Znate li koje voće sadrži najviše, a koje najmanje šećera? Reviewed by admin on . Evo što bi trebali znati dok kombinirate namirnice za voćnu salatu, kako biste mogli kontrolirati unos šećera u svoj organizam. Voće s najvećim udjelom šećera  Evo što bi trebali znati dok kombinirate namirnice za voćnu salatu, kako biste mogli kontrolirati unos šećera u svoj organizam. Voće s najvećim udjelom šećera  Rating:
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Načini prehrane » Znate li koje voće sadrži najviše, a koje najmanje šećera?

Znate li koje voće sadrži najviše, a koje najmanje šećera?

s27Evo što bi trebali znati dok kombinirate namirnice za voćnu salatu, kako biste mogli kontrolirati unos šećera u svoj organizam.

Voće s najvećim udjelom šećera 

1. Smokva

Ovo mnogima omiljeno ljetno voće je također izrazito slatko. Ukoliko pojedete šalicu svježih smokava, znajte da ste u sebe unijeli oko 27 grama šećera, ali isto tako i puno korisnih vlakana i kalija.

2. Mango

Mango je reprezentativno tropsko voće kojem također ne manjka šećera. U jednoj šalici manga ćete dobiti 23 grama šećera, ali i trećinu vaše dnevne doze vitamina A, što je korisno za bolji vid i zdravije oči. Da ne spominjemo i puno drugih vitamina, aminokiselina i antioksidanta.

3. Trešnje

Svoju poziciju na našoj top ljestvici najslađeg voća čvrsto drže trešnje koje sadrže 18 grama šećera po šalici, a ujedno imaju niski glikemijski indeks što sprečava pojavu hipoglikemije. Osim toga, to je voće bogato kalijem, smanjuje nivo lošeg kolesterola i sadrži čitavu paletu vitamina i minerala.

4. Grožđe

I crno i bijelo grožđe sadrži podjednaku količinu šećera (oko 15 grama po šalici). Obje vrste bogate su vlaknima dok je crno grožđe ipak puno bogatije antioksidantima.

Voće s najmanjim udjelom šećera

1. Avokado

Za razliku od ranije spomenutih egzotičnih namirnica, avokado pripada grupi voća s izrazito niskim udjelom šećera – samo jedan gram na čitav svježi plod. Uz to je bogat kalijem, ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost, sadrži korisne masne kiseline i smanjuje nivo kolesterola.

2. Brusnice

Ukoliko ste ljubitelj brusnice ne morate se brinuti da ste se pretrpali šećerom jer šalica svježih brusnica sadrži tek 4 grama šećera. Pomalo kiselkastog okusa zbog velike količine C vitamina, ovo voće je poznato po svojim gotovo čudesnim ljekovitim svojstvima zbog kojih je s pravom nazivaju prirodnim antibiotikom.

3. Maline

Ljubitelji šumskog voća također mogu odahnuti kad je u pitanju šećer. Ako koristite maline za svoj voćni smoothie, znajte da jedna šalica tog bobičastog voća sadrži 5 grama šećera kao i obilje vlakana. Također, malina snižava šećer u krvi i djeluje antivirusno.

4. Kupine

Sa 7 grama po šalici i kupina je relativno siromašna šećerom, a bogata vlaknima kao i vitaminima C, K i B9.

5. Jagode

Istu količinu šećera pronaći ćete i u šalici svježih jagoda, s kojima u paketu stiže i 85 miligrama vitamina C, što zadovoljava preporučenu dnevnu dozu.

izvor i foto: zadovoljna; freeimages.com

pratıte nas

Leave a Comment

%d bloggers like this: