom svijetu postoje brojni univerziteti, instituti i bolnice u kojima se proučava i primjenjuje akupunktura i druge kineske metode liječenja. Prema još nepotpunoj statistici, akupunktura je djelotvorna kod čak 300 oboljenja.  U Republici Hrvatskoj se također rabi metoda akupunkture u bolnicama, no nažalost samo kao metoda liječenja boli.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je 1983. god akupunkturu kao samostalnu i popratnu terapiju.

“Akupunktura se može primijeniti kao jedina terapija, u kombinaciji s drugim načinom liječenja ili kao pomoćna terapija. Njezino indikacijsko područje je vrlo široko, a učinak se opaža u 70-80% slučajeva”

(Traditional Medicine and Health Care Coverage, WHO, Geneva 1983)

Danas je raširena i akupunktura pčelama, gdje se pčelu pincetom drži na mjestu akupunkturne točke, i stisne se dok ona ne ispruži žalac i ne ubode. Ovo je također djelotvorno kod nekoliko desetaka bolesti – od artritisa do raka.

U akupunkturne točke može se ubrizgavati i vitamine ili biljne ekstrakte, što vremenski produžava aktivaciju akupunturnih točaka i pojačava terapeutski efekt. To je posebno značajno kod kroničnih bolesti, kod kojih ček ni injekcije kortizona ne pomažu – fibromalgija, migrene, išijas, teniski lakat, bol u peti, koljenu, ramenu itd. Djelotvorno je i kod liječenje reumatoidnog artritisa, a količina lijeka koji se injektira je svega 1/10 normalne injekcije.

Osim meridijana, interesantno je spomenuti i 12 bioloških sati tijekom dana (svaki traje po 120 min), tzv. vrijeme životnog njegovanja organa npr. 23:00-1:00 je vrijeme kada se spavanjem “hrani” i detoksicira žuč i jetra, 1:00-3:00 jetra (teško je zaspati onome tko ima problema s jetrom), 3:00-5:00 pluća (kašalj često hvata u tom periodu), 5:00-7:00 je vrijeme za debelo crijevo i pražnjenje,11:00-13.00 srce, pa je dobro u tom vremena malo odspavati. Ukoliko se noću uvijek budimo u točno određeno vrijeme, to može služiti i dijagnostička metoda, koja nam govori koji organ ima probleme.

Chikung Tuina terapija

Tradicionalna kineska masaža je vrsta medicinske terapije koja datira još od najranijih vremena. Kineski liječnici prakticiraju je već nekoliko tisuća godina. Njezine najbolje značajke su lakoća primjene, djelotvornost i neškodljivost. Osim toga je ugodna i opuštajuća. Nema neželjenih nus-pojava. Za razliku od zapadne masaže, koja se bazira samo na dodiru i opuštanju, kineska masaža je sustav tehnika, koje se primjenjuju na točno određenim meridijanima i akupunkturnim točkama.

Tui-na je vrsta medicinske masaže nastala u Kini pred par tisuća godina. Izvodi se primjenom raznih tehnika manipulacije mekog tkiva, zglobova i kralježnice, duboko do kostiju, pa čak i organa, te akupresure na meridijanima i biranim akupunkturnim točkama.

Može se osim prevencije, liječenje i kozmetike, koristiti i kod sportskih ozljeda. Također koristi se kao samostalna metoda ili u kombinaciji s drugim metodama, a može se primijeniti na sve dobne skupine, od novorođenčadi do starih ljudi.

U moru različitih metoda koje se danas nude, možda je vrijeme da se prisjetimo onih najstarijih i najjednostavnijih, jer je uz sve nabrojane prednosti, njihova djelotvornost kroz tisućljeća ostala neupitna.

Ventuze

Ovo je vrlo korisna metoda koja ima puno svojih izvedenica i načina primjene, no ono što je neosporno za sve, je da je to jeftina, neškodljiva i nevjerojatno djelotvorna metoda u borbi i protiv najtežih bolesti. Malo je poznato da je nekada bila puno primjenjivana na cijelom Mediteranu. I u Dalmaciji su ventuze korištene do II sv rata, a danas su gotovo nepoznata metoda.

Dakle, metoda se zasniva na polaganju čaša pod vakumom na tijelo. Vakum se može stvoriti ili isisavanjem zraka ili zagrijavanjem zraka u čaši. Kad se takva čaša položi na tijelo, ona povuče meso ispod sebe, otvara pore, širi krvne žile i na tom mjestu poboljšava cirkulaciju. Za pacijente sa slabijom cirkulacijom ili stagnacijom “qi”-a, kratko vrijeme je dovoljno da se pore otvore i počnu izlučivati tekućine. Za pacijente s ozbiljnom blokadom u protoku, potreban je jači vakum i duže vrijeme, da dođe izlučivanja toksina preko pora, koje izlaze vani u vodi, sluzi, sukrvici ili krvi. Redovitim primjenjivanjem ventuza, izlučivanje može potrajati i mjesecima, no kada period detoksikacije završi, nestaje i diskoloracija kože i izlučivanje tjelesnih tekućina preko pora. Iako koža izgleda pomalo zastrašujuće tijekom eliminacije toksina, to je izuzetno djelotvorna metoda za ozdravljenje, pa se time tretiraju i ozbiljne bolesti kao dijabetes, MS, SLE, tumori, pa čak i rak/metastaze.

Ovakvo liječenje je dugotrajan proces, koji traži strpljenje i liječnika i pacijenta, ponešto boli, no poboljšanja se osjećaju tijekom cijelog liječenja. Nekad manje nekad više, a ponekad dolazi čak i do pogoršanja simptoma, što je jedan izvrstan znak da terapija djelujem ili tzv. Kriza pred oporavak.. U modernoj medicini na to se gleda kao na loš znak, no u holističkoj medicini, to je najbolji znak da tijelo odgovara na terapiju, i da nakon pogoršanja očekujemo znatno poboljšanje. Ovakav razvoj situacije u liječenju, očekujemo kod primjene bilo koje prirodne metode, stoga jer je liječenje proces, a ne nagla slučajna promjena, jednako kao i nastanak svake bolesti, naročito kroničnih.

Postoje izvještaji o Japancu koji nije imao dovoljno novaca za liječenje tuberkuloze negdje u vrijeme II sv.rata. Okrenuo se onom najjeftinijem, a to su bile ventuze. Primjenjivao je ovu metodu svakodnevno, ponekad jutro i popodne tijekom nekoliko mjeseci. Konačno je uspio pobijediti opaku bolest koju se danas liječi kemoterapijom. Na opće iznenađenje, svi pacijenti na istom odjelu su preminuli, osim njega.

Tekućine koje se izluče kroz pore analizirane u Tokiju i dokazano sadržavaju toksine iz tijela. To je najdjelotvorniji stupanj primjene ventuza,  iako dio liječnika pribjegava aplikaciji čaša do pojavljivanja plikova, tzv. suhe ventuze.

Mnoge su metode danas na neki način preuzete iz tradicionalnih medicina, pa se recimo u kozmetičkim salonima danas koriste skupi instrumenti s vakumom, gdje je na kraju cijevi pod vakumom spojena čaša koju se pomiče preko nauljenih dijelova nogu ili stražnjice prekrivene celulitom. Vakuum razbija i celulitne naslage, pa je ta  stara metoda danas vrlo popularna metoda uljepšavanja.

Pedijatrijska masaža

Pedijatrijska masaža važan je dio tradicionalne kineske medicine, orjentiran prema prevenciji i liječenju pedijatrijskih bolesti, te održavanju dobrog zdravlja djece. Iako se za djecu mogu koristiti i druge tehnike tradicionalne kineske medicine (brza akupunktura, kod koje se iglice samo stave i izvade, gua-sha, te ventuze), djeci je masaža sigurno najdraža i najugodnija metoda iscjeljivanja. Kao i sve ostale metode manualne manipulacije i masaže, tako i pedijatrijska masaža iscjeljuje bez unošenja lijekova, što je još jedna velika prednost.

Dječji organizam je od samog rođenja usmjeren je na rast i razvoj, te su njegove fiziološke i anatomske značajke znatno različite od onih u odraslih osoba. U slučaju tretiranja nekog zdravstvenog problema, potrebno je ne samo znanje o specifičnim odlikama dječjeg organizma, nego i o posebnim tehnikama primjenjivim isključivo na djecu. Koje tehnike će se primijeniti, zaključuje liječnik na temelju točno definiranih uzroka simptoma bolesti. Tek tada terapija pedijatrijskom masažom dobiva na svojoj punoj djelotvornosti.

Pedijatrijska masaža može se primijeniti na sve dobne skupine djece, od novorođene bebe pa i do dvanaestogodišnjaka, s time da se bolji rezultati postižu što je dijete mlađe. Uz ostale blagotvorne utjecaje, masaža je divan način prenošenja pozitivne energije s odraslih na djecu.

Iako je pedijatrijska masaža odavno poznata i primjenjivana u Kini i drugim azijskim državama, na Zapadu je znanje i iskustvo o pedijatrijskoj masaži nažalost još nedovoljno, pa ova izvrsna metoda još uvijek nema šire primjene.

Pedijatrijska masaža se koristi kod mnogih uobičajenih, ali i težih oboljenja kao što su: prehlada, kašalj, noćno mokrenje, astma, zatvor, autizam, hiperaktivnost, epilepsija, dijabetes, artritis, cerebralna paraliza…

Guasha

Guasha je na zapadu malo poznata metoda, gdje se po nauljenoj koži struže glatkim predmetom od roga, žada, drva, novčića i nekog drugog tvrdog materijala. Pritiskom i ponavljanjem pokreta na jednom području ili meridijanu, dolazi do jakog crvenila kože, no to je samo vidljivi rezultat. Onaj važniji je izuzetna prokrvljenost na točno odabranom dijelu ili meridijanu, koji odgovara određenom organu. Princip s ventuzama je dosta sličan. Na prvi pogled izgleda i zastrašujuće,  jer ostavlja izražene crvene tragove na tijelu.

U kinesko-američkoj produkciji snimljen je čak i film “Gua-sha treatment” u kojem roditelji kineskog dječaka u USA bivaju optuženi za zlostavljanje, nakon što se otkriju crveni tragovi po dječakovom tijelu… film naravno završava otkrićem pravog uzroka i eliminacijom zlih namjera roditelja i djeda koji ga je zapravo i liječio, ali ono važnije je da je tim filmom ponešto popularizirana ova metoda u USA. Kod nas je to sve još vrlo nepoznato.

Refleksologija

Čak i zapadnjacima dobro su poznate refleksne zone na stopalima, pa i dlanovima. To se objašnjava završetcima živaca na stopalima, koja ih čine vrlo osjetljivima na dodir. Međutim, danas su poznati mnogi drugi sustavi refleskih zona, koji nam samo potvrđuju ono što svaka holistička medicina već dobro zna, a to je da jedan organ djeluje na cijelo tijelo, kao što i cijelo tijelo djeluje na taj organ. Na refleksnim zonama to djelovanje je usmjereno, no nije li zaista nevjerojatno da djelovanjem na točke na vanjskoj strani dlana ili čak u području između kažiprsta i palca, možemo djelovati na točno odabrane organe npr. pluća ili debelo crijevo. Iz meridijana ili boje zone na uhu možemo diferencirati sindrome, npr. crvena točka upućuje na akutno, siva na kronično oboljenje, dok crna može biti znak tumora ili raka, itd.

Iz priča o reklefsologiji, poznata je istinita priča o pjevačici koja više nije mogla pjevati visoke tonove. Nijedan lijek nije pomagao. Kada je došla kod refleksologa, on je pritiskom na točku nožnog palca riješio problem u svega nekoliko sekundi. Osim toga, pjevačica je i spavala bolje, te nije više bila konstantno ljutita kao prije.

Danas poznajemo refleksne zone stopala, leđa, abdomena, dlanova, ušiju, nadlanice, pa čak i zubiju – svaki zub odgovara jednom organu i zapravo je kvarenje zubi povezano s radom tog organa. Npr. “osmice” su povezana s radom srca i tankog crijeva, “šestice” i “sedmice” s radom pluća i debelog crijeva. Ukoliko se izvadi npr. “osmica”, otrovi koji se nakupljaju u srcu i tankom crijevu više nemaju izlaz vani, što slabi srce. Isto je i sa raznim plombama koje zatvaraju zube i ne dozvoljavaju protok energije.

Dakle, kako održati zdrave zube do starosti? Mjeseci masaže desni i krvarenje, gingivitis će se popraviti, i održava se funkcija zubi. Za bolje rezultate dobra je i masaža vrata, ruku, stopala po principima holističke medicine, koja je vrlo jednostavna u primjeni i praktična, ali zahtijeva jako mnogo vremena.

blank

Dijagnostika

Još uvijek postoji vjerovanje da se bolest “samo pojavi”. To je potpuno pogrešno. UVIJEK postoje razlozi, bilo emocionalne prirode, bilo zbog djelovanja toksina, hladnoće, dehidracije, nedostatka određenih vitamina… recimo danas je vrlo aktualna priča o nedostatku vitamina D, jer smo sve više u kući, sve manje vani na suncu. Tome je dosta pridonjela i pogrešnešna ideja o štetnosti sunčevih zraka…

Svakako, što se kod tretiranja nekog oboljenja više približimo njegovom stvarnom uzroku, to je i uspjeh sigurniji i trajniji.

Sedam emocija:

Radost, Ljutnja,  Anksioznost, Zamišljenost, Žalost, Strah, Užasnutost

Emocionalna aktivnost je normalan, unutarnji, fiziološki odgovor na podražaje iz vanjskog okruženja. U granicama normale, emocije ne uzrokuju bolest ili slabost u tijelu. Međutim, kada emocije postaju tako moćne i nekontrolirane da preuzmu osobu, onda mogu uzrokovati ozbiljne ozljede unutarnjih organa i otvoriti vrata bolesti. Nije toliko intenzitet koliko trajanje ili potpuna ekstremnost emocija, koja uzrokuje štetu.

Višak emocionalne aktivnosti uzrokuje teške yin-yang energije neravnoteže, divlje nepravilnosti u protoku krvi, Qi (vitalne energije) blokade u meridijanima i oštećenja vitalnih funkcija organa. Nakon što je započela fizička šteta, nedovoljno ju je samo ukloniti; produljeni emocionalni stres će zahtijevati fizičko djelovanje, odnosno liječenje.

TCM smatra da su pojedini organi u vezi s emocionalnim aktivnosti, odnosno srce se odnosi na radost, jetra na ljutnju, slezena na zamišljenost, pluća na tjeskobe i bubrezi za strah.

Patogeni Značajke Sedam emocija:

1. Izravno narušavaju organa Qi (vitalne energije)

2. Utječu na funkcije organa Qi (vitalne energije)

Šest opasnih utjecaja / vremenski uvjeti u kineskoj medicini

Oni su vanjskog podrijetla, ali mogu prodrijeti duboko u tijelo isto tko izazivajući bolesti.

To su:

Vjetar

Hladnoća

Vlaga

Vrućina

Ljeto/ toplina

Suhoća

Ostali uzroci su ozljede, higijena i hrana.

Način dijagnosticiranja u kineskoj medicini se razlikuje od zapadnjačkog. Liječnik ne vadi krv i ne snima rentgenom, već se dijagnostika obavlja na osnovi cjelokupnog izgleda pacijenta.

Osim boje lica, jačine glasa, poze tijela, opipava se i puls na obje ruke i to s 3 prsta od kojih svaki detektira funkcioniranje određenog organa (rad ili energetski status).

Oboljenja se dijagnosticiraju i očitavanjem izgleda oka, zubiju, noktiju, stopala, leđa, abdomena, zglobova, meridijana… jer sve ono što se događa unutar našeg tijela, pokazuje se na vanjskim dijelovima tijela.

Npr. crvenilo očiju u donjem dijelu ukazuju na akutni problem u jetri i želucu, dok crvenilo u unutarnjem i vanjskom kutu oka, i to je osnova dijagnoze u TCM – sagledati tijelo kao cjelinu, a dio promatrati samo kao stvarni dio te cjeline.

U kineskoj medicini se dijagnosticira nedovoljan rad, energija, odnosno funkcija nekog organa daleko prije nego taj organ ima neku bolest koju se modrenim dijagnostikim metodama može detektirati, jer kada se bolest već detektira, onda je već poprilično ozbiljno stanje. Naravno da je teško očekivati da nam organi rade 100% cijelo vrijeme, ali ako funkcija nekog organa padne ispod određene mjere, to već utječe na rad drugih organa i povlači cijeli lanac reakcija koje dovodi do bolesti.

Ponekad je za točno određivanje dijagnoze potrebno napraviti analizu bolesti predaka preko djece, ili obrnuto, preko etiologije, toksina, blokada, genetike i stresa, da bi se pružila potpuna terapija. Što se to ranije napravi, to su bolji rezultati. Osobno sam razvio svoju metodu dijagnosticiranja na ovaj način.

https://www.tcmdrwang.com/tcm