Anđele čuvaru mili… Reviewed by Admin on . Mnogi se sjećaju molitve iz djetinjstva koju i danas mogu napamet izustiti iako je nisu izgovorili već desetljećima: "Anđele čuvaru mili, svojom snagom me zakri Mnogi se sjećaju molitve iz djetinjstva koju i danas mogu napamet izustiti iako je nisu izgovorili već desetljećima: "Anđele čuvaru mili, svojom snagom me zakri Rating: 0
You Are Here: Home » Iscjeljivanje » ANĐELI » Anđele čuvaru mili…

Anđele čuvaru mili…

anđeli

Mnogi se sjećaju molitve iz djetinjstva koju i danas mogu napamet izustiti iako je nisu izgovorili već desetljećima: “Anđele čuvaru mili, svojom snagom me zakrili…”. Ova se molitva izgovara u crkvama, ali i kao zaštita prije spavanja ili nekog događaja koji bi mogao loše završiti.

Vjernicima su priče, propovjedi i molitve o anđelima uvijek bile najdraže. Ali oni su jednako popularni i među ljudima koji ne odlaze u crkvu, jer blaženi lik anđela zrači mir, blagost i dobrotu, a istovremeno i neku unutarnju duhovnu snagu.

Iako kršćani ne vole takve usporedbe, za mnoge je ljude molitva o anđelima poput neke vrste indijskih “mantri”. Ovi jednostavni i zvučni stihovi snaže duh i tijelo, a nakon molitve o anđelima čovjek ponekad osjeti blaženstvo koje ga čitavog prožima i daje mu snagu da lakše prihvati izazove.

Slike i priče o anđelima vjekovima nadahnjuju i snaže ljude u čitavom svijetu iako to crkva previše ne potiče. Njihovo je ime jedina riječ koja gotovo u svim jezicima na svijetu ima isti korijen, a dolazi od grčke riječi “angelos”, izravnog prijevoda hebrejske riječi “maleak”, što znači poslanik.

U kršćanstvu su anđeli poslanici, prenositelji Božje poruke i volje. U najstarijim predajama Starog zavjeta spominju se anđeli koji ljudima otkrivaju Božju volju. Premda izgleda kao čovjek, anđeo se razlikuje od čovjeka po veličanstvu i iznimnoj ljepoti. Svoju poruku izriče u prvom licu, ukazujući se kao izravno božansko očitovanje.

U Novom zavjetu anđeli se toliko ne spominju, ali ova nebeska bića svojom prisutnošću označavaju početak i kraj Kristova zemaljskog života. Evanđelista Luka počinje svoje evanđelje usporednim ukazanjima: ukazanja anđela Zahariji kod navještenja rođenja Ivana Krstitelja i ukazanja arkanđela Gabrijela, koji Djevici Mariji navješta rođenje Isusa Krista.

Anđeli se još spominju i kod prenošenja vijesti Isusova rođenja pastirima, zatim anđeo se u snu javlja Josipu i naređuje mu da bježi u Egipat, nakon Isusove kušnje u pustinji anđeli su mu služili. Konačno, po Kristovoj smrti, anđeo obznanjuje ženama na Isusovu grobu radosnu vijest: Uskrsnuo je!
U crkvenoj se tradiciji nauk o anđelima naziva angologija, ali mnogi za to nikad nisu čuli pa i ne razmišljaju o njihovoj podijeli i načinu djelovanja među ljudima. Anđeli su za većinu od nas dragi likovi zaštitnika iz djetinjstva, a neki vjeruju da ih oni i danas posjećuju, nadziru i čuvaju. Ako to želite provjeriti, a zaboravili ste kako im se treba obratiti, evo i molitve “Anđele čuvaru mili”.

Anđele čuvaru mili…

“Anđele čuvaru mili,
svojom snagom me zakrili.
Prema Božjem obećanju,
čuvaj mene noću, danju.
Osobito pak me brani
da mi dušu grijeh ne rani,
pa kad s ovog svijeta pođem,
sretno da u Nebo dođem,
da se ondje s tobom mogu,
vječno klanjat dragom Bogu!”

Anđeoska hijerarhija

Da bi vas anđeli štitili, dovoljno je da u njih vjerujete. No ako želite saznati kakvih sve ima anđela i što je njihov zadatak na Nebu i među ljudima, ovdje pročitajte kakva je anđeoska hijerarhija.

Kada se danas govori o anđelima i njihovoj ulozi, najčešće se koristi objašnjenje Pseudo-Dionizija Areopagita objavljeno u knjizi “Nebeska hijerarhija”. Ovo je sažetak koji opisuje hijerarhiju anđela i njihovo djelovanje.

1) Nebeski savjetnici

Serafini – nebeska vojska koja stalno pjeva u slavu Stvoritelja, održavajući tako vibraciju stvaranja. Oni
usmjeravaju božansku energiju.

Kerubini – anđeli mudrosti, čuvari svjetla i zvijezda. Kroz njih božansko svjetlo prolazi s neba na Zemlju.

Tronovi – anđeli pojedinih planeta. Ezekiel, židovski prorok, često ih opisuje kao goruće baklje ili užareno ugljevlje. Za nas je posebno važan Anđeo Zemlje, čuvar našeg svijeta, ali ne smijemo zaboraviti anđele svih planeta našeg sustava, jer njihov je utjecaj na naše živote ogroman.

Moćna anđeoska bića svih triju redova nebeskih savjetnika možemo još zvati anđelima kontemplacije.

2) Nebeski upravitelji

Dominioni – nebeski nadzornici koji nadgledaju one s niže razine od njihove. Kanali milosti, rijetko povezani s ljudima, ali pomažu poravnati prolaz između spiritualnog i materijalnog.

Vrline – odašilju ogromne svjetlosne snopove u obliku pristupačnom ljudima. To su oni anđeli koji omogućuju događanje čuda. Kad neka grupa ljudi podigne svoju svijest i uskladi je s anđeoskom energijom, postaje joj dostupnim bazen informacija koje Vrline zrače.

Moći – to su anđeli rođenja i smrti. Anđeo koji nas s ljubavlju obuhvati u trenutku rođenja je Moć, odnosno onaj isti koji nam prilikom umiranja radosno pomaže u prijelazu iz ljudskog tijela u svjetlosno. Moći pomažu i vode ljude izgubljene na astralnim ravnima, nakon napuštanja tijela. Moći su i gospodari karme, nadležni za karmička sjećanja. Oni čuvaju svijest čovječanstva. Postoje i gospodari grupne karme, nacionalne karme, karme svijeta i univerzalne karme.

Ove nebeske upravitelje još možemo zvati anđelima svemira.

3) Nebeski glasnici

Načela – paze i štite gradove, narode i razne druge velike grupe i organizacije ljudi. Poput svih drugih anđeoskih vojski i oni djeluju u cijelom svemiru. Zemlja je tek malo područje njihovog utjecaja. Možemo ih zvati i anđelima udruživanja.

Arkanđeli – vode grupe anđela. Oni nadgledaju goleme projekte. Od milijuna arkanđela raširenih svemirom, sa Zemljom su najpovezaniji Mihael, Gabrijel, Rafael i Uriel. Moja ljubav još ide prema prekrasnom arkanđelu radosti, slobode i oprosta – Zadkielu. Arkanđeli imaju svoja skrovita mjesta u eteričnom omotaču našeg planeta. Možemo ih prije spavanja zamoliti da nas povedu u jedno od svojih skrovišta radi pročišćavanja ili bilo koje druge pomoći koja nam je potrebna.

Anđeli – naši čuvari na Zemlji. Svatko od nas ima svog osobnog anđela čuvara koji je ujedno i anđeo zapisivač. On bilježi naše misli i djela, čuvajući i “pospremajući” naša osobna sjećanja. Naši nam anđeli, ali samo ako ih to zamolimo, mogu olakšavati put, iscjeljivati kroz nas, nadahnjivati nas, puniti višim energijama i s nama raditi na stvaranju skladnijeg života i širenja svjetla.

Nebeske glasnike možemo još zvati anđelima ovog svijeta.

– Zdenka Andrijić

 //

//

Leave a Comment