Dozvola za tugu

sVidio sam to već puno puta. Počnem raditi bioterapiju i vrlo brzo osjetim da se pokrenula velika količina energije u osobi. Već i za vrijeme samog razgovora jasno mi je vidljivo da je potisnuta tuga. Toliko je to očito na licu osobe i vjerojatno svi oko te osobe to primjećuju, a jedino je ona nije svjesna. Energetski protok “kupi” sve potisnute osjećaje. I onda krene zadržavanje daha, grčenje mišića, “gutanje sline”.

Primjećujem sve to i “puštam” osobu neko vrijeme. Zatim je pitam kako je ili joj kažem da udahne. Svijest o tijelu ili dah omogućava da ono što osoba potiskuje krene prema van. I krenu suze. Osoba ih i dalje pokušava zadržati. Ne pušta glas. Suze su već tu, ali jecaj ne izlazi. Pusti glas, govorim, i dugo zadržavani osjećaj napokon izađe. Suze krenu. Vjerujem da osoba po prvi put u životu dobije “dozvolu” za suze. Čini mi se da im to donosi ogromno, dugo očekivano rasterećenje. Kažu mi da moraju biti “jaki” jer netko njima blizak teško bolestan, ili ih djeca ne smiju vidjeti da plaču. Kakvu poruku šalju okolini na ovaj način? Svojoj djeci da suze nisu ok i da ih ona trebaju zadržavati (i samim time imati iste zdravstvene probleme kao i njihovi roditelji). Ne mogu povezati svoje zdravstveno stanje s blokiranjem emocija. Ne smiju plakati ispred teško bolesne osobe, iako bi možda njihove suze dale dozvolu bolesniku da se i on isplače i tako eventualno ozdravi.

Dajte si dozvolu za tugu kad Vam je teško. Ako je nešto teško ili bolno, suze su prirodan odgovor na takvo stanje. Dozvolite si vrijeme i prostor za tugu, bilo da se radi o nekakvom raskidu, smrti ili bolesti. Jedino na ovaj način možete se “riješiti” tuge i početi živjeti. Prolaskom kroz tugu, a ne njenim potiskivanjem omogućujemo da energija koja podržava život teče. I još jedna bitna stvar je da gdje ne prolazi tuga, ne može proći niti radost. Isti je kanal. Moja tuga i moja radost idu kroz moje srce. Onoliko koliko moje srce može osjetiti tuge, toliko može osjetiti i radosti.

Dozvolite si tugu. Prihvatite je. Poželite joj dobrodošlicu. On Vas povezuje s Vašim srcem. A ako ste u kontaktu s njim, tek onda možete biti u stvarnom, iskrenom i dubokom kontaktu s drugom osobom.

 

s

 

– Dane Cvijanović

http://www.facebook.com/energoterapija

http://www.dane-cvijanovic.com