Japanska tajna svilene kože lica – recept

sJeste li znali da se riža smatra iscjeljujućim kozmetičkim sredstvom? Bogata je vitaminima grupe B koji stimuliraju rast stanica, usporavaju njihovo starenje i poboljšavaju snabdijevanje krvi u koži – odlično sredstvo za blistav izgled lica. Mnogo vjekova korišten, posebno je cijenjen i vrednovan u receptima japanskih ljepotica.

Naoružajte se tajnama ljepote i mladosti japanskih žena i spriječite prijevremeno starenje kože.

Da bi održale kožu u besprijekornom stanju i spriječile prijevremeno starenje kože, Japanke koriste masku od riže. Ova ljekovita maska za lice s rižom, mlijekom i medom, postat će vaša omiljena, jer nakon njene upotrebe koža postaje nježna, veoma meka, baršunasta i blistava.

Priprema:

sUzmite 2-3 jušne žlice riže i skuhajte je na uobičajeni način, dok dobro ne omekša. Odvar, koji ćete kasnije iskoristiti, procijedite i ostavite u posebnu posudu.

Prokuhanu rižu  properite vodom i dodajte u nju 1 jušnu žlicu toplog mlijeka. Promiješajte smjesu do ujednačenosti i dodajte 1 veliku žlicu meda.

Masku nanesite u debljem sloju na očišćenu kožu lica i vrata. Poslije pola sata pažljivo uklonite masku i umijte se odvarom riže (to znači da ste rižu stavili u hladnu vodu, postepeno zagrijevali i tako skuhali).

Osim gorenavedenih korisnih osobina riže, njen odvar odlično hidratizira kožu lica, sadrži antioksidanse i posjeduje apsorbirajuće svojstvo ultravioletnih zraka. Pored toga u stanju je da veže bakar, usporava formiranje melanina i samim time sprečava nastajanje pigmentnih fleka.

Odvar riže možete čuvati u frižideru 4 dana. Koristite ga ujutro i navečer kao losion za lice. Možete ga zalediti i kristiti kao kocku leda za brisanje lica.

Izvor: Femina