Rastafarijanski način prehrane, za zdravlje duše i tijela

Savršena dijeta za detoksikaciju organizma, ubrzanje metabolizma, laku probavu te gubitak viška kilograma…

 

Rastafarijanska dijeta za zdravlje tijela i duše

 

Svi su sigurno čuli za Rastafarijance, odnosno rastafarijanski pokret koji se razvio 30-ih godina prošlog stoljeća. Također, ako ne svi, onda većina kada pomisli na Rastafarijance,  pomisli na osobe s dreadlocks frizurom koje konzumiraju marihuanu ili neke druge slične droge, iako u suštini njihov pokret zabranjuje upotrebu bilo kakvih droga.No, ono što je možda manje poznato jest da se radi o spiritualnom pokretu, koji svoje izvore ima na području Jamajke i Etiopije. Za njihov pokret njihov specifičan je način prehrane, koji bi se danas mogao nazvati veganstvom, s pojačanim elementima naturalističkog načina uzgoja i spremanja, te spiritualnog poimanja hrane. Njihov način prehrane, odnosno hranu kojom se hrane nazivaju „Ital“ hrana, što dolazi od engleske riječi „vital“, a što znači vitalan, životan.

Dakle, oni prema vjerovanju konzumiraju samo hranu koja im osigurava vitalnost, odnosno hranu koja daje životnu energiju koja se nalazi u svim živim bićima. Vjerojatno će se mnogima taj stil prehrane činiti previše striktan i nedostatan zbog nutricionističkih potreba tijela, no ta vrsta dijete može biti savršena za čišćenje i detoksikaciju organizma, ubrzanje probave pa tako i cijelog metabolizma, te u konačnici gubitak kilograma.
Prirodna hrana
Rastafarijanska dijeta bazira se na prirodno uzgojenom voću i povrću, bez ikakvih kemikalija i aditiva. Kada je u pitanju spremanje hrane, zabranjena je upotreba bilo kakvih umjetnih aditiva, konzervansa, sladila, pa čak i rafinirane soli.  Upotrebljavaju se samo prirodni sastojci, kao što je nerafinirana morska sol i slično, i to u vrlo malim količinama. Ulje od kokosa i kokosovo mlijeko jedno je od ključnih prehrambenih sastojaka dijete, što ne čudi zbog podneblja u kojem nastala. Isto tako, poznato je da kokos u sebi ima mnogo masnih kiselina potrebnih organizmu.
Riba i morski plodovi
Iako je riba meso, rastafarijanska dijeta je ne isključuje u potpunosti, ali postoje određene ristkrikcije. Zabranjeno je konzumiranje morskih plodova, te riba mesožderka. Dozvoljeno je konzumiranje samo malih riba biljožderka. No, ozbiljni sljedbenici najčešće u potpunosti izbjegavaju ribu.
Biljni čaj
Potiče se konzumiranje prirodnih čajeva, samo je važno da u sebi nemaju nikakve umjetne sastojke, te da nisu na bilo koji način procesurani.
Meso i životinjski proizvodi
S obzirom da se radi o veganskoj dijeti, bilo kakvo meso i životinjski proizvodi kao što su mlijeko i jaja nije dozvoljeno. Rastafarijanci su općenito protiv konzumiranja mesa, jer vjeruju da ono smanjuje vitalnost. Također, vjeruju da je dodirivanje mesa i njegovo pripremanje, isto kao i diranje mrtvog ljudskog tijela. No, neki rastafarijanci nisu toliko strogi, pa tako neki od sljedbenika konzumiraju meso iz „čistih izvora“, odnosno meso krava, koza i ovca (biljoždera). Ne konzumiraju meso svinja, ptica, deva, konja, pa čak i zeca, jer ih smatraju nečistima.
Alkohol i pušenje
Zabranjeno je konzumiranje bilo kakvog alkohola i duhanskih proizvoda jer daje samo užitak, a ne hrani organizam. Također, suzdržavaju se pijenja kave, te naravno bilo kakvih rafiniranih pića. Njihovo pušenje marihuane zato je uvijek bilo vrlo upitno.
Priprema jela
Rastafarijanci pridaju veliku važnost načinu pripreme u smislu materijala posuda u kojima je hrana pripremljena. Naime, sljedbenici pripremaju hranu u posudama od gline i drva, odnosno prirodnih materijala. Cilj njihove prehrane je da hrana ostane što više u svojem prirodnom stanju.

Preuzeto s: zena.hr
pratıte nas