Za svaku dobru riječ

 

aProšlo je malo više od 8 mjeseci od novogodišnjih odluka koje si donio. Da li ih se držiš? Ako da, zastani na tren i odaj si priznanje. Reci “bravo majstore, svaka čast”. Osjeti zahvalnost. Zahvali toj osobi od jučer i prekjučer… zahvali što je donijela odluku i poduzela akciju da tu odluku provede. Zahvali joj što je razvila disciplinu i dovela te do mjesta gdje si danas. Osjeti sebe. Osjeti zahvalnost i poštovanje prema toj osobi. Nemoj samo preći preko toga. Zahvalnost je jedan od najvećih poklona koji si možemo dati. Ako osjećaš zahvalnost, tko je taj koji osjeća zahvalnost? Tko ti postaješ u tom trenutku kad osjećaš zahvalnost? Kako doživljavaš sebe dok osjećaš zahvalnost? Kako ti se čini život? Kako ga vodiš s tog mjesta? Kako pristupaš životu? Kako radiš svoj posao? Kako komuniciraš s ljudima ako osjećaš zahvalnost? S partnerom? Djecom? Prijateljima? Kako se odnosiš prema sebi?

Na čemu si još zahvalan? Toliko je stvari koje uzimamo zdravo za gotovo. Toliko je stvari zbog kojih kukamo. Prečesto zaboravimo na ono što već imamo. Što je dobro u tvom životu? U čemu već uživaš? Što te oduševljava? Gdje već postoji ljubav? Samopoštovanje i sloboda? Zastaneš li kad na tren i samo dišeš s tim osjećajem. Zahvalan sam jer dišem. Zahvalan sam jer imam tijelo koje je zdravo. Tijelo koje može plivati u moru, trčati i igrati badminton. Oči koje vide plavo more, kožu koja osjeća toplinu sunca, blagi povjetarac. Nos koji može mirisati mediteransko bilje i morski zrak. Prste koji tipkaju ovaj tekst. Ruke koje mogu grliti i osjetiti drugo biće. Noge koje me nose. Spolne organe koji mi pružaju užitak. Srce koje može biti dirnuto… Zahvalnost je ono što nas povezuje s najistinskijim i najdubljim dijelom nas.

Budući da iscjeljujem ljude, imao sam prilike vidjeti ljude i djecu koja ne mogu hodati ili govoriti. Ne mogu pomaknuti ruke ili zavezati tenisice. Tijela koja su u ogromnom grču i boli. Ne mogu na stvarima koje mi uzimamo zdravo za gotovo biti zahvalni.

Ako si donio novogodišnje ili bilo koje druge odluke, ali ih se ne pridržavaš, vidi kako se osjećaš u vezi toga. Što si govoriš? Kritiziraš se, bičuješ i siluješ? Pokušaj to zaustaviti. Pokušaj stati između zlostavljača i dijela tebe koji odustaje (malo dijete) i pokušaj vidjeti i uvažiti obojicu. Kako im možeš biti podrška? Možeš li vidjeti na čemu si zahvalan jednome, a na čemu drugome? Ako uspijevaš, super. Odličan start. Drži to u srcu i diši. Dakle, do sad nisi uspijevao u svojoj namjeri. Osjeti na čemu si želiš biti zahvalan ovog dana. Na jednom malom koračiću u provođenju svoje novogodišnje ili bilokojedruge odluke? Što bi to bilo? Na čemu si želiš biti zahvalan sutra, prekosutra… Na čemu si želiš biti zahvalan kad dođe 31.12. 2014., kad se okreneš unazad, napraviš reviziju godine iza sebe i vidiš što si radio? Boljoj prehrani, vježbanju, na tome što nisi zapalio još jednu cigaretu, popio još jednu pivu, potrošio još tri sata na netu ili ispred TV-a, bio više s djecom, manje zabrinut, više otvoren i povezan s drugima, hrabriji, odlučniji, nježniji? Na čemu želiš zahvaliti na kraju života? Zbog čega ćeš biti ponosan na sebe? Što činiš da bi to ostvario?

s