‘Vodič kroz galaksiju za autostopere’, jedna od najčudnijih knjiga ikad

gal.

Sam autor Douglas Adams, osim što je bio izuzetno lijen, bio je i odličan prijatelj s članovima Monty Pythona, pa je napisao i nekoliko skečeva i s članovima kultnog sastava Pink Floyd. 

Prije 35 godina, točnije 12. listopada 1979. godine svijet je dobio jednu od najčudnijih, najbizarnijih, najduhovitijih i najutjecajnijih knjiga na svijetu.

Iako nije, i vjerojatno neće biti, obavezna lektira školaraca ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere’ remekdjelo je Douglasa Adamasa, majstora SF-komedije. Možda se ovaj uvod čini pretjeran (vjerojatno i je), ali rijetki su ljudi koji su pročitali svih pet dijelova Vodiča i ostali ravnodušni prema njemu.


Svoju povijest Vodič j započeo godinu i pol ranije, na 8. ožujka kao radio drama na BBC-u. U to vrijeme još uvijek popularni format bez obzira na ogroman utjecaj TV-a, ova je radio drama vrlo brzo dobila tonu obožavatelja. Sljedeće godine izdan je i audio zapis drame, koji se razlikovao od verzije koja se puštala na BBC-u zbog autorskih prava na glazbu, te je sve snimljeno ispočetka. Kako je obožavatelja bilo sve više, izdavač je uspio natjerati Adamsa da napiše i roman. No kako je Adams bio nevjerojatno lijena osoba uspio je probiti niz deadlinea da bi na kraju izdavač već bio toliko lud on silnih odgađanja da je odlučio izdati prvi dio knjige bez obzira na sve, te je nazvao Adamsa i tražio da dovrši stranicu na kojoj trenutno radi. Kada je ovaj to i učinio poslan je dostavljač na biciklu po zadnju stranicu, koju je odnio izdavaču i knjiga je izdana bez pravog završetka. Začudo, to je dočekano s oduševljenjem kod publike jer su znali da slijede nastavci.

Za drugu knjigu Adamsu je trebalo godinu dana, što ne bi bilo puno da se knjiga nije sastojala od razbacanih dijelova već napisanih scenarija za radija dramu koje je trebalo prilagoditi knjižnom obliku. Zato je za treći i četvrti dio trebalo čekati po dvije godine, a za završni, peti dio trilogije u pet dijelova, čak 8 godina. Legenda kaže da je izdavač, koji je već kod prve knjige bio lud zbog odgoda, nakon toliko godina doslovce poludio te se zatvorio s Adamsom u njegovu kuću i nitko od njih dvojice nije izlazio van dok knjiga nije bila gotova. Sam Adams je za deadline izjavio: ‘Volim deadline. Najviše volim onaj zvuk vuššššš, koji proizvede kada proleti pokraj mene’.

O čemu se uopće radi u knjizi? U kratkim crtama – o uništenju Zemlje, Vogonskoj poeziji, Fordu Prefectu, Arthuru Dentu, miševima, dupinima, planetu na kojem rastu odvijači, a žive madraci, restoranu na kraju univerzuma, depresivnom robotu Marvinu, iritantnim vratima, miševima i naravno, konačnom odgovoru na pitanje o životu, univerzumu i svemu ostalom. Ako vam nakon ovoga ništa nije jasno pokušajte googlati. Upišite ‘what is the answer to life, the universe, and everything?’ (bez navodnika) i dobit ćete odgovor.

Utjecaj Vodiča na pop kulturu može se pronaći u vjerojatno svim područjima, pa se tako on-line automatski prevoditelj Altaviste (koji se pojavio nešto ranije nego Google translate) zove Babel-fish po naravno ribi iz Vodiča, instant neddenging program Trillian nazvan je po junakinji iz knjige, a pjesma Radioheada Paranoid Andriod referenca je na Marvina. Naravno, ovo je samo tek mali dio odavanja počasti ovoj utjecajnoj knjizi.

Sam Douglas Adams, osim što je bio izuzetno lijen, je bio odličan prijatelj s članovima Monty Pythona, pa je napisao i nekoliko skečeva i s članovima kultnog sastava Pink Floyd. Tako je 1994. godine, kada ga je David Gilmoure zamolio da mu pomogne oko imena novog albuma, predložio ime ‘Division Bell’. Iste je godine dobio čast svirati (znao je svirati gitaru) s Floydima za svoj 42. rođendan. Ako ne znate zašto baš na 42. googlajte gore spomenutu rečenicu.

Osim knjige ‘Vodič kroz galaksiju’ se pojavio i u obliku radio drame, igre, TV serije i filma. Kvaliteta nabrojenog pada od prvog do zadnjeg u nizu, pa, želite li se družiti s Adamsom krenite istim redosljedom.

10. svibnja 2001. godine Međunarodno astronomsko udruženje nazvalo je asteroid 18610 ‘Arthurdent’ u čast junaku Vodiča. Idućeg dana Douglas Adams je preminuo.

I za kraj zapamtite dvije stvari: uvijek znajte gdje vam je ručnik. I ono najbitnije: Bez panike!

– Petar Varat
Izvor: direktno.hr

pratıte nas

//