Osnažite koncentraciju, intuiciju i snagu volje ovom jednostavnom tehnikom!

Osjećate se umorno, bez inspiracije i energije? Isprobajte trataku, jogijsku meditaciju gledanja u plamen svijeće. Gledanje u svijeću čisti podsvijest od negativnih misaonih obrazaca te jača intuiciju. Osim toga jača koncentraciju i snagu volje.

IZVOĐENJE:

Postavite svijeću u visini očiju, udaljenu od tijela otprilike za dužinu ruke. Plamen svijeće mora biti miran, pripazite da u sobi nema propuha. Sjednite u udoban položaj za meditaciju, uspravite kralježnicu, opustite se, zatvorite oči. Neka tijelo za vrijeme vježbe bude potpuno mirno. Otvorite oči i gledajte u vrh fitilja. Nemojte treptati ni pomicati oči, ne naprežite se jer će se oči micati i to će stvoriti napetost.


Svijest potpuno usmjerite na plamen. Ako misli počnu lutati, ponovno ih usmjerite na svijeću. Kad oči počnu suziti ili se umore, nježno ih zatvorite i nastavite gledati sliku plamena u prostoru ispred zatvorenih očiju. Kad slika nestane, ponovno otvorite oči i nastavite gledati u plamen. Počnite s izvođenjem vježbe u tri-četiri ciklusa (ukupno pet do deset minuta) pa polako povećavajte broj ponavljanja. Najviše blagodati imat ćete ako meditaciju izvodite svake večeri tijekom 40 dana.

DJELOVANJE:

Sanskrtska riječ trataka znači gledati mirno. Trataka predstavlja vježbu koncentracije i djeluje kao posrednik između fizičkih i mentalnih vježbi koje nas vode do viših stanja svjesnosti. Uz to što poboljšava vid i blagotvorno djeluje na oči, trataka ima i mnoga druga djelovanja i često se primjenjuje u terapiji jogom kod depresije, nesanice, alergija, anksioznosti, posturalnih problema, problema s koncentracijom i slabom memorijom.

Svrha tratake je usredotočiti um na jednu stvar i umiriti njegove ostale distrakcije. Kad koncentraciju usmjerimo prema unutra, ostala osjetila koja su okrenuta vanjskom svijetu se utišaju i energija se zadržava u nama. Ako se izvodi neposredno prije spavanja, trataka čisti podsvijest od mnogih negativnih misaonih obrazaca i potisnutih emocija, oslobađa uspavanu energiju podsvijesti i kanalizira je u uspavane dijelove svijesti, što može rezultirati jasnijom intuicijom.

Kad je um usmjeren na jednu stvar (poput plamena svijeće), snaga volje postaje jača, a kreativna i mentalna snaga raste. Prakticiranjem tratake oči postaju bistrije, sjajnije i postajemo sposobni vidjeti stvarnost onakvu kakva zaista jest.

– Irena Bartolec
Preuzeto s: sensaklub.hr