Zaboravite skupa sredstva za čišćenje perilice, najbolje možete napraviti sami!

roba-za-pranje

Mnoge žene muči pranje rublja, odnosno perilice – rublje nije dovoljno bijelo, ponekad dovoljno neoprano, dozatori su crni, a oprano rublje ima neugodan miris. Gotovo kao da rublje nije ni oprano. I sami serviseri ponekad ne znaju »popraviti kvar«, odnosno pružiti primjeren savjet, a različite informacije i savjete one informatički pismenije mogu pročitati i na raznim internetskim forumima. Nedavno mi je prijateljica izlistala savjet jednog anonimnog servisera perilica za rublje koji je rado (hvala mu) savjetovao što treba činiti da nam perilica rublja i ono oprano u njoj fino mirišu, i to čak prilično jednostavno te gotovo besplatno. Evo, njegova savjeta koji je već isproban i potpuno učinkovit!


 Bijelo se pere na 95 stupnjeva

– Ovdje je napisano sve i svašta, i hrpa gluposti i nedoumica, piše anonimni serviser osvrćući se na različite savjete pročitane na forumu. Prvi i osnovni savjet glasi: perilicu treba najmanje dva puta godišnje temeljito očistiti, a i više puta ako perete samo na nižim temperaturama: ne višim od 40 stupnjeva za pranje masne i radne odjeće, pelena i dr. Zlatni savjet: bijelo se pere na 95 stupnjeva, nikako na nižoj temperaturi jer će jedino tako ostati bijelo i perilica nikada neće smrdjeti.

Krenimo na temeljito čišćenje. Evo što veli naš majstor dobričina: potrebna vam je soda za pranje – to je natrijev karbonat koji dolazi na tržište u obliku anhidrida kao prah i u obliku kristalne sode koja je natrijev karbonat dekahidrat (češća varijanta). Prodaje se u poljoprivrednim apotekama kao kristalna soda za čišćenje bačvi. Kristalna soda je tri puta slabija od anhidrida.
Natrijev karbonat možete i sami napraviti. Dovoljno je kupiti kilu sode-bikarbone u bilo kojem većem dućanu, što košta oko devet kuna. Nikako ne kupovati one male paketiće od 40 grama po četiri kune jer je to čista pljačka.
Sodu-bikarbonu (natrijev bikarbonat) staviti u čisti pleh i peći u zagrijanoj pećnici na najvišoj temperaturi jedan sat. Neće se ništa dogoditi ni pećnici ni vama. Soda bikarbona otpušta po jednu molekulu CO2 i H2O zagrijavanjem te prelazi u lužnatiji natrij karbonat. Da, to je ona soda za pranje koju su koristile naše bake za sve namjene. Može se kupiti u prodavaonicama bazenske opreme, jako je jeftina. Pogledajte američke stranice o sodi (waching soda) i sodi-bikarboni (baking soda).

Perilicu ćete očistiti sodom-bikarbonom u sedam koraka

Postupak temeljitog pranja perilice obavit ćete bez rublja.
1. Otopiti kilogram kristalne sode ili 300-400 grama čiste sode u prahu u kipućoj vodi (ne u aluminijskoj posudi jer će pocrnjeti kao u perilici posuđa).
2. Otvoriti vrata od mašine i usuti u bubanj 3-4 litre vode.
3. Na to usuti u bubanj otopljenu sodu, zatvoriti vrata.
4. Uključiti program za bijelo, 95 stupnjeva (samo pranja, naravno), mašina uzima ostatak vode i pere… (da ne bi brzo ispumpala ovo što smo stavili, nikako ne staviti na predpranje). Uključiti i tipku intenziv i tipku wasser plus ako postoje. Znači peremo na 95 stupnjeva praznu mašinu. Što duži program, to bolje.
5. Program ide do kraja, zaključno sa svim ispiranjima i centrifugiranjima.
6. Kad je program gotov otvoriti filter i očistiti ga.
Tijekom pranja može se umjereno pjeniti u bubnju: to je nataloženi deterdžent iz perilice koji soda čisti jer se ona ne pjeni. Soda izvrsno otapa u vrućoj vodi nataloženu masnoću, omekšivače i ostale naslage u mašini.
7. Postupak ponoviti, ali ovaj put s običnim alkoholnim octom.
Ocat možete usuti u dozirnu posudu dok se mašina puni vodom ili kad je već napunjena. Znači, opet program na 95 stupnjeva (samo pranje) i usuti litru octa.
Nemojte slušati svakakve savjete, kao onaj da treba usuti ocat i sodu bikarbonu pa onda staviti mašinu na centrifugu. To je za američke mašine koje uglavnom nemaju grijač, peru agitiranjem, slabo cijede, očajno peru, treba stavljati klora da bi rublje bilo bijelo…

Na redu je dozirna posuda

Naravno, mora se prati i dozirna posuda: izvucite je vani, operite octom i dobro isperite. Unutrašnjost posude je malo teže očistiti, a zna biti i crna od plijesni ako nikad nije čišćena. Uzmite praznu štrcaljku, stavite u nju pola varikine i pola vode, promućkajte i dobro pošpricajte unutrašnjosti, uzmite staru četkicu za zube i na posao. Sve to može i s Domestosom, običnim razblaženim natrijevim hipokloritom koji plaćate oko 12 kuna. Poslije treba pošpricati s čistom vodom i uključiti na perilici zadnje ispiranje na prazno. Da, posuda za deterdžent zna jako smrdjeti i biti puna praška i omekšivača te crna ako se ne brinete o njoj.
Čišćenje rupa za vodu u dozirnoj posudi – uzmite čačkalicu i ako možete doći do rupica kroz koje utječe voda, bacite se na posao.
Na dovodnoj slavini treba povremeno očistiti mrežicu, a i na mašini isto – to je onaj dio gdje crijevo ulazi u mašinu. Naravno, treba redovno čistiti filter.

Nemojte upotrebljavati Calgon. To je komercijalna prijevara kupaca i čisto bacanje novca. Deterdženti u prašku sadržavaju dovoljno omekšivača vode. Nijedan serviser nije vidio mašinu u onakvom stanju kao što je ona iz reklame – vjerujte. Uostalom, jeste li ikad vidjeli onako zamazanu perilicu posuđa ili štednjak kao u reklami. To nakon normalne upotrebe jednostavno nije moguće. Nemojte dopustiti da vam ispiru mozak, savjetuje naš serviser.

Slijede još neki savjeti: nikako nemojte koristiti samo tekuće deterdžente, oni nemaju dovoljno omekšivača vode i ne peru dobro. Najbolji strani prašak koji možete naći u Hrvatskoj je Dash. Ovo što se prodaje iz uvoza radi se za istočno tržište sa smanjenim udjelom aktivnih tvari. Dobre su i Denk-mit tablete u DM-u za pranje bijelog rublja. Neki domaći deterdženti su također dobri: Rubel univerzal za bijelo, Faks, itd.

Koristite samo pola propisane količine i dodajte žlicu natrijevog karbonata (soda). Sodu nemojte koristiti za vunu, nemojte je otapati za čišćenje perilice u aluminijskoj posudi.
Pri svakom pranju, osim vune, poželjno je dodati žlicu sode-bikarbone. Sigurno ste primijetili da vam roba smrdi nakon pranja nekim prašcima za šareno. Soda-bikarbona rješava taj problem, možete dodati i dvije žlice bez problema, a može se upotrijebiti i umjesto omekšivača, kao i ocat.
Ne zaboravite – mašina na prazno, program za bijelo, u dozirnu posudu dok voda ide staviti jednu žlicu klora i program pustiti da sam završi.

s
Preneseno sa: skitaca.bloger.index.hr