Izuzetno jeftine i izuzetno zdrave: grožđice u funkciji vašeg zdravlja

Izuzetno jeftine i izuzetno zdrave: grožđice u funkciji vašeg zdravljaOsušeno grožđe ili grožđice se prave od sjemnkastog osušenog slatkog grožđa. Tradicionalno, grožđice se suše na suncu ili nekim vještačkim postupkom. Najbolje grožđice se prave od cijelog krupnog i jezgrovitog grožđa s tankom korom, a ponekad sjemenke običnog grožđa odstranjuju se u postupku njihovog sušenja. Jezgra grožđice je vruća i vlažna u prvom stupnju, a sjemenke su hladne i suhe. Poput grožđa, neke su slatke i vruće, a druge su kisele i hladne. Grožđice od bijelog grozđa su probavljivije od ostalih.

Grozđice koriste dušniku i pomažu u liječenju povratnog kašlja, otklanjaju bol u bubregu (lat.Nephralgia) i mokraćnom mjehuru, jačaju stomak, i poboljšavaju rad crijeva.
Slatke grožđice su hranjivije od grožđa, a manje su hranjivije od suhih smokvi.

Grozđice su probavljive i još su blage, poboljšavaju probavu, koriste stomaku, jetri i slezeni, otklanjaju mlitavost grla, otklanjaju bol u prsima i kontroliraju bol bubrega i mokraćnog mjehura.
Iako grozđice imaju dobru hranjivu vrijednost, ipak, one ne zadovoljavaju glad kao datula, na primjer. Grožđice bez sjemena uravnotežene su i korisnije su od ostalih vrsta. Jedenje grožđica s njihovim sjemenkama poboljšava rad crijeva, podmlađuje jetru i slezenu, i vraća natrag jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a slatke grožđice koriste se dobro s ljudima koji boluju od pretjerane sluzi i vlažnosti u njihovom stomaku.

Povezivanje slabih noktiju uslijed infekcije jagodice (lat. Onychoptosis), zanoktice ili traume, između ostalog, s jezgrom grožđica može ubrzati njihovo otpadanje i olakšava njihovo odstranjivanje.

Deset dekagrama svježeg grožđa ima 73 kalorije energetske vrijednosti, a u suhom grožđu ima čak 269 kalorija. Od minerala u grožđu ima: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, natrija, klora, bakra, cinka i željeza.

Tko ima manjak navedenih minerala, valja jesti grožđice (umjesto svježeg grožđa) jer je u njima tri puta veća količina ljudskom organizmu potrebnih minerala.

Također, crne grožđice sadrži prirodne kemikalije koje olakšavaju disanje kod nekih tipova astme. Bogate su proantocijanidom koji djeluje kao imunološki sustav i smanjuje upale.

Današnja istraživanja pokazuju da jedete li grožđice tri puta na dan, možete značajno smanjiti postprandijalne nivoe šećera u krvi, odnosno nivoe šećera nakon obroka. Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%.

Grožđice imaju relativno nizak glikemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.

Za kraj da napomenemo da je studija kojom su se 18 godina prikupljali podaci o utjecaju prehrane na makularnu degeneraciju, najčešći uzrok slabljenja vida, ukazala je na činjenicu da tri puta na dan jedenje grožđica mogu spriječiti razvoj te bolesti. Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zubi, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine.

Ha-mim.net