Možete li vjerovati: čak 38% djece mlađe od dvije godine koristi mobitele i tablete!

mob

Dvoje od petero djece koristi smartphone ili tablete  prije nego progovori, navodi se u izvještaju organizacije Common Sense Media.

Organizacija je istraživanjem utvrdila da 38 posto djece mlađe od dvije godine koristi mobitel za igranje igrica, gledanje videa ili u neke druge svrhe. Godine 2011. je taj postotak iznosio 10 posto.

Blizu 72 posto djece je do 8. godine koristilo smartphone, tablet ili sličan uređaj.

“Ovo je pravi znak da je stigla digitalna generacija”, rekao je osnivač i direktor organizacije Common Sense Media, Jim Steyer.


Istraživanjem je otkriveno da djeca sve više koriste mobilne uređaje, posebno u usporedbi s ostalim medijima. Gledanost televizije je ostala ista, jer je 66 posto djece mlađe od dvije godine gledalo televiziju 2011. i 2013. godine. Broj korisnika kompjutera među djecom je porastao s 4 na 10 posto u periodu od dvije godine, a broj onih koji su gledali DVD je opao. Godine 2011. je iznosio 52, a ove godine iznosi 46 posto.

Ne samo da sve više djece koristi mobilne uređaje, nego ih koriste i vremenski duže. Djeca do osam godina su ove godine provela u prosjeku 15 minuta dnevno koristeći spomenute uređaje, dok su 2011. godine mobilne uređaje koristili u prosjeku pet minuta dnevno.

Steyer je objasnio da povećano korištenje mobilnih uređaja, kada je riječ o djeci, ima prednosti, ali i mane. Tableti mogu biti korisni u obrazovanju ili se mogu koristiti kao virtualne bejbisiterice, ali mogu i naštetiti djeci.

Američka akademija pedijatara preporučuje roditeljima da ograniče vrijeme koje djeca mlađa od dvije godine provode koristeći mobilne uređaje. Steyer je dodao da je važno da roditelji upućuju djecu da koriste mobilne uređaje u svrhu obrazovanja. On je kazao da kompanije koje proizvode mobitele i tablete moraju napraviti “etičku i vrijednu” tehnologiju, tako da uređaji ne pridonose ovisnosti, nego obrazovanju, kao i da štite privatnost.

klix.ba