Evo što se događa vašem u tijelu kada kombinirate kavu i cigarete! Reviewed by admin on . Kava generalno ne škodi vašem organizmu. S druge strane, o štetnosti cigareta znate već mnogo toga. Jeste li se zapitali kako ove dvije navike u kombinaciji utj Kava generalno ne škodi vašem organizmu. S druge strane, o štetnosti cigareta znate već mnogo toga. Jeste li se zapitali kako ove dvije navike u kombinaciji utj Rating: 0

Evo što se događa vašem u tijelu kada kombinirate kavu i cigarete!

kava i cigarete

Kava generalno ne škodi vašem organizmu. S druge strane, o štetnosti cigareta znate već mnogo toga. Jeste li se zapitali kako ove dvije navike u kombinaciji utječu na vaše zdravlje?

Veće doze kave vremenom mogu smanjiti gustinu kostiju. Ipak, ukoliko svakodnevno unosite oko 1.000 mg kalcija i volite piti kavu, ne trebate se plašiti.

Što se događa u tijelu kada popijemo ovaj napitak? Kofeinu treba oko sat vremena da počne djelovati na vas (manje ako vam je želudac prazan) i njegovo djelovanje obično traje od četiri do šest sati. S obzirom da je kofein stimulans, dosta ljudi nakon kave osjeti pojačanu budnost, krvni tlak im skoči, a otkucaji srca se ubrzaju. Ukoliko pretjerujete s kavom, vremenom ćete postati nervozni, neispavani, dehidrirani, umorni.

S druge strane, kada udahnete dim cigarete, kažnjavate pluća katranom i mnogim drugim štetnim sastojcima, kao što je ugljen monoksid. Nikotin utječe na centralni nervni sistem kao stimulans. Kada zapalite cigaretu, nivo šećera u krvi vam blago raste, zbog čega ćete osjetiti trenutni priliv energije, ali ona će za čas nestati i onda ćete biti veoma umorni i nervozni, pa ćete ubrzo čeznuti za sljedećom dozom.

Nikotin skuplja krvne žile i ograničava protok krvi, što na duge staze može dovesti do oštećenja arterija. S obzirom da i muški i ženski orgazam zavisi od protoka krvi, nikotin utječe i na vaš seksualni život.

Kava i cigarete u kombinaciji

– Kava u kombinaciji s cigaretom nije dobra zato što se na taj način zakiseljava organizam, a poanta je da uspostavimo acidobaznu ravnotežu organizma, pa je poželjno unositi alkalnije namirnice. Sama kava čini da se organizam zakiseli, a ako na to dodamo i cigaretu, onda je kiselost još veća. Ukoliko smo ljubitelji kave, a vjerujem da većina jest, onda se preporučuje konzumiranje kave pola sata poslije doručka i pola sata poslije ručka – rekla nam je nutricionistkinja Gordana Đorđević.

I kava i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava. To ne zvuči baš najbolje. U kombinaciji, kava i cigarete dodatno opterećuju srce. Organizam počinje raditi protiv sebe i stvara se ambijent za neproporcionalni gubitak energije i pojavu depresije koja onda uzrokuje fiziološku i psihičku želju da se nastavi s konzumacijom kave i cigareta. Samim tim se povećava ovisnost od obe stvari.

Ukoliko želite to spriječiti, stručnjaci savjetuju da počnete vježbati ili da povećate intenzitet svojih treninga.

(24sata)

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: