Garnet – kristal mjeseca siječnja / januara Reviewed by Admin on . Sa stupnjem 7-7,5 po skali tvrdoće, Garnet je prilično izdržljiv kamen. Garnet je zapravo ime porodice deset različitih dragih kamenja slične kemijske strukture Sa stupnjem 7-7,5 po skali tvrdoće, Garnet je prilično izdržljiv kamen. Garnet je zapravo ime porodice deset različitih dragih kamenja slične kemijske strukture Rating: 0
You Are Here: Home » Iscjeljivanje » Kristaloterpaija » Garnet – kristal mjeseca siječnja / januara

Garnet – kristal mjeseca siječnja / januara

g1

Sa stupnjem 7-7,5 po skali tvrdoće, Garnet je prilično izdržljiv kamen. Garnet je zapravo ime porodice deset različitih dragih kamenja slične kemijske strukture različitih boja, od crvene preko narančaste do žute, zelene, smeđe, ljubičaste, roze, pa čak i crne. Glavne razlike između ovog kamenja jesu neznatne varijacije što se tiče boje, gustine, i indeksa prelamanja.

Najpoznatiji Garnet je tamno crvene boje , ali se često nalazi i u narančasto-smeđoj boji i nijansama vino crvene. Besprijekoran, bistro zeleni Garnet (po imenu Demantoid), je jedan od najljepših i najskupljih dragih kamenja na svijetu.

Demantoidi su mekši od ostalih vrsta Garneta. Zeleni Garnet od pet karata rijetko se nađe za razliku od smaragda te veličine. Žar, ili iskra, takvog garneta je veća nego kod dijamanata, međutim njegovu brilijantnost prikriva boja. Veliki prozirni garnet je teško pronaći. Veće drago kamenje, kao i svo drago kamenje, uglavnom ima mane, slomljeno je ili loše boje.

Ima ga u mnogo boja i vrsta. U ovisnosti od vrste, kvaliteta i veličine garneta, mogu koštati od $40 do $5 000 po karatu. Često miješaju s drugim, obično skupljim dragim kamenjem. Crveni garnet se da pomiješati s rubinom, dok se žuti garnet da pomiješati s dragocjenim topazom i zeleni garnet sa smaragdom.

Povijest  Garneta

Garnet je kamen osoba rođenih u Siječnju/Januaru i kamen kojim se proslavlja 2.godišnjica braka. Ime “garnet” potječe od latinske riječi ” Garnetus”, što znači ” zrnast “, kao aluzija na plod šipka. Ova aluzija ima smisla jer mali garneti sliče na svijetlo crvena zrna šipka. Garnet je bio popularan dragi kamen kroz povijest. Pronađen je na ogrlici koju je nosio mladi čovjek u grobnici još 3 000. godine prije Krista. Ovo je dokaz za čvrstinu i izdržljivost ovog kamena.

Za kralja Saksonije se govori da je imao garnet koji je težio više od 465 karata. Platon je dao da se uradi njegov portret na garnetu od strane rimskog gravera. Bohemija, sad dio Češke, je nekada bila ogroman izvor garneta, i nekada je sječenje, poliranje i ugrađivanje garneta činilo bogatu industriju te zemlje. Mnogi bohemijski dvorci i crkve su imali raskošne unutrašnjosti dekorirane ovim kamenom. Bohemijski garnet je i dan danas čuven, poznat po predivnim kamenčićima postavljenim blizu jedan drugom tako da sliče na šipak. I dalje se može naći nakit s garnetom u Češkoj Republici, i kamenje je i dalje na tradicionalan način, gusto poredano. Na ovaj način je osigurano da samo ljepota kamenja Garneta privlači pažnju. I Anglosaksonci su takođe voljeli garnete. Njihov nakit je na mnogo načina inkorporirao garnete.
Garneti su bili vrlo popularni u Europi u 18. i 19. vijeku. Često su ih ugrađivali u nakit u Viktorijansko doba.  Što se astrologije u Španjolskoj tiče, garnet je nekada predstavljao sunce. U drevnim vremenima, garnet je bio poznat kao “Karbunkul”, što se odnosi na boju i potkožni čir ili plik. Ovo ime se odnosilo i na drugo kamenje crvene boje, ali posebno na garnet.

g3

Websterov akademski rječnik opisuje garnet kao ‘’krut ili manje više proziran crveni silikatni mineral koji ima staklasti sjaj, javlja se u mnogim kristalima ali i u masivnim oblicima i u zrnima, često ga možemo naći u gnajsu i škriljcu, i koristi se kao poludragi kamen i kao abraziv’’. Garnet je jedan od kamenja koga ima u izobilju. Rijetko još koji kamen posjeduje takav spektar boja i blistavost, pored toga što su jedinstveni i mogu se naći u različitim oblicima. Na primer, dragocjeni zeleni uvarovit garnet s Urala, skoro da je neprocjenjiv dragi kamen zbog toga što se isključivo formira u vidu prilično velikih kristala.

Garnet je zapravo ime za grupu silikatnih minerala almandina, piropa, spessartine, grossular, andradit, mozambik i uvarovit, tako da je garnet znatno raznovrsniji kamen nego što to njegov naziv sugerira. Svi ovi minerali garneta imaju istu kubičnu kristalnu strukturu i kemijski sastav. Garnet koji ima kvalitete dragog kamena možemo naći u mnogim zemljama, i ovi kristali koji se formiraju u predivnim oblicima cijenjeni su već više od 5 000 godina.

U prošlosti, postojale su mnoge drevne tradicije i legende vezane za garnet. U srednjem vijeku, smatrali su da ovo kamenje liječi depresiju, štiti od loših snova, i pomaže kod oboljenja jetre, kao i kod krvarenja. Prema legendi, Noa se poslužio fino isječenim, sjajnim garnetom da bi osvijetlio arku tijekom onih mračnih i kišovitih dana i noći. Židovski pisci smatraju garnet za jedan od dvanaest dragih kamenja na Aronovom plastronu. Kršćanska tradicija smatrala je garnet krv crvene boje za simbol Kristovog žrtvovanja. U Kuranu stoji da garnet osvjetljava Četvrti Raj za Muslimane. Grci su tvrdili da čuva djecu da se ne udave. Također se smatralo da može savladati otrove.

U grčkoj mitologiji, šipak je smatran za dar ljubavi i dovodi se u vezu s večnošću. Danas, Garnet opstaje kao dar ljubavi i tradicionalno se poklanja za 19 godina braka. Također može poslužiti kao poklon za obilježavanje dvije i šest godina braka. Štoviše, Garnet simbolizira brz povratak i rastanak zaljubljenih, jer je Had dao šipak Persefoni prije nego što ga je ostavila da bi mu se brzo vratila. Stoga, Garnet se može dati voljenoj osobi prije nego što krene na neki put, jer se za njega vjeruje da iscjeljuje prekinute veze između onih koji se vole.

Govorilo se da je garnet u koji je ugravirana figura lava, efektna amajlija koja štiti i čuva zdravlje, liječi onog tko je bolestan, daje mu čast i štiti ga od svih mogućih opasnosti tijekom putovanja. Također se pričalo da upozorava onog tko ga nosi od predstojeće opasnosti i nekada davno su ga nosili kao amajliju koja ih štiti. Jedan pisac napisao je da ukoliko garnet izgubi svoju blistavost i sjaj, to je siguran znak da opasnost dolazi. Možda postoji povezanost između garneta i tradicije ratnika. Zabilježeno je da su garneti korišteni od strane grupe domorodaca iz Indije kao loptice, koje su ispaljivali pomoću lukova. Pleme je vjerovalo da ovaj kamen nanosi povrede, koje dosta krvare.

Povijest o tome kako garnet može dovesti do transformacija možemo pronaći u mnogim knjigama. Thelma Isaacs piše kako “su garneti korišteni za isceljenja obično bili almandin i pirop, crveni i ljubičasto-crveni prozirni minerali. Za njih se smatralo da pariraju melanholiji i stimuliraju srce. U drevna vremena, neki su vjerovali da promatranje crvenog garneta može izazvati strast, bijes, i čak paralizu. “Barbara Walker vjeruje da “magija garneta što se krvi tiče potječe od drevnih ideja o moćima davanja života koje posjeduje krv u materici. “Garnet je dobio ime od riječi garnetum, što znači šipak, crveni dragulj kao simbol materice još od doba matrijarhata. Zbog ovih drevnih veza sa životnom snagom žena, nekada se smatralo da bi samo žene trebale nositi garnete.

Danas, najviše vrsta garneta nudi Mozambik. Kako potječu iz Istočne Afrike po kojoj su dobili ime, garneti iz Mozambika su poznati po visokoj kvaliteti i predivnim toplim, crvenim nijansama. Garnet iz Mozambika je kombinacija piropa i almandina, po boji sličan rhodolite, samo malo više vuče na crveno, i tamniji je.

Garnete je relativno lako naći u veoma metamorfnim i magmatskim stenama. Formiraju se pod ekstremno visokim temperaturama i pritiskom. Geolozi se zapravo mogu služiti garnetima da bi odredili temperaturu i pritisak uz pomoć kojih se stijena (gdje pronalazimo garnet) formira. Garnet obilato nastaje u nekim dijelovima svijeta, čak i u malim česticama pijeska na mnogim plažama, kao i u stijenama. Garnete možemo naći u Africi, Indiji, Rusiji, Južnoj Americi, Madagaskaru, u Pakistanu i Americi.

g2

Mistična svojstva Garneta

Postoje brojna vjerovanja o različitim prednostima nošenja garneta u cilju promoviranja zdravog života. U drevno doba i srednjem vijeku, simbolika boja zauzimala je važno mjesto kada je u pitanju preporuka za korištenje određenog kamenja protiv izvjesnih bolesti. Ako pričamo o crvenom kamenju, za njih se smatralo da pomažu kod raznih krvarenja, kao i kod zapaljenja. Garneti su se nosili da bi osigurali tijelu više snage, izdržljivosti i energije. Dosta ljudi je vjerovalo da je naročito važno nositi ga onda kada se trebate istaknuti. Za njega se također smatralo da pomaže kod problema s kožom i pomaže kada su srce i krv u pitanju. Vjeruje se da pomaže kod oba spola. Kod muškaraca, održava reproduktivni sistem. Kod žena, pri održavanju balansa hormona i smanjuje otoke. Dugo se za njega smatralo da liječi tahikardiju, plućna oboljenja, i razne bolesti krvi. Prema tradicionalnom vjerovanju stvorena je jaka povezanost između crvenog garneta i krvi. Smatralo se da garnet ublažava zlovolju, promovira zdravlje kada je u pitanju krvni sistem i povećava proizvodnju zdravog hemoglobina u tijelu. Stimulira metabolizam, liječi oboljenja kičme i bolesne stanice, pročišćava krv i revitalizira je, kao i srce i pluća, i regenerira DNK. Također pomaže pri asimilaciji minerala i vitamina.

Postoje mnoga vjerovanja u moć koju garnet ima ne samo što se fizičkog zdravlja tiče, već i mentalnog. Već dugo se vjeruje da su obilježja garneta strast, pravo prijateljstvo, vjernost, uspjeh, samopouzdanje, odanost, posvećenost, energičnost, nada, istrajnost i istina. Ovaj kamen također izoštrava vašu percepciju o samom sebi i o drugim ljudima. Nekada davno, za garnete se smatralo da pomažu onome tko ih nosi da odoli melanholiji i otjera zle duhove, naročito noćne duhove, za koje se smatralo da su demoni i noćne prikaze. Danas za ovaj kamen možemo reći da tjera noćne more. Za njega se također govori da poziva na razmišljanje i  na iskrenost, i onome tko ga nosi nudi moć da zaštiti svoje stavove i svoj posjed. Također je i drevni simbol prijateljstva. U prošlosti, prijatelji koji su se rastajali razmenjivali su garnet kao simbol naklonosti kao i da osiguraju ponovni susret. Prema nekim vjerovanjima, smatralo se da se njegova magija ne može doseći osim ukoliko taj kamen nije sječen i poliran.

Za garnet se vjeruje i da je od velike koristi kada je poslovanje u pitanju. Ljudi koji nose ovaj kamen privlače ljude oko sebe, što je od pomoći u poslovanju, kao i kada je osobni uspjeh u pitanju. Naročito je od koristi onima kojima je posao da se bave ljudima. Idealan je izbor za one koji ulaze u nova područja, kao na primer, za ljude koji se sele u drugi grad. Štoviše, pomaže tako što daje snagu poslovnim osobama. Pod njegovim utjecajem bilo koja kriza se pretvara u izazov.

Ono što je možda najveća vrlina garneta je to što pojedincu može pomoći da prebrodi depresiju. Ovaj kamen je poznat po tome da razbija ukorjenjene sheme ponašanja koje su prestale biti pozitivne i zaobilazi otpor ili nesvjesno izazvanu sabotažu. Pomaže u zaboravljanju nepotrebnih ili zastarjelih ideja,oživljava, pročišćava i balansira energiju, donoseći mir ili strast po potrebi. Otklanja prepreke, zabrane, bijes i neslogu. Ublažava emotivnu disharmoniju, ima umirujući efekat, i štiti onog tko ga nosi od utjecaja tuđe neželjene energije. Ojačava instinkt za preživljavanje u presudnim trenucima, ili u ekstremno traumatičnim situacijama, tako što daje hrabrost i nadu onda kada se čini da izlaza nema. Sve u svemu, ovaj kamen održava depresiju na distanci. Promovira samopouzdanje i dozvoljava vašoj duši da zrači.

Tvrdi se da balansira seksualni nagon. Naime, on pomaže potenciju i plodnost, ističe privlačnost i potiče vašu senzualnu stranu da iskaže strast i ljubav. Garnet također, pomaže zaljubljenima da zađu dublje u strasno i senzualno istraživanje seksualne magije. Ovaj kamen podstiče predanost, monogamiju i stabilan brak, i znak je sigurnosti u nečiju ljubav, posvećenost i vjernost. Također može pomoći i kod pronalaženja iskonske ljubavi.

Kako čuvati Garnet

Svoj garnet možete čistiti toplom vodom, sapunom i mekom četkom. Uvijek dobro isperite ovaj kamen nakon što ga očistite. Također za bilo koju vrstu garneta osim demantoida se mogu koristiti i ultrazvučni tretmani. Nemojte ga čistiti uz pomoć pare. Kao što je slučaj i s drugim dragim kamenjem, treba čuvati garnet i zaštititi ga od udaraca, visokih temperatura i kemikalija.

I za kraj:

“By her who in this month is born
No gem save garnets should be worn;
They will ensure her constancy,
True friendship, and fidelity.”

garnet

– Stela Knežević, IPHM,

Certified Crystal Therapist

 

 //

//

Leave a Comment