Uzgojite sami đumbir kod kuće

đumbir

Na blogu “Zemlja snova” osim što možemo upoznati dio Amerike iz kuta jedne mlade djevojke Kristine koja je iz grada Portlanda u unutrašnjost Oregona, možemo naći i zanimljive tutorijale, a jedan od njih će zainteresirati i mnoge vrtlare. “Zasadite đumbir kod kuće!”, naziv je blog posta u kome Kristina detaljno objašnjava kako posaditi korijen đumbira u posudu i redovito zalijevati dok ne dobijete plod za uporabu.

Jedini materijal koji će vam biti potreban je posuda sa zemljom i kupljeni korjen đumbira koji po svom obliku podsjeća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati “ruku” sa što više “prstiju”. Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više dijelova.

Sadnja je laka: staviti u posudu jedan “prst” đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje.

Vodite računa da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspije. Zalijevajte često. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplinu.

Kristina savjetuje da ga posadite kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe proljeće da ga prebacite u vrt. Prilikom prijenosa biljku iz posude u vrt, neophodno je izabereti mjesto s rastresitom zemljom i redovito zalijevajte. Kristina tvrdi da ne treba da se brinite oko štetnika i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko se brinuti o svojoj biljci po Kristinin savjetima, zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci prije nego što počnete koristiti nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.



Izvor:lisa.rs

ć