Samo duhovnost može riješiti svjetske probleme

sPrije nego nešto kažemo o spiritualnosti u modernom dobu, najprije bi je trebali definirati. Duhovnost pripada onom području naše svijesti u kojem možemo iskusiti našu pravu univerzalnu prirodu. To područje svijesti je iza ili iznad našeg uma, intelekta i ega.

U brojnim religijskim tradicijama duhovnost se često promatra kao nešto što je vezano uz pojam kolektivne duše, kolektivne svijesti, odnosno religijskim pojmovima kazano, povezano je s onim što obično nazivamo Bogom. Ukoliko posjedujemo i nagovještaj takvog tipa svijesti sposobni smo iskusiti radost, intuiciju, kreativnost, slobodu i mogućnost izbora. Takva nam duhovnost omogućava i sposobnost da budemo suosjećajni s drugima, da budemo ljubazni i puni ljubavi za druge te staloženi i smireni.

Sve su religije utemeljene na ovakvom iskustvu duboke spiritualnosti koja opet podrazumijeva jedinstvo svijesti pojedinca i univerzalnost. Tim više je važno da se u potpunosti shvati pravi nauk vjere i njenih osnovnih načela koja dolaze iz dubinskog iskustva transcendentnoga.
Međutim, duhovna snaga i znanje nosi sa sobom i pripadajuću joj moć, što nerijetko organizirane religije dovodi u napast da je zloupotrijebe u pravcu destruktivnih oblika ponašanja – huškanja, prekomjerne kontrole ljudi, korupcije i iskvarenosti svake vrste.
Često su rezultati organiziranih religija pretjerana svadljivost, podjele i konflikti. Ni jedna religija nije imuna na takve tendencije. Stoga ne čudi da danas imamo islamski džihad, kršćansku violentnost, nasilne proteste fundamentalističkih Hindusa ili progon manjina i etnička čišćenja, a sve to u ime Boga. Situacija je danas dodatno opasna jer se kombiniraju razaralačke moderne tehnologije i stare zatucanosti, što sve može dovesti do konačnog uništenja našeg planeta.

Razumijevajući na znanstveni način transcendentne nivoe naše egzistencije uviđamo da je u temelju svih religija duhovnost koja kod svih postoji na isti način.
Do tog iskustva možemo doći kroz prakse molitve, meditacije, kontemplacije ili kroz izražavanje ljubavi i suosjećanja. Na taj način shvaćamo da je naša svijest polje neograničenih mogućnosti, da je naša duhovnost sveprisutna, svemoćna i sveznajuća, te na kraju i neograničeno kreativna. Dolazeći u dodir sa svojim najdubljim sopstvom, shvaćamo da je od najveće važnosti upravo naša povezanost s misterijem kojeg nazivamo Bogom.

Kao što je sufijski mistik Rumi kazao: „Nisi ti samo kap u moru, nego si i more u kapi.“ Ako išta može izliječiti ovu našu planetu izranjavanu brojnim problemima ekološke, ekonomske i društvene prirode, ranjenu sukobima, ratovima i terorizmom, onda je to razumijevanje i spoznaja našeg duha.
S takvim dubokim razumijevanjem i međuvjerskim dijalogom koji o našoj zajedničkosti treba govoriti više nego o našim razlikama, imamo šansu riješiti probleme naše planete.

Riječ ‘iscijeliti’, ‘cjelina’ kao i ‘svet’ i’ svijet’ zapravo znače isto. Biti izliječen znači prisjetiti se tko mi stvarno jesmo. Kad se vratimo našim svetim izvorima, svijet će biti svet, a cjelina zacijeljena.

Deepak Chopra s web portala Huffington Post

Preneseno s: astro-portal.hr