Tko ima pravo odlučiti koje se životinje jedu?

pp
Piše: Rujana Jeger
Nedavno sam ušla u jednu raspravu s osobom koja smatra da je pogrešno i strašno jesti pse i da su narodi koji to rade najgora gamad.
Ne kažem da nije pogrešno. Dapače.
Međutim, naprosto želim upozoriti da samo onaj tko je bez grijeha smije baciti prvi kamen, kao što bi Džizs rekao; ali prvo pogledajte ovaj filmić ispod.
Ne brinite, sladak je i veseo i nema u njemu baš ništa ružno, dapače – mnogi Disneyevi crtići su sušta okrutnost u odnosu na to – ali ako se bojite evo da vam otkrijem; bokser i prašćić se igraju i nitko ne biva ozlijeđen, ok?:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_SLXPKxJdps]


 
 
I sada mi samo recite: kojim pravom možemo odlučiti jednu od ovih životinja pojesti a drugu ne?
Ili pojesti obje, kao što to čine neki azijski narodi poput Korejanaca ili Kineza (čija je civilizacija, samo da znate, koju tisućicu godina starija od naše, pa ne možemo reći da se radi o nekim tamo, tzv. “primitivnim narodima”)?
Kojim pravom zapadna bjelačka kultura (u koju po svemu spadamo i mi) proziva Azijce zbog njihovih prehrambenih navika? Realno, pretpostavljam da se Indijcima bljuje od pomisli da mi uredno svakodnevno proždiremo, muzemo i štavimo njihovu svetu životinju – kravu.
holy cow
A da svinjice i kolinje koje branimo kao svoje kulturno dobro pred EU i ne spominjem….
Dakle, ljudi dragi, moje je osobno mišljenje da je ili sav život “svetinja” (kako se to voli reći, a pogotovo kada se radi o “drugima”) – ili nije, pa onda svaki narod, nacija ili kakva druga grupacija ima pravo odlučivati što (ne) jede.
22908249-fried-grasshoppers
Na slici su, dobro vidite – frigani skakavci
I još nešto za razmišljanje/diskusiju, za one koji su vegetarijanci i/ili vegani ali drže pse i/ili mačke:

  • Vaša životinja je mesožder. Ako je hranite mesom, ni vi nemate pravo prigovora.

Ako je ne hranite mesom, zapitajte se je li to korektno. Pogotovo ako imate mačku!
Ukoliko imate “psa vegana” (koji to, ne zaboravimo, nije svojim izborom), moje je mišljenje da ste također licemjerni i da ste trebali nabaviti zeku, prašćića, kozicu ili neku drugu dragu životinju koja ima dulja crijeva, te nije oboružana kandžama i očnjacima.
Ukoliko se radi o “psu vegetarijancu” koji ne jede meso, ali jede jaja i mliječne proizvode – njemu je to sa zdravstvene strane sigurno ok, ali raspitajte se o zločinima mliječne i peradarske industrije…
egg-factory-farm
Žao mi je ako sam vam sada pokvarila večeru (a fakat sam se trudila ne stavljati gnjusobne slike), ali evo jedne dobre vijesti:
Bokserica Susie i prasičica Tabitha su obje spašene životinjice i samo da znate – obje su žive i zdrave, Tabitha sada živi na farmi konja i nitko je ne planira pojesti…
– Rujana Jeger
 
 
Izvor: http://rujanajeger.com/index.php/razno/item/306-tko-ima-pravo-odlučiti
https://www.facebook.com/pages/Demon-Dogs-Ltd/338241116275258

 

No Responses

  1. Pozivam čitatelje da svrate na moj web o psima (i ljudima) http://www.rujanajeger.com s kojeg je prenesen ovaj tekst. Lijepi pozdrav alternativcima!

  2. Pozivam čitatelje da svrate na moj web o psima (i ljudima) http://www.rujanajeger.com s kojeg je prenesen ovaj tekst. Lijepi pozdrav alternativcima!

%d bloggers like this: