Feng Shui: Što je to što donosi napredak?

Feng Shui: Što je to što donosi napredak?Je li vam se nekada dogodilo da čim uđete u nečiji stan, osjetite toliku nelagodu da poželite što prije izaći? Što je to što u nama trenutno izaziva osjećaj (ne)ugode? Od čega ovisi hoćemo li se u nekom prostoru osjećati kao kod kuće ili, nasuprot tome, poželjeti što prije “zbrisati”?

Taj prvi, opći utisak ovisi najviše od izgleda vašeg stana ili kuće i dijela grada u kojem živite, tvrdi Sandra Drinčić, dipl. međunarodni stručnjak i predavač za feng shui, koja je osmislila i usavršila posebnu tehniku harmonizacije prostora koja je našla svoju primjenu ne samo u stanovima i kućama, već i školama, trgovačkim centrima, vojnim objektima, bolnicama, pa i religijskim objektima širom Europe.

– Kada uđemo u neku prostoriju, ne primjećujemo samo namještaj, boje i oblike, već osjećamo i energiju oko nas. Negativna nas “ubija”, a kada je pozitivna, osjećamo se dobro. Između prostora u kojem živimo i nas postoji energetska veza, a gomilanjem stvari u određenom dijelu stana, blokira se protok energije.

Zato nije čudno da izgled životnog prostora pokazuje psihičko stanje ukućana. Ako je vaš dom pretrpan nepotrebnim stvarima, život vam je najvjerojatnije kaotičan, konfuzan, nesređen. Nered izaziva umor, donosi višak kilograma, vezanost za prošlost, probleme s probavom, svađe, depresije, upozorava naša sugovornica, autorica knjiga “Pročišćenje prostora”, “Radiestezijske šeme” i priručnika “Feng šui tajne”.

Njen savjet je da o prostoru u kojem živimo brinemo kao o svom tijelu, jer svaki dio ima simbolično značenje. Tako, na primjer, ulazna vrata su usta, prozori oči, zidovi koža, konstrukcija kosti, elektroinstalacija nervi, odvodi sistem za pražnjenje, sobe organi itd.

Kaos vodi u bolest

– Nered ispred vrata sprečava napredak i otežava komunikaciju, a cipele pored njih vode ka bolesti. Zakrčeni hodnici donose probleme s venama i arterijama. Nered u kuhinji i ispod kreveta najčešće je uzrok zdravstvenih, a u frižideru finansijskih problema. Kuhinja predstavlja zdravlje ukućana, jer se u njoj priprema hrana. Osvjetljenje je raspoloženje, pa trpezarija treba biti dobro osvijetljena. Ako se nalazi u centru stana, aktivira slogu između članova obitelji isto kao i okrugli ili ovalan trpezarijski stol. Ako je pravokutni ili četvrtast, na njemu uvijek treba biti ovalna činija.

blank


Lepeza sprečava svađe

Naš ljubavni i profesionalni život, odnos s ukućanima, ali i zdravlje može ovisiti od rasporeda prostorija na koji najčešće ne možemo utjecati. Što, ipak, možemo promeniti i stvoriti bolju energiju?

– Ukoliko je spavaća soba roditelja preko puta dječje, iznad “štoka” vrata trebalo bi objesiti lepezu okrenutu nadole, tada neće biti sukoba i svađa. Isto pravilo vrijedi za stan koji se nalazi točno preko puta susjednog, tako je uglavnom u većini zgrada. U ostavi, koja predstavlja srce doma, bez prozora, treba stalno gorjeti svjetlo, kako bi komunikacija između ukućana bila dobra – upozorava Sandra.

Narančasta boja deblja

Kako boje i materijali mogu utjecati na obiteljske i poslovne odnose?

– Bilo bi idealno da kuhinja bude u bež ili u zelenim tonovima, a kuhinjski elementi od svijetlog drva. Crvena boja zidova donosi bračne svađe, plava probleme s novcem, a narančasta s kilogramima. Stolovi s mramornom pločom donose poslovne probleme, a noževi koji se ubadaju u drvenu podlogu obiteljske svađe. Nesređeni ormari blokiraju tijek energije u našem tijelu, pa nam je nesređen i život i um. Nered na ormarima stvara probleme koji čekaju da ih riješite. Kožni problemi kod ukućana obično se javljaju zato što se na zidu nekog ormara priljubljenog uz zid, pojavila pljesan.

blank

PROMJENE ZA BOLjI ŽIVOT

Radom na prostoru, u stvari, radimo na sebi, svom tjelu i svim životnim područjima. Dovoljno je raščistiti nered i riješiti se nepotrebnih stvari, pa da pozitivna energija uđe u vaš dom. Nekim izmjenama u kući, možemo promijeniti i nešto što ne valja u našem životu, ističe naša sugovornica. A što s onima koji ne žele rušiti zidove, mijenjato raspored prostorija, pomicati nameštaj..?

blank

– I najmanji stan se može preurediti prema feng shui pravilima, to je najbolje, ali može se početi i od nekih sitnica. Na primjer, ako do ulaznih vrata vaše kuće vodi duga pravocrtna staza, energija koja ulazi u vaš dom je previše brza. Njen tijek možete ublažiti tako što ćete, cik-cak, duž staze postaviti neke biljke i keramičke figure. Biljke nisu samo ukras, one aktiviraju i pozitivnu energiju, na primjer, u kutovima sobe sprečavaju stagniranje energije, a ispred ulaznih vrata doprinose harmoniji. Na listi poželjnih biljaka nalaze se: bambus, krasula, fikus, orhideja. Nasuprot tome, ne preporučuju se: kaktus, juka, dracena, palmica, bonsai, suho cveće i difenbahija. Bosiljak i mirođija obješeni s unutarnje strane prozora blokiraju dolazak negativne energije u vaš dom – kaže naš stručnjak.

PROČIŠĆENjE, PA FENG SHUI

– Feng Shui ne vrijedi bez pročišćenja prostora, to je kao da stavite prelijepo svježe cvijeće u vazu s prljavom, ustajalom vodom. Prije nego što primjenite pravila ove kineske vještine uređenja životnog protora, vaš stambeni ili poslovni ambijent prvo se treba radiestezijski pregledati, a zatim pročistiti, da se napravi space clearing.

blank

Jer, ništa vam ne vrijedi što ste kupili stan i opremili ga lijepim namještajem, ako ga prije toga niste pročistili od energije prethodnih stanara. Najbolji period za to je proljeće, oko nove godine ili rođendana, u vrijeme mladog ili punog Mjeseca kao i smjene godišnjih doba.

Prije izgradnje ili prodaje kuće, useljenja u nov stan, poslije neke nesreće, svađe, stresa, bolesti ili nečije smrti, razvoda, prije donošenja bebe iz rodilišta, ulaska mladenaca u stan, kada želite započeti nešto novo, kad god osjetite potrebu za tim, poželjno je generalno čišćenje i sređivanje prostora, kaže naša sugovornica.

PODRUM PROŠLOST, TAVAN BUDUĆNOST

– Tavan simbolizira naše ideje i budućnost, a nered na njemu nas ograničava, blokira naše ciljeve i mogućnosti. Garaža pretrpana stvarima vam ograničava slobodu kretanja, stepenište puno stvari onemogućava vaš razvoj, a pretrpan radni stol da završite započeti posao. Nesređene ladice vode u depresiju, a kutije, knjige i druge stvari na podu, loše utječu na financije. Podrum predstavlja našu podsvijest, a nered u njemu neriješena pitanja iz prošlosti, odlaganje rješavanja teških situacija, opterećenost zbog nekog pretka, mračnu obiteljsku tajnu, smetnje u komunikaciji s braćom i sestrama.

Sandra Drinčić

Sadra Drinić će održati radionicu Feng Shui tajne za 2017.g. 11.02.2017.

Informacije i prijave OVDJE.

Sandra Drinčić će održati radionicu Business Feng Shuija u Zagrebu 12.02.2017.

Informacije i prijave OVDJE.