Jednostavna vježba za pomlađivanje, fizičko i mentalno zdravlje

jinRadi se o vježbi koja dolazi iz kineskih borilačkih vještina, a poznata je kao Jin Ji Du Li, tj. “Zlatni pjevac stoji na jednoj nozi”.

Ideja je zapravo vrlo jednostavna: Trebamo zatvoriti oči i dignuti jednu nogu, te balansirati na drugoj što duže možemo. Kao što se može vidjeti, opis je vrlo jednostavan, ali sama vježba nije nimalo jednostavna. Zapravo sam i sam šokiran koliko sam kratko uspijevao balansirati na jednoj nozi. S vremenom očekujem da ću moći duže, ali…

Pogotovo kada se uzme u obzir da se kaže da ako ne možemo stajati duže od 10 sekundi na jednoj nozi, zaista smo stariji od 60-70 godina, tj. tijelo nam je toliko ostarilo. Srećom, kako po mene, tako i po sve nas, ovo je vježba, tj. prakticiranjem ove vježbe svaki dan nase fizicko i mentalno zdravlje se popravlja, a pripisuju se i efekti pomlađivanja. Navodno se sinkronizira rad unutarnjih organa i vraća se balans u naše tijelo, te se mogu popraviti negativni efekti mnogih bolesti, kao recimo visokog krvnog pritiska, dijabetesa, problema s leđima…

Detaljnije upute:

1) Stanemo uspravno, zatvorimo oči
2) Zatim dignemo jednu nogu i nastojimo stajati što duže možemo. Dovoljno je dignuti nogu 1cm, bitno je da nam ona prestane biti oslonac.
3) Tako stojimo minutu ili dvije po nozi.

Kada počinjemo, nećemo uspjeti prići minuti, a neki neće uspjeti niti par sekundi stajati. U tim slučajevima se preporuča da se radi s poluotvorenim očima, te da se zatim oči počnu zatvarati. Isto tako, osobe starije od 70 godina koje žele vježbati ovu vježbu za početak mogu koristiti stolicu kao dodatni oslonac, dok ne uspiju stajati na samo jednoj nozi bez ikakvog oslonca, iako se njima u načelu vježba ne preporuča. Vježba nije prikladna za one koji imaju probleme s nogama.

vježba za pomlađivanjeJin Ji Du Li Exercise – Simple but effective
Jin Ji Du Li: Chinese method of healing – Times Of India
Alternativainformacije.com