Kraljevski kolač – kolač koji se priprema 06.01.! (Recept) Reviewed by Admin on . Kako dočekati Sveta tri Kralja 6. Siječnja ako ne Kraljevskim kolačem. Dreikönigskuchen pripremljen na ovaj način i ispečen u obliku sunca je tipičan za Švicars Kako dočekati Sveta tri Kralja 6. Siječnja ako ne Kraljevskim kolačem. Dreikönigskuchen pripremljen na ovaj način i ispečen u obliku sunca je tipičan za Švicars Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Recepti » Kraljevski kolač – kolač koji se priprema 06.01.! (Recept)

Kraljevski kolač – kolač koji se priprema 06.01.! (Recept)

kraljevski kolač

Kako dočekati Sveta tri Kralja 6. Siječnja ako ne Kraljevskim kolačem. Dreikönigskuchen pripremljen na ovaj način i ispečen u obliku sunca je tipičan za Švicarsku i dijelove Njemačke.

Pod istim imenom ali drugim oblicima je poznat u mnogim zemljama, od Francuske i Engleskoj pa do Portugala i Meksika. Oko Silvestrovog je Lisabon bio prepun ovih kolača (na žalost je to bilo prije digitalnih fotografija pa vam ne mogu ništa priložiti) koji se nazivaju Bolo Rei i izgledom podsjećaju na krunu s dragim kamenjem. U Francuskoj se pak jedu dvije vrste kolača, na sjeveru izuzetno ukusni Galette des Rois s marcipanskim punjenjem te na jugu Gâteau des Rois. Za većinu (ako ne i sve) je tipično u tijesto prije pečenja staviti porculansku figuricu kralja, zrno graha ili badem. Osoba koja figuricu nađe postaje jednodnevni kralj. Navodno se ovaj običaj razvio još iz starorimskih Saturnalija (i ne samo on). I za pravoslavni se Božić u pogaču sakriva kovanica koja vjerojatno korijene vuće iz istog doba. Tu se ima više za pročitati, koga zanima.

http://de.wikipedia.org/wiki/Dreikönigskuchen

http://en.wikipedia.org/wiki/King_cake

Moj recept u sebi ima samo badem jer nismo željeli da netko na grahu ili porculanu polomi zube ili punjenja.  Osim toga sam umjesto ne baš ljubljenih grožđica dodala kandirane trešnje koje su oduševile djecu. Površina je isto netradicionalna za pravi Dreikönigkuchen: umjesto listića badema i krupnog šećera sam dodala i narančinu koricu te Kraljevski kolač malo približila onom portugalskom.

blog 3könige_0167

Sastojci:

500 g brašna

100 g šećera

30 g svježeg kvasca

žlica soli

230 ml mlijeka

60 g maslaca

1 jaje

60 g kandiranih trešanja (može se dodati i suhe narezane smokve)

60 g kandirane narančine korice

1 zrno graha, ili neoljušteni badem

za premaz i posipanje:

jaje izmućkano sa žlicom vode ili mlijeka

1-2 žlice listića badema

2 žlice krupnog šećera

 

blog 3könig_0176

Priprema:

Pomiješati žlicu šećera s malo mlakog mlijeka, dodati razmrvljeni kvasac i pokriti tanjurićem te ostaviti da se diže.
Brašno pomiješati sa soli i šećerom. Zagrijavati mlijeko i maslac kako bi se maslac otopio.
Ohladjeno mlijeko i zapjenjeni kvasac dodati brašnu i umijesiti glatko tijesto. Dodati kandirane trešnje i oblikovati kuglu. Pokriti u zdjeli prozirnom folijom te pričekati da se volumen udvostruči.

Tada oblikovati jednu veću kuglu i od ostatka tijesta oblikovati 6 ili 8 (po želji) manjih kuglica te poslagati u obliku sunca (ili cvijeta). U jednu od kugli sakriti grah ili badem (ili porculansku figuricu). Pripaziti da između manjih kuglica ostane malo prostora za daljnje dizanje tijesta. Utisnuti po površini tijesta komadiće kandirane narančine korice ili ostalog kandiranog voća koje uspijete nabaviti. Zagrijati pećnicu na 190°C a tijesto prekriti i pustiti neka se još diže dvadesetak minuta.

Premazati cijeli kolač razmućenim jajetom (uz dodatak mlijeka ili vode) te posuti listićima badema i krupnim šećerom.

Peći 25-30 minuta i nakon toga ostaviti u pritvorenoj pećnici.

U slast i sretno kraljevanje!

blog königskuchen_0135

 

 

Preuzeto s: http://kuharicazadjecu.dobrahrana.jutarnji.hr/kraljevski-kolac/

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: