Oprez: Ovih 5 namirnica NIKAD ne stavljajte u mikrovalnu pećnicu!

mikrovalna

Mikrovalna pećnica u milijunima domova olakšava život. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo zagrijavati na ovaj način. Pogledajte koje su to namirnice.

1. MAJČINO MLIJEKO

Novorođenčad iz majčinog mlijeka dobivaju ključne agense koji se bore s bakterijama. U jednom istraživanju, otkriveno je da se u majčinom mlijeku prilikom zagrivanja u mikrovalnoj pećnici povećava rast esherihije coli i to 18 puta više nego u mlijeku koje se zagrijavalo izvan mikrovalne.

Mlijeko koje se grijalo u mikrovalnoj na nižim temperaturama imalo je smanjenu količinu izoenzima i također je poticalo razmnožavanje bakterija opasnih za bebe.

2. BROKULA

Brokula se jako brzo zagrijava, te nije ni čudo što se toliko koristi u mikrovalnoj pećnici. Ali, svaki oblik kuhanja povrća ubija određenu količinu nutrijenata u njima. Kuhanje na pari je najbolje, iako se i tada gubi oko 11 oposto antioksidanata iz brokule. Međutim, kuhanjem brokule u mikrovalnoj s malo vode gubi se i do 97 posto antioksidanasa.

3. ZAMRZNUTO VOĆE

Kupovina zamrznutog voća zapravo i nije toliko loša, jer se ono zamrzava kada je zrelo i tako se zadržavaju svi nutrijenti u njemu. Voće počinje gubiti svoja svojstva čim se ubere, te zato smrznuto voće može imati i više vitamina i antioksidanasa u sebi od onog svježe ubranog, jer ono obično stoji u skladištima duže vrijeme.

Ruski naučnici su krajem sedamdesetih otrkili da se odmrzavanjem voća u mikrovalnoj glukozid i galaktoza pretvaraju u kancerogene supstance. Također, ruski naučnici su u devedesetima otkrili i negativan utjecaj mikrovalne pećnice na imunitet.

Zato je zamrznuto voće najbolje otopiti u frižideru ili jednostavno na sobnoj temperaturi.

Svježe voće gubi na nutrijentima jer nekada predugo stoji u skladištima i na policama.

4. ZAMRZNUTO MESO

Neke mikrovalne pećnice se rotiraju, a neke ne, što može dovesti do neravnomjernog kuhanja hrane. Zamrznuto meso je vrlo teško odmrznuti u mikrovalnoj, jer mu treba dosta vremena, a često se događa da krajevi postanu smeđi, dok sredina ostane zamrznuta.

Također, ako se meso odmah ne skuha nakon odmrzavanja, riskirate razmnožavanje bakterija u njemu. Japanski istraživači su utvrdili da ako se meso kuha duže od 6 minuta u mikrovalnoj, gubi veliku količinu vitamina B 12.

Najbolje je da ostavite meso da se odmrzne u frižideru preko noći ili da se ispire pod vodom.

5. PLASTIČNE POSUDE

Držite plastiku podalje od mikrovalne. Kada grijete hranu u plastici, ona ispušta toksične kemikalije pravo u vašu hranu, a to može biti i kancerogeno. Kemikalije koje se mogu ispustiti iz plastike također se odnose i na plastične bočice u kojima se zagrijava majčino mlijeko. Zato budite oprezni s tim što stavljate u mikrovalnu pećnicu.

– Blic Žena

 

ć