Najzdraviji napitak na svijetu Reviewed by admin on . Sok se pravi od mrkve, jabuke, limuna i đumbira i ima odličan utjecaj na vaše zdravlje. Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobiveni sok popijte odmah. Zašto? Mrk Sok se pravi od mrkve, jabuke, limuna i đumbira i ima odličan utjecaj na vaše zdravlje. Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobiveni sok popijte odmah. Zašto? Mrk Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Recepti » Najzdraviji napitak na svijetu

Najzdraviji napitak na svijetu

sok

Sok se pravi od mrkve, jabuke, limuna i đumbira i ima odličan utjecaj na vaše zdravlje.

Sve sastojke ubacite u sokovnik i dobiveni sok popijte odmah.

Zašto?

Mrkva popravlja vid, djelotvorna je protiv raka, kožu čini mladom i zdravom, dobra je za srce, čisti tijelo, dobra je za zdravlje zuba i desni i protiv srčanog udara.

Jabuka jača imunitet, pomaže mršavljenju, stimulira rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimulira probavu, štiti srce i krvne žile, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa, sprečava nekoliko vrsta raka.

Limun čisti jetru i stimulira njen rad, prirodni je antiseptik i antioksidans, sprečava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže kod kolika i želučanih tegoba, pomaže probavi, potiče stvaranje enzima u jetri, normalizira rad crijeva i olakšava njihovo pražnjenje, sprečava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i povećava nivo dobrog kolesterola, alkalizira organizam, sprečava grčeve i bolove u mišićima, regulira rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.


Đumbir ublažava želučane tegobe i nadutost, stimulira sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije, posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade, đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva, kemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Djelotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu varenju i sprečavaju grčeve, sprečava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka, koristi se za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

A sad dobro razmislite hoćete li ovaj napitak napraviti odmah i time osigurati sebi dug i zdrav život!

Izvor: nadlanu.com

 

 

Leave a Comment