8 razloga da jedete što je moguće više jagoda Reviewed by admin on . Divlje ili pitome, sa tržnice ili iz vaše bašte… Jagode su super! Danas vam donosimo osam razloga zbog kojih trebate jesti više jagoda.   Jagode su bogat i Divlje ili pitome, sa tržnice ili iz vaše bašte… Jagode su super! Danas vam donosimo osam razloga zbog kojih trebate jesti više jagoda.   Jagode su bogat i Rating: 0

8 razloga da jedete što je moguće više jagoda

Divlje ili pitome, sa tržnice ili iz vaše bašte… Jagode su super! Danas vam donosimo osam razloga zbog kojih trebate jesti više jagoda.

 

  • Jagode su bogat izvor antioksidanata. Zapravo, u voćnom svijetu, one su četvrto voće s najvišim nivoom antioksidanata. Antioksidanti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.
  • One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica te jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda koje zahtijevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna naranča!
  • Studije pokazuju da jagode reguliraju nivo šećera u krvi. 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se s gojaznošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom.
  • Jagode imaju anti-upalno i sedativno djelovanje. Istraživanja pokazuju da one smanjuju nivoe upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP).
    Jagode sadrže antocijanine koji stimuliraju topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100%, u roku od osam sedmica.
  • One imaju i anti – kancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja stanica raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja.
  • Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju anti – alergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biokemijskih procesa koji se povezuju s alergijskim reakcijama. Naravno, kao i s drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične na jagode pa, ako ste i vi u toj grupi, onda znate da je najpametnije da ih izbjegavate.
  • Dokazano pomažu kod srčanih oboljenja i artritisa.

Autor: minimagazin.info

ć 

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: