Uvod u kristaloterapiju

kristali

Kristali se koriste od davnina za liječenje u različitim kulturama.To je holistička terapija, što znači da je fokusirana na pojedinca kao cjelinu, a ne samo na fizičke simptome. Cilj ove terapije je da povrati ravnotežu i cjelovitost na nivou emocija, uma i duha, kao i fizičkog tijela.

Čovječanstvo koristi kristale na različite načine stoljećima. U našem suvremenom svijetu, kristali se koriste kao vitalne komponente za kompjutere i motore automobila, za lasere i svemirske brodove.

Osobine kristala proizilaze iz urođene stabilnosti njihove atomske strukture. Ako se podvrgnu nekoj izvanjskoj sili kao što je toplina, tlak, električna energija ili svjetlost, kristali su se u stanju podesiti tako da poprave unutarnju stabilnost. To je osobina koja čini kristale toliko važnima u različitim područjima tehnologije.


Današnji interes za liječenje kristalima je nastavak fascinacije čovječanstva dragim kamenjem i mineralima kroz stoljeća. Nije postojao povijesni period, niti kultura koja nije cijenila kristale zbog njihovih vizuelnih  i iscjeljujućih osobina. Mi ne postojimo odvojeno od mineralnog carstva: cijeli naš život je izgrađen upotrebom sirovih materijala s planete. Svaka kolekcija minerala ili kristala reflektira ono što imamo u svojim tijelima – od željeznih kristala koje imamo u svojoj krvi do minerala koji se kristaliziraju u našim kostima. Minerali koje koristimo kao dodatak ishrani, pa čak i gnjojiva koja koristimo na našim poljima i vrtovima isti su materijali koji postoje u formama kristala koje koristimo kao ukras ili kao alate za iscjeljenje.

Kada se tijelo ne osjeća dobro ili je bolesno to je obično zato što je izgubljen prirodni balans ili ritam. Korištenje kristala s njihovom savršenom atomskom strukturom nudi obrasce koje tijelo može pratiti za samo-iscjeljenje. Sama priroda kristala povećava nivo harmonije u neposrednom okruženju.

Svi minerali koji rastu u zemlji imaju moćnu energiju, koja sadrži prirodne elementarne moći njihove formacije preko milijun godina, oblikovane vulkanskom vrelinom i natapane vodom u zemlji dugo godina. Neki, poput crnog opsidijana uopće nisu kristali ali su stvoreni od prirodnog plina trenutnim hlađenjem tekuće vulkanske lave. Sivi i svijetlo-smeđi fulgurit se formira odmah nakon udara groma u pijesak.

Drugi su organski, kao biseri, ili su od fosila, ili su kao zlatni ćilibar,od fosiliziranog drva smole, često sadrže biljku ili insekta. Zeleni olivin često ima izvanzemaljsko porijeklo kada se nađe u kamenom željeznom metoritu.

Drevni narodi su vjerovali da su kristali pali s neba kao poklon od njihovih predaka. To nije tako daleko od istine. Sve čestice koje čine materiju nekada su poticale od srca starih zvijezda.

Kada ove zvijezde eksplodiraju, njihove čestice bivaju razbacane po čitavom univerzumu i ponovo su formirane kao nova zvijezda ili planeta.

Ideja da svaki kamen ima svoje specijalne iscjeliteljske osobine može se naći u europskoj literaturi u ranom srednjem vijeku pa sve do grčke, rimske i arapske filozofije, što mnogo dugujemo ajurvedskoj medicini u Indiji.

Mnogo stoljeća, budući da je poreijklo bolesti bilo nepoznato, liječenje i posebno liječenje kristalima je bilo povezano s magijom i sujevjerjem. Kristali su oduvijek smatrani za specijalne, posebne, čak i natprirodne.

Ljudi koji su nosili i koristili kristale su vjerovali da ih kristali prožimaju nekom vrstom moći koja pripada duhovnom domenu, što je, naravno, smatrano za oblik eteričnog iscjeljenja. U Egiptu, gde je tirkiz cijenjen kao simbol plodnosti, života i radosti, su faraon i njegovo svećenstvo vejžbali eterično iscjeljenje.

Najstariji kristal koji je otkriven do sada je star 4,4 milijarde godina. Starost ovog kristala osporava svaku pomisao o tome koliko je stara planeta Zemlja zaista, kada je hlađenjem formirana Zemljina kora i život je počeo. Ovaj kristal je miniran u sjeverozapadnoj Australiji i jedan je od tankih silikonskih uzoraka uzetih iz ovih rudnika.

Nakit je jedan od najpopularnijih načina da prikažete dragulje i kristale i iskoristite njihove moći direktno kroz kontakt kroz tijelo, odnosno kožu.

Tradicionalno, za naušnice se mislilo da štite um od psiholoških povreda; za ogrlice i privjeske se mislilo da štite srce od emocionalne manipulacije; za narukvce da nam čak mogu privući bogatstvo.

Kaiševi štite i osnažuju naš solarni pleksus i centre sakralne energije u tijelu koji kontroliraju volju, samopouzdanje, potrebe i želje.

Prsten na bilo kom prstu ruke označava trajnu ljubav, prijateljstvo i zdravlje koje se nastavlja u vječnom ciklusu.

– Stela Knežević, IPHM,

Certified Crystal Therapist