Mitovi o vodi – u koliko ih i sami vjerujete?

sPogledajte oko sebe. Ako sjedite negdje izvan svojeg doma, vjerojatno unutar par metara netko ima bočicu ili čašu vode ispred sebe. Kako je dospjela tamo? Zbog malo fiziološke potrebe i hrpe dobrog marketinga.
Voda se nekoć tu i tamo pila, kad nije bilo sokova u blizini, dok danas gotovo da je možemo prozvati modnim dodatkom. Svi je nose sa sobom i morate se nekad upitati je li stvarno odjednom otkrivena ‘topla voda’ i u čemu je ‘fora’ da je baš svi nose u bočicama, dok vodena površina čini 70% Zemlje.

MIT: Morate piti osam čaša vode dnevno
Liječnik i profesor na Dartmouth koledžu, Heinz Valtin, ističe da nitko ne zna otkuda je poteklo pravilo o osam čaša vode. Istina je da količina potrebne vode ovisi o vašoj prehrani, veličini i jedinstvenoj tjelesnoj kemiji.

Kako biste otkrili koliko točno vode treba vašem tijelu, tri do četiri dana zaredom se važite svako jutro. Takvo vaganje trebale bi izbjegavati jedino žene tijekom menstruacije kako bi izbjegle zamku zadržane vode zbog hormonalnih promjena. Ako u jednom danu izgubite skoro pola kilograma, to znači da ste prethodnog dana unijeli premalo tekućine u organizam. Popijte čašu vode ili soka čim se probudite, za svakih izgubljenih pola kilograma i uskladite dnevni unos kad se stabilizira vaša kilaža.

MIT: Pijte samo kad ste žedni i unijet ćete sasvim dovoljno tekućine

Osobe koje cijeli dan provedu sjedeći mogle bi se pridržavati ovog pravila, ali svatko tko se povremeno bavi bilo kakvom fizičkom aktivnosti ne bi se smio osvrtati na ovaj mit.

“Vježbanje otupljuje vaš mehanizam žeđi, jer toliko brzo gubite tekućinu da mozak ne stigne odgovoriti na vijeme”, napominje Leslie Bonci s Medinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu.

Nedavno provedeno istraživanje Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj pokazalo je da žene tijekom vježbanja gube više tekućine od muškaraca. Zato bi sat vremena prije početka vježbanja trebali popiti više vode, jer će kroz 60 minuta tekućina doputovati do vaših mišića.

MIT: Kava i čaj djeluju dehidrirajuće.
Popijte dvije velike šalice biljnog čaja i posjećivat ćete wc dovoljno često da dobijete VIP propusnicu. No bez obzira na brzo napuštanje tijela, vaš omiljeni kofeinski jutarnji napitak i dalje nema dehidrirajući učinak, naprotiv. U krajnjem slučaju, riječ je o vodi s dodacima.

“Kofeinski napitci ne mogu djelovati dehidrirajuće ako ih konzumirate umjereno, točnije pet ili manje šalica dnevno: kave, čaja ili cole”, ističe profesor kineziologije sa Sveučilišta u Conecticutu, Lawrence Armstrong, te dodaje da sve tekućine koje unesemo u tijelo pomažu u zasićenju stanica, tek trebamo pripaziti na njihovu kaloričnost.

MIT: Kupovna voda je bolja od one iz pipe

Osim ako se na nalazite nedgje gdje je izričito rečeno da voda iz pipe nije za piće i da se ne preporučuje njezina konzumacija, slobodno pijte tu jeftiniju varijantu. Voda iz pipe puna je minerala kao što su natrij, kalcij, magnezij i cink.

Međutim pročišćena i destilirana voda prokuhavanjem gubi sve navedene minerale, a voda koju kupujete u trgovini ne sadrži fluorid koji se dodaje vodi iz pipe, a zahvaljujući kojem imamo zdravije zube.

MIT: Ako pijete vodu prije obroka lakše ćete smršaviti

Voda koju ćete piti prije ili tijekom jela neće vam pomoći da se suzdržite od prejedanja, kao što neće ni brže izbaciti hranu iz vašeg tijela, kaže dr. Barbara Rolls. “Voda se ne veže za hranu, tako da može proći kroz vaš želudac vrlo brzo”, dodaje Rolls. Ako želite smanjiti obroke, vodu možete koristiti na drugi način. Naime namirnice koje sadrže vodu, kao recimo povrće, putuju kroz želudac i crijeva zajedno s ostatkom obroka, pružajući vam osjećaj sitosti bez dodatnih kalorija.

“Ako samo pijete vodu, zadovoljit ćete mehanizam žeđi, dok namirnice koje sadrže puno vode mogu zavarati taj osjećaj gladi, istodobno zadovoljavajući vašu potrebu za tekućinom”, tvrdi dr. Rolls.

Odabirući jušne obroke ili sočno voće i povrće kao što su lubenica, breskva, krastavac ili rajčica, na jednostavan način ćete dobiti dovoljno tekućine i ostati siti.

voda
Z.B.S. / womenshealthmag.com