O borbi i predaji

martial art at sunset

Čini mi se da ljudi vole riječ borba i da im se sviđa da se protiv nečega bore. Valjda nam to daje osjećaj da kontroliramo situaciju i život, što je naravno pogrešno. Mi u stvari možemo kontrolirati jako malo stvari u svojim životima. Dakle, “borba sa… strahom, sobom, bolešću, negativnim mislima, emocijama…” kako god da završimo rečenicu koja počinje rječju borba, ona ima izvjesnu oštrinu. Sasvim prirodno, s obzirom da pričamo o borbi.

Predaja, s druge strane, zvuči nekako pasivno i uvijek ima prizvuk poraza čak i kada nije riječ o predaji kao rezultatu borbe već o predaji životu, u smislu prepuštanja. Predaja je nepoželjna, okružena je negativnim nabojem i neugodnim emocijama. Želimo joj se suprotstaviti i odbijamo se predati. Mogli bismo čak reći da se borimo protiv nje. Hajdemo na trenutak stvari pogledati iz drugačije perspektive, oslobođeni uobičajenih stavova kada se radi o ova dva pojma.


Ima li smisla boriti se protiv nečega što je takvo kakvo jest i ne može se promijeniti? Što se događa kada se borimo s nekom emocijom koju ne želimo doživljavati? Primjećujete li paradoks u iskazu “ne želim doživljavati”? Ne želim, iako je već doživljvam! Zamislite koliko bismo patnje sebi uštedjeli kada bismo jednostavno prihvatili i predali se emocijama koje osjećamo. Bez straha, bez prosuđivanja – ovo je u redu osjećati, a ovo nije u redu, pa onda to neću niti osećati!
Ne brinite, ne ostaju emocije kojima se predamo zauvijek tu… naprotiv, njih se mnogo lakše oslobađamo, jer priznavanje postojanja je često sve što im je potrebno. One emocije kojima se opiremo, koje odbijamo prihvatiti – one nas muče. Upravo zato što ih odbacujemo.

U predaji nema patnje, ona znači prihvaćanje stvari onakvih kakve jesu, a to obuhvaća i prihvaćanje samih sebe. Prihvaćanje sebe nikako ne isključuje težnju da promijenimo neke nepoželjne obrasce razmišljanja i ponašanja. U stvari, nešto možemo mijenjati tek kada ga prihvatimo i shvatimo dublji smisao tih obrazaca, jer on uvijek postoji.

Predaja nije isto što i odustajanje od sebe i života. Naprotiv. Predaja životu je osnova samospoznaje i ljubavi prema sebi.

 
– psih. Suzana Vemić
O borbi i predaji