Dar blagoslova – Gregg Braden

gregg-braden.

“….Svi ti principi i kodovi su unutar vas. Jednom kada pogledate na okruženje, svijet će vam izgledati sasvim drugačije. Teško je reći dan i čas kada će se to desiti, jednostavno ćete znati da se nekako, nešto iz osnova promijenilo, da se nešto događa u vašem tijelu. I kad vam se se to dogodi. Ne ako, nego kad vam se dogodi. Blagoslovljeni ste u tom trenutku, blagoslovom znanja, mudrosti i suosjećanja.

Možda, jedan od najdragocjenijih darova, koji nam je ostavljen u tradiciji drevnih Esena, je dar verbalnog koda, koji nam daje mogućnost da uspješno prođemo kroz životna iskustva koja nam uzrokuju patnju. Ovaj dar je relativno malo poznat u drevnim tekstovima, često se vidi u suvremenim tekstovima, no, moguće da se ne razumije. On je poznat kao “dar blagoslova”. Kroz dar blagoslova nama je ponuđena mogućnost za prihvaćanje bilo kog događaja, koji se pojavljuje u našem svijetu, našem životu, našoj prisutnosti, kao događaja koji proizilazi iz jedinstvenog izvora postojanja.


Mi prihvaćamo mogućnost postojanja jednog izvora za sve u životu. I priznajući tu mogućnost, sve što dolazi kasnije bilo sreća ili tuga sve je to dio jednog izvora – svega što postoji. Kada mi blagoslovimo događaj koji nam donosi bol, na primjer, čovjeka koji je nam je nanio bol ili patnju, u tom trenutku kažemo da priznajemo Božansku svetu prirodu, onoga što se događa. I da to božansko i sveto – ima osobine Jednote…
Često me pitaju: “Kako je moguće blagosloviti onoga, koji mi je nanio veliki bol u životu?”
Možda najbolji način da vam odgovorim na ovo pitanje, je da opišem proces. Kako ja vidim taj proces. Za mene, kad imam priliku, a to je bogomdana mogućnost, da budem svjedok događaja u mom životu, ili, kad prisustvujem događaju u životu drugih, ako imam priliku da svjedočim tim događajima, i slušam o boli, očaju i patnji, u tom trenutku duboko udahnem i dozvoljavam mogućnost da to što se upravo dogodilo, što još nije razumljivo, bude dio Jednoga, dio Izvora, po svojoj svetoj prirodi. Razumijevanje toga mi omogućava, da se isključim iz toga, u smislu da postanem promatrač onoga što se događa ispred mene. Bilo da su to vijesti o ratu, okrutnosti prema životinjama, koje se događaju tijekom safarija u Africi, kad se nepotrebno ubijaju životinje. Čin blagoslova mi omogućava da se malo udaljim i odatle oslobodim osjećaj napetosti, koji je ispunio moje tijelo… Ja kažem: “Nek su blagoslovljeni lovci, koji ubijaju te životinje. ” Što se događa sa mnom? Cijela ova scena, kao da se usporava u tišini, gotovo kao mistična animacija. I posmatrajući događaj ispred sebe, iz ove perspektive, ja govorim: “Blagosloveni ti Ijudi i to što oni rade, na taj način oni će spoznati sebe. Blagoslovene životinje u tome što im se događa i blagosloven ja koji promatram to.” Ja to ponavljam, ponovo i ponovo. A tada ovi blagoslovi, iako se ne slažem moralno s tim što se događa, blagoslov nije suglasnost; blagoslov je samo priznanje – toga što sam promatrao – da je dio kreativne sile, koja stoji iza svega u Svemiru. Na taj način, to što ja promatram, postaje po prirodi božansko i sveto i ja prisustvujem svetom činu.
S moje tačke gledišta kroz tradiciju Esena, izgovarajući riječi blagoslova za to, što nas je najviše ranilo mi postajemo stvarno jaki duhom, umjesto toga, da samo napadamo uzrok patnje, u toj sili, nalazimo savršenstvo i najviši nivo majstorstva.
Dar blagoslova je zavjet, ostavljen nam od davnina, da usprkos tome što doživljavamo u našim životima u ovom svijetu, svatko od nas ima šansu, da se vrati svom izvoru, integriran i cjelovit, s milošću koju je spoznao u sebe na životnom putu i nosi blago tog znanja u sljedeću fazu svog razvoja.”

– Gregg Braden

 


nbsp;