Što su mantre i čemu služe?

mantre.

Većina mještana bilo kojeg europskog grada vjeruje da su mantre one pjesme koje na trgovima pjevaju ošišani ljudi obučeni u žute haljine. No mantre su mnogo više od toga, a u ovom članku pročitajte kakva im je funkcija, te kako se, kada i gdje rade.

Prema definicijama uglednih povjesničara religija, mantre su “magične formule utemeljene na vjerovanju u nadnaravnu moć, a izazivaju unutarnju vibraciju koja pomaže koncentraciji duha i samoostvarenju”. Ili jednostavnije, mantre su mistični stihovi indijskih svetih spisa, koji imaju skriveno značenje i koje često rabe indijski duhovni učitelji gurui da bi uputili svoje učenike u duhovnu znanost; nešto nalik zazivima, bajalicama ili molitvama.


Djelovanje mantra ne mora odmah biti očigledno, niti naročito učinkovito, no to je nešto što dotiče većinu naših ozbiljnijih pothvata. Njima se mogu baviti vrlo uporne i duhovne osobe, u kojima barem djelomice titraju odvažnost i nepokolebljivost, vrline kojima su bili naoružani drevni mistici u Indiji ali i u drugim sredinama.

Takav učenik mora dosljedno provoditi program koji zacrta. Odluči li, primjerice, 1080 puta ponoviti neku mantru određenog dana, a bude u tome ometen nakon što je mantru ponovio tek nekoliko stotina puta, novi ciklus trebao bi započeti ponovo od nule. Ovakav pristup snaži volju praktičara i omogućava mu brži, odnosno ikakav stvarni napredak. Čim sjedne na svoje mjesto za meditaciju, on mora zaboraviti sve druge obaveze, želje, prohtjeve i ideje.

Nadmudrivanje

Posao što ga očekuje, naime, nije nimalo lak i odnosi se uglavnom na nadmudrivanje s vlastitim umom, koji će nuditi i obećavati sve samo da bude pošteđen daljnjem izlaganju meditaciji i utjecaju mantra. Naš um, naime, ne nalazimo u stanju smirenosti i jasne pozornosti, koje smo naznačili kao naše nužno odredište. U početku raspolažemo s prilično slabim i nervoznim umom, naviklim na stalne podražaje, čija je ovisnost o sadržajima svijesti vrlo jaka; možemo reći da je poput ovisnosti okorjelog narkomana o heroinu ili kokainu.

Ukratko, udubljenost u neku mantru i njeno značenje, odnosno duže ponavljanje neke mantre (na sanskrtu: japa), nešto je što uopće ne impresionira naš prilično neuvježban um, te zahtijeva određen napor.

Mantra tako postaje oruđe onih koji su nezadovoljni kontrolom koju imaju nad svojim umom, svojim psihičkim stanjem, kao i iskorištavanjem vlastitih kapaciteta, odnosno oruđe onih koji žele unijeti red u svoj psihički život i potaknuti svoje postojeće moći.

Mora li to biti mantra? Ne mora, ali može, a to je vrlo bitno! Uporaba riječi kako bi se ostvarila skrivena istinska volja čovjeka je prastar nauk. «U početku bijaše Riječ, Riječ bijaše s Bogom i Riječ bijaše Bog», navodi Ivan u Svetom pismu. Tisuću godina ranije u Rig Vedi nalazimo sličnu misao: »U početku bijaše Vrhovni Bog s kojim bijaše Riječ; ta Riječ bijaše isto što i Vrhovni Bog». Moć riječi je ono na čemu se zasniva i moć mantre.

Moć

Smatra se da mantre, kad su dobivene od duhovnog učitelja, imaju neograničenu moć. U Sadhanamali, tantričkom tekstu velikog značaja, tvrdi se čak bez oklijevanja da ne postoji ništa što se ne bi moglo ostvariti mantrama, ukoliko ih se primjeni po pravilima. Može se čak postati i Buda! Mantra «lokanata», na primjer, rasterećuje čovjeka svih mogućih grijeha, dok je mantra «ekađata» toliko moćna da praktičar, čim je izgovori, postaje zaštićen od svake moguće opasnosti.

Psihološki promatrano, mantre su riječi sa skrivenom porukom, koje dugotrajnim ponavljanjem obuzmu čovjekovu svijest i podsvijest. Zamislimo da netko tko sebe doživljava kao nervoznu i napetu osobu meditira s mantrom koja pobuđuje smirenost uma i sklad u duši. Odabrana mantra uskoro će se sukobiti s dijelovima njegove osobnosti koji inzistiraju da je on nervozna osoba, da je nemoguć raskid od nervoze i slično. Nastala napetost učinit će ga isprva još nervoznijim, kao što zvijer koju lovimo postaje najopasnija kad je stjeramo u kut.

Kad se dovoljno dugo “poslužuje” umu, mantra nužno izaziva neugodno oslobađanje nazočnih ili potisnutih osjećaja koji nisu u skladu s datom mantrom. Ishod može biti dvojak. Praktičar će ili odustati od svega, ili će mantrom očistiti dijelove nezdrave psihe koji se nađu na putu njegovoj motivaciji.

Devet pravila

Postoji nekoliko pravila za ispravnu uporabu mantri, a ovdje opisujemo devet najvažnijih pravila koja trebaju znati svi praktičari:

 1. Treba pronaći primjeren prostor za meditaciju u kojem praktičara neće nitko uznemiravati. Dok meditira, praktičar bi po mogućnosti trebao sjediti uvijek na istom mjestu u sobi. Izuzetak će biti izleti u prirodu, koje također može iskoristiti za duhovnu praksu. Meditiranje na istom mjestu stvara kod praktičara uvjetne reflekse, što mu omogućuje lakše opuštanje i bolju koncentraciju.

 2. Dobro je ako meditaciju uvijek imate u isto vrijeme, jer onda je učinak ravnomjeran. U Indiji se smatra da je najpovoljnije vrijeme meditacije neposredno pred izlazak Sunca, jer tada meditiraju svi jogini, što kod praktičara može stvoriti povoljan psihološki učinak. Kako u Europi zbog vremenske neusklađenosti Sunce ne izlazi u isto vrijeme, nije nužno da meditirate ujutro.

 3. Položaj tijela tijekom meditacije mora biti takav da ne iskrivljava kralježnicu. Ovo je naročito važno jer na taj način sprečavamo nelagodu koja kvari meditaciju. Uobičajena poza za meditaciju je sjedeći položaj s prekriženim nogama.

 4. Meditant bi prema savjetima indijskih jogina trebao svakako biti okrenut prema istoku ili sjeveru tijekom meditacije. Za ovo pravilo ne nalazimo nikakvo logično objašnjenje.

 5. Tvrdi se da je idealno ako meditant sjedi na bijeloj prostirci ispod koje se nalazi jelenja koža. Niti ovo pravilo ne može se objasniti, što nas ne treba sprečavati da ga prihvatimo. Oni koji ne žele raditi stvari za koje ne nalaze racionalno objašnjenje mogu pročitati u djelima Carla Gustava Junga objašnjenja o neracionalnim magijskim učincima određenih objekata na čovjekovu podsvijest, svijest i nadsvijest.

 6. Mantru treba pravilno odabrati, a u tome vam treba pomoći znalac.

 7. Praktičar treba biti potpuno sabran i koncentriran tijekom meditacije. No osoba bez dovoljno iskustva u meditaciji s mantrom nije u stanju oduprijeti se raznim nevažnim sadržajima, koliko god se trudila. Njezin um stalno opsjedaju misli koje nisu vezane uz mantru. Ne treba se zbog toga brinuti, to je u početku normalno. No, s vremenom, sabranost tijekom meditacije mora biti sve izraženija.

 8. Osobni život praktičara mora biti sukladan s težnjom i ciljem. On ne može pola sata dnevno u meditaciji izigravati sveca, a već u idućih nekoliko sati sudjelovati u ispijanju piva u zadimljenim barovima, bilo kakvom nemoralnom poslu ili razgovoru. Jedno se mora izbaciti iz života: ili to ili meditacija.

 9. Posljednje važno pravilo obvezuje praktičara da meditira barem 20 minuta dnevno, jer to je najkraće vrijeme potrebno da se potaknu psihološki procesi što mogu izazvati primjerenu promjenu kod praktičara. Nakon određenog vremena praktičar može produžiti trajanje meditacije na 40 minuta ili na 1 sat i 20 minuta.

Osobama koje nisu pod stručnim nadzorom iskusnog majstora ovakve prakse ne preporučuje se da same meditiraju duže od tog vremena. Indijski gurui preporučuju da se svaka mantra ponavlja najmanje 108 puta ili u nekoliko navrata po 108 puta. Broj 108 ima posebno sveto značenje i hinduističke krunice imaju upravo toliko zrnaca.

 
Na izletu

Osim svakodnevnog meditiranja s mantrom, iskusnijim praktičarima se preporučuje povremeno meditiranje uz mantru neprekidno tijekom više dana. Najjednostavniji način da se provede takva praksa je odlazak na planinarenje tijekom vikenda u neko manje posjećeno sklonište ili, još bolje, u planinarski dom ili hotel uz jezero ili more.

Tijekom ovog izleta nećete se družiti s ostalim gostima niti uzeti puni pansion, već ćete se hraniti iznimno dijetno s malo voća i peciva. Koliko je to moguće, provodit ćete zavjet šutnje, a trebate odustati i od seksa. Ovakav način života već sam po sebi dovodi do određene psihološki vrlo zdrave situacije, kakva je inače teško ostvariva u zapadnjačkim gradovima punim stresova i strasti. No sve ovo ne preporučuje se početnicima u meditaciji, već isključivo osobama koje meditiraju barem godinu dana, dobro poznaju efekte meditacije i pripremljene su za moguća neobična psihološka iskustva koja se mogu pojaviti tijekom ovakve prakse.

 
 Tko odustaje

Osobnost praktičara meditacije je ključni čimbenik koji će uvjetovati svrhovitost ovakvog izleta u neistražene sfere duha. Sva moguća pravila, sve moguće mantre, samo su pomoćna sredstva kojima manipulira svijest slijedeći svoju određenu težnju.

Praktičar koji se uputi u takvo što, čiji potezi proizlaze iz neprilagođenosti društvu, apatije i strastvene želje da se izbjegnu obveze realnog društva, napredovat će iznimno sporo ili će zbog pogrešne primjene meditacije samo još više otežati svoju situaciju. Ovakve osobe brzo odustaju od svega, jer je upravo uzrok njihovog psihološkog stanja nemotiviranost da se suoče s barijerama i bilo kojom težom aktivnošću.

Poznato je da čovjek neće biti u stanju zadovoljiti svoje više potrebe, kao što su potrebe da se živi svjesno i potpuno, ukoliko nisu kod njega primjereno zadovoljene takozvane niže potrebe – one koje su nam svima poznate, ali i neke suptilnije, kao što je potreba za sigurnošću, samopoštovanjem i slično. Osobama ovog tipa preporučuje se stoga da izbjegavaju meditacije i da sebi kao prvi zadatak u stvarnom duhovnom napretku postave stabilizaciju svog duševnog stanja većim naporom u stvarnom životu.

Tko napreduje

Osobe neopterećene sobom, koje imaju zadovoljavajuće materijalno stanje i čiji je emocionalni život normalno podmiren, brže će napredovati kroz mantrajogu ili bilo koju sličnu disciplinu. To mora biti osoba dovoljno otvorena za mogućnost da postoje viša stanja svijesti, da u čovjeku spavaju razne skrivene sile, da stresovi nisu stalni, već da se čovjek može svjesno mijenjati.

Napokon, osoba mora biti dovoljno racionalna da svojim sumnjivim rezultatima ne pripisuje čudotvornost i dovoljno objektivna da prepozna koji se psihološki procesi odvijaju u njoj. Treba imati i jaku potrebu da se uvidi istina stvari.

  

Izvor

No Responses

  1. ana says:

    Poštovanje.
    Zanima me dali znate gdije bih mogla napraviti vlastitu mantru?

  2. ana says:

    Poštovanje.
    Zanima me dali znate gdije bih mogla napraviti vlastitu mantru?

%d bloggers like this: