10 stvari koje vas u školi nisu učili o Churchillu

churchill

Blog ALinefromLinda donosi deset činjenica koje vjerojatno niste znali o britanskom premijeru Winstonu Churchillu koji je podizao britanski moral tijekom mračnih dana londonskog “Blitza”.

1. Iako je Churchill bio Britanac (otac mu je bio lord Randolph Churchill, u srodstvu s vojvodstvom Marlborougha), također je bio i Amerikanac (mama mu je bila kći američkog milijunaša Leonarda Jeromea). Njegova baka s tatine strane bila je u rodu s Georgom Washingtonom.

2. Winston Churchill imao je odličan “timing”: prerano je rođen u palači Blenheim kada mu je mama bila na zabavi. Umro je na isti dan kao njegov otac sedamdeset godina kasnije.

3. Churchill je bio uspješan umjetnik, naslikao je 600 slika u svojoj starosti. Slika “Pogled iz Tinherira” (1951.) prodana je 2006. godine za 612 800 funti.

4. Kao dopisnik u Burskim ratovima 1889., Churchill je pobjegao iz ratnog zarobljeništva.

5. Churchill je bio uspješan pisac i povjesničar, napisao je djela kao što su “Drugi svjetski rat” (šest dijelova) i “Povijest naroda koji pričaju engleski jezik”. Godine 1953. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost.

6. Churchill je znao odlično imitirati gorilu te je imao vrlo dobar smisao za humor. Jednom mu je jedna žena rekla: “Gospodine, pijani ste”. On je odgovorio: “Gospođo, vi ste ružni. Ja ću ujutro biti trijezan.”

7. Magazin „Time“ proglasio ga je osobom godine 1940. i 1949. godine.

8. Churchill je radio u britanskom parlamentu pod šest vladara, redom: Viktorija, Edvard VII., Đuro V., Edvard VIII., Đuro VI. i Elizabeta II.

9. Bio je loš u osnovnoj i srednjoj školi. Volio je svoje igračke koje su najčešće bile – vojnici. Otac ga je upisao u vojnu akademiju Sandhurst, a Churchillu je trebalo tri puta da položi prijemni ispit.

10. Tijekom služenja sa španjolskim snagama na Kubi, Churchill se naviknuo na popodnevni odmor. Nastavio je tu tradiciju do svoje starosti te se tako lakše oporavio od teškog moždanog udara. Često je držao sastanke iz svog kreveta.

Izvor: vecernji.hr