Uvijek netko pazi na nas

indijanac

Postoji jedna legenda Cherokee indijanaca o obredu prelaska dječaka u zrelo doba. Naime, otac bi odveo svog sina duboko u šumu, stavio mu povez preko očiju i ostavio ga tu samog! Od dječaka se zahtijevalo da cijelu noć nepomično sjedi na jednom posječenom stablu. Nije smo skinuti povez s očiju sve dok ne oseti prve zrake sunca na licu.

Nije smio plakati, niti zvati pomoć.

Kada preživi noć, postat će ČOVJEK.

Zabranjeno mu je bilo da priča drugim dječacima o svom iskustvu, jer je svaki od njih morao ući u zrelo doba na taj način. Svaki dječak je naravno bio prestravljen. Mogao je oko sebe čuti sve vrste zvukova. Od krikova divljih zvijeri do udaljenih glasova ljudi koji bi ga isto tako mogli povrijediti ili ubiti. A neprestano je osećao i huk vjetra koji mu je nosio u lice travu i zemlju. Ali ipak, mali indijanac sve je to stoički podnosio. Znao je da je to bio jedini načini da se postane zreo čovjek.

 Konačno, nakon užasno proživljene noći, izašlo je sunce i on je mogao skinuti povez s očiju.

I tek je u tom trenutku mali Cherokee indijanac otkrio da je njegov otac svo vrjeme sjedio pokraj njega na drugom posječenom stablu i pazio da mu se nešto loše ne dogodi!

indijanac

Izvor: Internet