Dom po feng shuiju – jednostavna pravila

feng shui

Kako biste u svojem domu imali dovoljno energije koja će vam pomoći da budete zdravi i sposobni za svladavanje svakodnevnih poslova, trebate slijediti neke od ovih jednostavnih pravila feng shuija.

VRATA

Vrata se moraju dati bez problema otvarati i zatvarati. Ako imate dvostruka vrata, uvijek držite obje polovice otvorene. Ukoliko u kući imate neka vrata koja ne koristite, bolje ih je zazidati. Vratima nikad ne dozvolite da škripe, da se boja počne ljuštiti. Neka vam kvake na vratima budu čiste, brave neka se mogu lako otključavati.

Prilaz vašim ulaznim vratima je bitan za feng shui jer dovodi svijet do vas. Stanite na kraj puta i pogledajte prema kući, te ocijenite što vidite, da li vam se uklapa u okoliš.

Promotrite svoja ulazna vrata. Ako su neproporcionalno velika s obzirom na ostatak kuće, previše ch””i (životne energije) će izlaziti iz kuće svaki put kad ih otvorite. Objesite privjesak od bambusa koji će sprečavati “bijeg” ch””i. Ako su premala, koristite se zrcalima, tako da ih postavite s obje strane vrata.

U odabiru svojih ulaznih vrata neka vam sljedeće točke budu odrednice: stil i ljepota (koji će biti u skladu s vašim ukusom odnosno u skladu s elementom u kojemu ste rođeni), sigurnost, efikasnost, pravilno ulijeganje u okvir, položaj, odnosno pazite na koju stranu gledaju.

Vrata ne bi trebala gledati prema drveću ili nekoj uličnoj lampi ili prema izlazu odnosno izlaznom putu. Ulazna vrata ne bi smjela gledati prema stražnjima, ako ih imate, prema stubištu ili praznom zidu, niti spavaćoj sobi, kuhinji ili toaletu.

PROZORI

U posve doslovnom smislu prozori su oči kuće i s tim u vezi prljavi vam prozori mogu donijeti probleme s očima ili nesposobnost da stvari sagledate s drugog stajališta. Vodite računa o svojim prozorima, bitniji su nego što vam se čini. Čak i ako nisu jako prljavi, čestice koje su se nakupile na njima govore o vašem zamagljenom vidu.

Ako je moguće, neka vam zastori na prozorima budu razgrnuti da bi što više svjetla ušlo u kuću. No po noći navucite zastore jer se smatra lošim znakom kad prozori gledaju u noć. Neka zastori budu boja i materijala usklađenih s ostatkom sobe. Ne dozvolite da mrtvo vise na prozorima kao komadi krpa, neka budu puni nabora, valova, pokreta. Bilo bi dobro da su dugi sve do poda.

Po zimi zastori trebaju biti od težeg materijala, a ljeti lakši, finiji i svjetliji. Zastori moraju kliziti kad se odmiču, jer ako se pomiču s teškoćom, to onda znači da nešto blokira energiju. Isto vrijedi i za krila prozora.

HODNICI

Ako je hodnik iza vaših ulaznih vrata kratak, odnosno ako kad uđete u stan ili kuću vidite zid udaljen tek možda nekih metar, stavite na taj zid veliko zrcalo koje će odražavati vaš kompletni lik i koje će stvarati osjećaj prostora. Takvi mali hodnici mogu vas zadržavati da napredujete u životu.

U nekim slučajevima, međutim, ovo može biti nepovoljno jer na taj način možete odvraćati dobru ch””i koja bi trebala ući u vaš stan. Jedini savjet je da pokušate i vidite kako će djelovati u vašem slučaju. Vizualno prostor možete proširiti i nekom slikom, najbolje slikom nekog pejzaža.

I u drugim dijelovima kuće ili stana, kad stavljate slike, pazite da se one sadržajno ne sukobljuju s obogaćenjem u tom dijelu stana, odnosno s vašim težnjama u tom području, odnosno pazite na njihov simbolizam. Ponekad upravo slike označavaju tjeskobu ili negativnosti u životu pojedinca.

Hodnik ispred ulaznih vrata ne smije biti zatrpan, jer to je zadnje mjesto koje vidite kad odlazite od kuće i prvo mjesto koje vidite kad se vraćate. Zapamtite da hodnik nije skladište za cipele, kapute i kišobrane.

Kad zima završi i kad ugasite posljednju vatru te godine, uklonite sav pepeo iz peći i odmah dajte da vam se dimnjaci očiste. Idealno bi bilo da imate otvoreni kamin, ali ako to nije moguće, pokušajte imitirati vatru.

STUBIŠTE

Stubišta ne smiju biti preblizu ulaznim vratima; s obzirom da se ch””i penje i spušta uz i niz njih, događat će vam se da ch””i prebrzo odlazi van, osobito ako stubište gleda pravo prema vratima.

Ponekad se ch””i može tako brzo spuštati da gornji katovi posve ostanu bez nje. Da to spriječite, koristite mobil od bambusa ili na početak stuba stavite neku biljku. Trik sa zrcalima također će pomoći i u ovom slučaju.

kupaonica

KUPAONICA I WC

Ne ostavljajte poklopac WC-a otvoren jer će ch””i pobjeći kroz kanalizaciju, a jednako tako zatvarajte vrata WC-a. Namjestite u WC-u zrcalo koje će gledati prema van.

Ako su WC i kupaonica odvojeni, ne smiju biti jedno nasuprot drugome. U tom slučaju nužno je da na WC-u postoji prozor koji uvijek držite čistim i urednim tako da poziva svjetlost unutra. Ako prozora nema, stavite na zid zrcalo.

Kada uvijek mora biti čista i dezinficirana. Pipe neka budu čiste, pazite da ne kapaju. Uklanjajte mrlje od hrđe i kamenca.
Ako vam je kanalizacija u kući u kvaru, ni ch””i ne otječe kako treba. Pazite da su poklopci kanalizacije uvijek na mjestu i da su neoštećeni.

ZRCALA

Zrcala po kući moraju biti čista i neoštećena. Ako vam ne koriste samo za feng shui, onda ih osvijetlite. Ona koja služe za feng shui trebaju gledati prema van. Bilo bi dobro da su ona koja koristite za ispravljanje grešaka unutar doma malo nagnuta pri vrhu da bi mogla dobro obaviti svoj posao.

Izbjegavajte izrezbarena zrcala i ona na kojima postoje natpisi i crteži. Ovalna zrcala u drvenim okvirima su najbolja. Neka veliko zrcalo odražava neki lijepi prizor izvana tako da ga možete vidjeti iz svoje omiljene fotelje odnosno mjesta na kojemu se volite odmarati.

AKVARIJI I FONTANE

Svi vodeni objekti u stanu predstavljaju izvrstan feng shui, osobito ako je riječ o vodi koja se kreće jer ona potiče razne feng shui lijekove, od zvučnog žuborenja, pokreta i života ako je riječ o ribicama u akvariju, svjetlosti, zrcaljenju na vodenoj površini…

Drugim riječima, s akvarijima i fontanama ne možete pogriješiti. Voda pomaže kod aktivacije ch””i, uravnotežuje ju, pokreće stvari, i to ne samo u vodenom elementu već i kod drugih elemenata koji su s njim u međuodnosu, poput recimo drvenog.

Fontane je dobro postavljati na područja na kojima želite potaknuti ch””i. Također pazite u kom smjeru teče voda, ovisno o tome da li štogod želite odbiti ili prizvati. Akvarije je najbolje stavljati u područja Kan i Sun jer oni izvrsno djeluju na novac.

Neki savjetuju kako je dobro u akvarij staviti osam narančastih riba i jednu crnu ili osam crnih i jednu zlatnu (neki drugi izvori spominju šest zlatnih i jednu crnu), jer ćete si na taj način osnažiti stjecanje bogatstva, osobito ako na dno akvarija stavite devet novčića.

Naravno, ne treba naglašavati da vaš akvarij ili fontana moraju biti besprijekorno čisti, a ako vam ugine koja ribica, odmah je zamijenite novom i to još većom i skupljom. Stavite li međutim fontanu na pogrešno mjesto, ona može izazvati razne probleme, osobito sa zakonom, seksualne skandale, svađe.

DNEVNA SOBA

U svojoj dnevnoj sobi provjerite osam obogaćenja i provjerite jesu li sukladna vašem elementu. Ako vam je dnevna soba povezana s kuhinjom i blagovaonicom, tada nastojte odvojiti ta dva prostora biljkama ili slično. Neka vaša omiljena fotelja ili najdraži, najudobniji komad namještaja uvijek gleda prema vratima jer to je najbolji položaj.

Uglovi su mjesta kroz koja ch””i ne prolazi, pa koristeći se svjetlošću i bojama, biljkama ili akvarijima popravite ta područja u svom stanu ili kući. Koristite one biljke koje imaju okruglo lišće. Biljkama se koristite i da ublažite oštre rubove sobe, i to visokim biljkama ili biljkama koje ćete staviti na police.

Ako vam soba nije uređena prema tome kako bi odgovaralo vašem znaku, pomozite joj različitim „obogaćenjima”, primjerice, puštajući glazbu u tom dijelu kuće, stavljajući ondje muzičke instrumente, glazbene kutije i igračke, ako vam zvuk godi.

Za stjecanje slave koristite svjetlost, za zdravlje i sreću ravne linije, za bogatstvo život, odnosno akvarije ili druge kućne ljubimce, za mudrost i iskustvo neke mehaničke predmete, za djecu i obitelj koristite se bojama, za veze se koristite pokretima, za društvene aktivnosti kipovima, kamenjem i sličnim stvarima.

Neka peć ili kamin bude osnovna točka u vašoj sobi. Dobro je ako se peć nalazi na uglu. Neka soba bude dobro osvijetljena. Koristite se bojama i biljkama da uklonite oštre rubove i tamna mjesta, stavite na zidove odgovarajuće slike i na police odgovarajuće predmete.

soba

SPAVAĆA SOBA

Spavaća soba je vrlo bitna. Neka njezin položaj odgovara vašem elementu. Osobe u zemljanom elementu neka biraju jugozapad, u drvenom znaku istok ili sjeveroistok, u vatrenom jugoistok ili jug, u vodenom sjever, a u metalnom zapad ili sjeverozapad.

Ako ne možete sobu postaviti u pravom smjeru koristite se obogaćenjima. Uz pomoću bague odredite u kojem je soba obogaćenju. Stavite obogaćenje slave u smjeru u kojemu je soba okrenuta da biste odredili kamo ćete staviti krevet. Neka odgovara općem obogaćenju sobe ili vašem elementu. Utvrdite koje je zapravo lice sobe, prema kojoj je strani soba okrenuta. Ponekad, ako su prozori premali, soba je okrenuta prema vratima ili obrnuto.

Ako je prizor koji vidite kroz prozor svoje spavaće sobe ugodan, tada se koristite zrcalima da ga “unesete” unutra, tako da ga možete vidjeti i ako ne gledate kroz prozor. Ipak, pazite da zrcala ne gledaju izravno na krevet. Ako je moguće, ne postavljajte krevet tako da su vam stopala okrenuta prema vratima jer je to loš znak, obzirom da se mrtvaci iznose s nogama prema naprijed. Ipak, morate vidjeti vrata s mjesta na kojemu ležite, dakle nastojte krevet postaviti negdje u ugao.

Razmjestite namještaj u svojoj sobi u obliku kruga, osmerokuta ili četverokuta, no uvijek vodite računa o tome da soba ne smije biti pretrpana namještajem jer ch””i onda neće moći prolaziti oko njega. Proširite prostor tako da stavite zrcalo iznad peći ili kamina.

Nemojte dopustiti da televizor bude osnovna točka u sobi, neka ne bude stalno upaljen, i, ako je moguće, kad ga nitko ne gleda, zatvorite ga u ormar ili sakrijte na neki drugi način. Nemojte spavati samo na madracu na podu jer ch””i neće moći protjecati ispod vas, što je nezdravo. Neka iza kreveta bude zid jer samo tako ćete se moći dobro odmoriti i moći utonuti u dublji san, pa ćete se ujutro osjećati svježije.

Neka iznad vašeg kreveta ne bude prečka jer ona simbolizira pritisak koji se može odraziti na vašem životu.

Na spavaćoj sobi uvijek otvorite prozor na dvadesetak minuta da biste pustili staru ch””i van, a novu unutra jer samo tako ćete moći napredovati.

Nije dobro u spavaćoj sobi držati električne aparate jer oni mogu uzrokovati nesanicu.

Televizor zrači prevelikom količinom yang energije, a u spavaćoj sobi je yin energija nužna kako bismo se mogli dobro odmoriti. Isto vrijedi i za kompjutore i linije. Ne zaboravite ni to da kad televizor ili kompjutor ugasite, on dobiva svojstva zrcala, a zrcalo je svakako loše imati nasuprot krevetu.

To se osobito može odraziti na bračnu sreću jer zrcala nasuprot krevetu privlače treću osobu u vezu. Zbog toga je televizor najbolje prekrivati ili, ako je moguće, zatvoriti u ormar preko noći.

Zidovi spavaće sobe neka budu pastelnih boja isto kao i posteljina, no ako se počnete buditi umorni nakon što ste prešli na posteljinu pastelnih boja, radije je zamijenite za crvenu.

Rasvjeta u sobi mora biti dovoljna, ali ne i pretjerana. Koristite sjenila kroz koja ne možete vidjeti žarulju.

BLAGOVANICA I KUHINJA

Sve to vrijedi i za blagovaonicu. Ako je moguće, nađite osmerokutni stol. Pazite da stolice ne smetaju kod otvaranja i zatvaranja vrata jer se ona moraju otvarati bez problema. Uz pomoć zrcala učinite sobu većom. Neka ona odražavaju hranu postavljenu na stolu.

Nemojte ugurati preveliki stol u sobu tako da se stolice jedva miču jer će vam to izazvati probleme s probavom. Neka vrata blagovaonice budu zatvorena dok se jede i bilo bi dobro da ulazna vrata nisu preblizu blagovaonice jer se ljudi zbog toga neće zadržavati oko stola nakon što su pojeli. Stol treba biti osnovna točka ove sobe.

U kuhinji koristite što više zrcala, zbog toga što su vaši predmeti i kuhala uza zid pa dok kuhate ne možete vidjeti ljude koji ulaze u sobu, što nije dobro. Zbog toga nastojte u kuhinji imati predmete koji odražavaju, sjajne, uglačane površine. U kuhinji nasuprot štednjaku neka vam ne bude hladnjak, stroj za pranje rublja ili toalet, jer se voda i vatra ne slažu i mogu uzrokovati svađe u obitelji. Sudoper i područje oko sudopera neka uvijek bude čisto.

S obzirom da je kuhinja yang područje, ne biste tu trebali jesti. Ali ako to ne možete izbjeći, koristeći se prigušenim svjetlima dodajte više yina ugođaju.

Vodite računa, kako je ranije rečeno i za ostale sobe, da se vrata nesmetano otvaraju i da namještaj nije u njihovoj blizini, pazite da ne škripe, da se ne zaglavljuju, da nisu loše uglavljena, pazite da su proporcionalna ostatku sobe jer kroz prevelika će vam pobjeći ch””i, dok premala smanjuju prostor sobe.

Bilo bi dobro da se prozori mogu otvarati prema van. Dobri su i okrugli i zakrivljeni prozori. Držite na prozoru cvijeće da prizovete dobru ch””i. Ako se otvaraju prema unutra, pazite kakvu ch””i puštate unutra jer zapadna ch””i bi vam mogla samo napraviti još veće probleme. Zbog toga se koristite feng shui lijekovima, biljkama, zrcalima i sličnim da je ispravite. Koristite se istim pravilima kao i kad radite feng shui ostatka doma.

Preuzeto s: http://www.altertv.org/