Otvoreno predavanje o krivnji

Tijekom prošle akademske godine imali smo prilike pričati (a vi slušati) o osobnim granicama, ulogama koje igramo, iskrivljenim uvjerenjima, ljubavi prema sebi, osjećaju straha, partnerskoj ljubavi i ljutnji.

sNakon ljetne pauze, odlučili smo novu sezonu otvoriti s predavanjem o još jednom “negativnom” osjećaju: osjećaju krivnje.
Malo nas je koji nismo osjetili paralizirajući osjećaj krivnje koji često nazivamo grižnjom savjesti. Osjećaj koji nas izgriza i tjera nas da se pitamo jesmo li nešto trebali napraviti, jesmo li to napravili s opravdanim razlogom, kakvi smo ispali u očima drugih i što sve trebamo napraviti da se iskupimo. Ako je kojim slučajem naš “zločin” još neotkriven, vrtimo se u krevetu po noći brinući se da ćemo biti otkriveni prije nego uspijemo ispraviti štetu. Ili barem prikriti tragove našeg djelovanja. A ako svoje nedjelo tek planiramo, onda činimo sve što možemo da ga ni ne napravimo; bojkotiramo se svjesno ili nesvjesno, odustajemo od planova ili ih predajemo nekome drugome.

Sve bi to možda i bilo u redu kad bi naša zla djela bila reda veličine pljačke, ubojstva ili neke druge kriminalne aktivnosti. I kad bi u svakom trenutku bili svjesni što (ne) činimo i iz kojeg razloga. Međutim, što kad nas naša krivnja i “savjest” paraliziraju kad se radi o traženju povišice, postavljanju svojih osobnih granica ili jednostavno uživanju u svom životu i blagodatima koje su nam dane? Što kad se osjećamo krivima samo zato što smo sretni ili uspješni ili nezadovoljni jer želimo više (kruh preko pogače!) ili zato što nam nešto ne odgovara? Kad nismo sposobni posegnuti za onim što želimo ili odbaciti ono što ne želimo jer smatramo da na to nemamo pravo?
O krivnji, čemu nam ona (ne) služi i kako se nositi s njome ćemo pričati na prvom besplatnom predavanju ove sezone. Osim psihološkog pogleda na krivnju, imat ćete priliku čuti i energetski i duhovni pogled i kako nam to olakšava rad s tim osjećajem.

Split: Predavanje će biti u ponedjeljak 6.10.2014. u 18:00 u dvorani HOK-a, Zrinsko-Frankopanska 8 u Splitu. 

Šibenik: Predavanje će biti u utorak 7.10.2014. u 18:00 u klubu Azimut, Obala palih Omladinaca 2 u Šibeniku.

Predavači su integrativni terapeuti Dane Cvijanović i Marija Meter. Najava nije potrebna, pojava je veoma dobrodošla.
 
Molim Vas da informaciju proslijedite onima za koje mislite da će ih zanimati.
 
– Dane Cvijanović