Što roditelji čine, a dovodi do dječje tiranije

majkadete.

Odlaskom u školu dijete se odvaja od sigurnosti roditelja te susreće s jasnim zahtjevima i društvenim pravilima. Pritom postoje očekivanja s jedne – djeteta i s druge strane – okoline, pri čemu mališan može osjećati strah, zbunjenost, ljutnju, uzbuđenje, nesigurnost ili pak bespomoćnost.

Uloga roditelja je i u ovom slučaju, kao i u brojnim drugima, prepoznati djetetove osjećaje, prihvatiti ih, biti prisutan, razumjeti ih i slušati, kazala je dr. Polona Bencun Gumzej, specijalistica školske medicine.

– Biti roditelj znači imati moć, autoritet, biti odgovoran, znati prepoznati osobne granice te imati integritet. Djeci su potrebni roditelji koji imaju hrabrosti biti superiorni, donositi i izvršavati odluke na temelju iskustva, znanja i spremnosti za preuzimanje odgovornosti. Prepuštanje moći djetetu dovodi do dječje tiranije. Naime, dijete će rado poslušati ako vam vjeruje i zna da nećete s njim manipulirati. Dakle, ne zabranjujete zato što ste loše raspoloženi, uzrujani ili ljuti, već zato što ste tako odlučili, naglasila je Bencun Gumzej.

– Vanja Mirčeta
(zadarskilist.hr)