Vježbe čije efekte još nitko nije osporio: Tajna Pet Tibetanaca

Stare četiri tisuće godina i danas sačuvane u izvornom obliku, toliko blagotvorne da još nemaju ozbiljnu konkurenciju, pet poza ili Pet Tibetanaca su vježbe koje biste morali uvesti u svoj životni stil i ritam. Ne samo da istežu, podižu energetski nivo, stimuliraju žlijezde s unutarnjim lučenjem i svih sedam čakri, već jačaju i imunitet i ni malo nisu zahtjevne. Za početak će vam za cijelu seriju trebati samo 3 minute, a kasnije najviše 16

1. Stanite uspravno s rukama ispruženima sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti na dolje, stopala su u ravni ramena. Okrenite se za puni krug u smjeru kazaljke na satu. Dok se okrećete, duboko udišite i izdišite. Jedan okret je jedno ponavljanje. Ukoliko osjetite mučninu, a u početku hoćete, kad završite sva okretanja, stanite s ispruženim rukama i fokusirajte se na spojene palčeve dok ne prođe nelagodnost.

2. Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, ruke su uz tijelo s dlanovima okrenutim k podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 stupnjeva) i podignite glavu tako da se što više približite grudima. Lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

3. Kleknite ispravljenih stopala oslonjeni na prste. Neka koljena budu malo razmaknuta, a karlica u ravni s leđima. Ruke položite na zadnjicu, a bradu spustite ka grudima. Uz udisaj izvijte glavu što dalje unazad. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

4. Sjednite ispruženih nogu. Dlanove položite na podlogu u širini kukova, a karlica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte kolena, glavu spustite ka podu tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sjedeći položaj.

5. Počnite ovu vježbu tako što pridržavate tijelo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjeni na pod. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trokuta. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vreme izvođenja ove vježbe tijelo ne smijete spuštati na tlo.

Pravilo koje treba slijediti:

Najbolje je raditi vježbe ujutro, oko pola sata nakon ustajanja i prije doručka. Prvih sedam dana radite po tri ponavljanja svake poze. Zatim, svaki tjedan povećavajte za 2, sve tako dok ne dođete do broja 21. To je broj ponavljanja koje trebate poštovati dokle god radite Tibetance.


Preuzeto s: http://altertv.org/ http://www.6yka.com/