Ti biraš

ssTi biraš care, izaberi dobro

Ti biraš care, izabro si govno.

Ti biraš care opet gazit iste stope…

 

Ti biraš hoćeš li slušati Cecu ili Thompsona ili Thompsona pa Cecu.

 

Ti biraš hoćeš li zapaliti još jednu cigaretu, ili prošetati 15 minuta, ili prvo cigaretu pa šetnju, ili obrnuto, ili oboje skupa. 

 

Ti biraš hoćeš li pojesti još jedan kolač ili još jednu voćku. Ili…

 

Ti biraš hoćeš li čitati crnu kroniku ili meditirati. Ili…

 

Ti biraš hoćeš li gledati TV ili pripremati novo predavanje. Ili…

 

Ti biraš hoćeš li visiti na fejsbuku ili otići među ljude. Ili…

 

Ti biraš hoćeš li ogovarati druge ili ćeš suosjećati. Ili…

 

Ti biraš hoćeš li se bojati i odustati ili ćeš se bojati i svejedno djelovati. Ili…

 

Možeš odabrati što god želiš. Ništa od onog što izabereš nije dobro niti loše. Jako je bitno tko si ti dok donosiš odluke. U kojem stanju svijesti se nalaziš. Da li slušaš Thompsona jer si domoljub, voliš njegove pjesme i istovremeno poštuješ sve ljude i njihove odabire. Ili slušaš Thompsona kako bi aktivirao vlastitu mržnju (koja ionako postoji u tebi i nema nikakve veze sa glazbom koju slušaš), smatrao se boljim od drugih ljudi i dao si za pravo da uništavaš sve što ti se nađe na putu. Pališ li cigaretu da bi uživao u njoj ili da bi bio frajer ili da bi potisnuo “negativne” osjećaje. Šećeš li radi vlastitog gušta i zdravlja ili pokušavaš dovesti tijelo do suludog, nerealnog savršenstva nametnutog reklamama. Tko postaješ dok slijediš svoje odabire? Da li ti se duša zbog tog raduje, srce ti je puno, a osjećaj blaženstva svakodnevna pojava? Neke stvari odabiru tebe, automatske su i teško im se oduprijeti. Određeni odabiri daju određene rezultate.

 

Imaš sposobnost promatranja vlastitih odabira bilo da oni biraju tebe ili ti njih. Da bi ovo usavršio potrebna je praksa samopromatranja. Samopropitivanje i brutalna iskrenost uz suosjećanje s vremenom olakšavaju samopromatranje. Za promjenu navika i postizanje svega što želiš u životu trebat će ti strpljenje, suosjećanje, iskrenost, disciplina i predanost. Osim toga, morat ćeš si postaviti cilj. Bolji izgled i bolja kondicija. Više užitka. U čemu konkretno želiš više uživati? Sposobnost da kažem ne. Ispunjeniji partnerski odnosi. Opet na što točno misliš kad kažeš ispunjeniji? Više kreativnosti i slobode. U čemu želiš biti slobodan? Duhovna disciplina. Cilj treba biti što jednostavniji i konkretniji, a svaki dan je potrebno napraviti reviziju da li sam sa svojim SVAKODNEVNIM odabirima bliže cilju. Ili nisam. Ti biraš care.

s

– Dane Cvijanović

http://www.facebook.com/energoterapija

http://www.dane-cvijanovic.com