Veza između čokolade i nobelovaca: nakon ovoga, djeci više je nećete braniti ;)

čokoladaPostoji bliska veza u količini pojedene čokolade u svakoj zemlji i broja dobitnika Nobelove nagrade, piše u britanskom stručnom časopisu časopisu New England Journal od Medicine. Je li to vic ili istina pročitajte u ovom tekstu u kojem su skupljene slične straučne analize utjecaja čokolade na čovjeka.

“Postoji bliska, linearna korelacija između konzumacije čokolade po glavi stanovnika i broja dobitnika Nobelove nagrada na milijun osoba u 23 zemlje za koje su proučeni podaci”, piše u listu profesor Franz Messerli s Columbia University u New Yorku. Na vrhu popisa je očekivano Švicarska, potom oko sredine SAD, Francuska i Njemačka, a na dnu Kina, Japan i Brazil.

“Švicarska stoji najbolje i po broju laureata Nobelove nagrade i po konzumaciji čokolade”. Postoji iznimka koja potvrđuje pravilo: očekivalo bi se da Šveđani, koji godišnje pojedu 6,4 kilograma čokolade po glavi stanovnika, imaju 14 nobelovaca, a imaju ih 32. Možda odbor u tom slučaju ima neke domoljubne razloge ili su Šveđani posebno otporni na pozitivne učinke čokolade te im je potrebna manja količina da bi poboljšala njihove kognitivne sposobnosti, kaže Messerli. Po njemu, da bi se pozitivni učinci osjetili, minimalna količina pojedne čokolade godišnje trebala bi biti 2 kilograma.

Zaključci su ipak samo hipoteze i morat će se potvrditi u nekom budućem istraživanju. Oni se temelje na podacima o prosječnoj konzumaciji čokolade po državama, a ne po pojedinačnom unosu te namirnice kod dobitnika Nobelove nagrade.

cokolada3

Stvorena zdravija čokolada

Britanski znanstvenici s University of Warwick su stvorili novu vrstu čokolade koja sadrži upola manje masnoća od uobičajene. Istraživači su uklonili veći dio kakaovog maslaca i mliječnih masti te ih zamijenili malim količinama soka od naranči i brusnica.
Na taj način je znatno smanjen udio triglicerida, čestog krivca za povišenu koncentracija masnoća u krvi.
Zasad su ovom metodom proizvedene mliječna, bijela i tamna čokolada. Dodatna testiranja su pokazala kako ovaj postupak nije negativno utjecao na okus čokolade, piše Journal of Materials Chemistry.

Sastojak čokolade za bolju funkciju mozga

Istraživanje talijanskih znanstvenika sa sveučilišta u L’Aquili sugerira kako visoke doze flavonola prisutnih u čokoladi pomažu osobama s blagim kognitivnim poremećajem. Osobe s ovim poremećajem nisu dementne, no zamjećuju pojavu zaboravljivosti, teškoće koncentriranja i slično, što ih počinje ometati u svakodnevnom životu i radu.

Flavonoli su antioksidansi za koje je već potvrđeno kako mogu popraviti cirkulaciju krvi. Istraživači smatraju kako dodavanje flavonola svakodnevnoj prehrani predstavlja učinkovitu metodu popravljanja funkcije mozga kod osoba s blagim kognitivnim poremećajem. Novi se nalaze temelje na podacima prikupljenima od 90 ispitanika.

Pokazalo se kako najbolje rezultate na testiranjima kognitivnih funkcija imaju osobe koje su tijekom 8 tjedana primale najveće doze flavonola (990 miligrama dnevno).

Flavonoli su prisutni i u grožđu, čaju, crnom vinu i jabukama. Rezultate studije je objavio znanstveni časopis Hypertension.

cokolada

Nova studija potvrđuje pozitivan utjecaj čokolade

Znanstvenici s University of Cambridge su objavili kako je konzumacija čokolade povezana s prosječno 37% manjim rizikom za razvoj bolesti srca. Njihovi rezultati se temelje na analizi podataka prikupljenih za potrebe 7 ranijih istraživanja provedenih uz sudjelovanje oko 100.000 ispitanika.

Pet istraživanja je ukazalo na pozitivan učinak čokolade na zdravlje kardiovaskularnog sustava, dok preostale 2 studije nisu pružile nikakve dokaze za to. Britanski znanstvenici dodaju kako je konzumacija čokolade bila povezana i s prosječno 29% manjim rizikom za moždani udar. Po njihovim riječima, veliki utjecaj na zdravlje srca imaju antioksidansi iz skupine flavonola koji su prisutni u čokoladi.

Istraživači upozoravaju kako konzumacija velikih količina čokolade nije preporučljiva zbog visokog udjela šećera i masti Nove rezultate je objavio British Medical Journal.

Izvor: http://altertv.org/