Japanske struje zdravlja

japanske

Na svakoj strani našega tijela postoji najmanje 26 energetskih točaka. One se ponekad blokiraju i tako zaustave protok energije. Ovdje ćemo vas naučiti gdje trebate pritisnuti prstom da oslobodite svoje blokade i tako omogućite svojoj energiji da nesmetano protječe.

Drevne metode liječenja, koje se temelje na iskustvu naših predaka, mogu pomoći i suvremenom čovjeku. Japanske struje zdravlja i liječenje pomoću njih gotovo su pali u zaborav, da bi nedavno bili ponovo otkriveni. Sudeći po iskustvima novih poklonika, stare metode vraćaju se na velika vrata. Kao i sve čudesne stvari, i ova je zapravo jednostavna.


Na svakoj strani našega tijela postoji najmanje 26 energetskih točaka koje kadšto priječe protok energije i gdje se stvaraju blokade. Pogotovo se to događa suvremenom čovjeku, zbog njegova načina života, s premalo kretanja i mnogo sjedenja. Sve su energetske točke neposredno povezane sa svim tjelesnim funkcijama.

Kada se vršak prsta položi na središte takve točke, oslobađaju se blokade i energija može ponovno nesmetano protjecati. Mnogi će biti iznenađeni što osjećaju bol već i nakon laganog pritiska na pojedinu točku, ali to je samo pouzdani znak da smo stavili prst na pravo mjesto – da upravo tu postoji blokada!

Samoiscjeljenje

Dakako, sve je to manje-više poznato. I druge alternativne metode liječenja i iscjeljivanja nastoje uspostaviti slobodnog protoka energije. A akupunktura i akupresura, primjerice, već su praktički dio službene medicine. Pa, ipak, stara japanska metoda zasnovana na strujama zdravlja jest izuzetno jednostavan način samoiscjeljenja, jer vam je dovoljan vlastiti prst da stvorite novu vitalnost i zdravlje.

Sad ćete reći: nije moguće da je tako jednostavno! Ali, trebate se samo prisjetiti nekih stvari i činjenica koje svi znamo. Ne spominje li se već u Bibliji da polaganje ruku na bolesnog čovjeka dovodi do čudesnih rezultata? Ne stavlja li brižna majka, sasvim instinktivno, svoju ruku na čelo ili trbuh svog bolesnog djeteta? Pa i bolestan čovjek ima neodoljivu potrebu da položi svoje ruke na bolesno ili bolno mjesto na svom tijelu. Uostalom, i dijete se rađa s instinktivnim znanjem da može pomoći samo sebi. Tako ono stavlja palac ili druge prste u usta da bi se smirilo – radi terapiju na samome sebi!

Aura

Jeste li ikad vidjeli Kirlianovu fotografiju? To je posebna fotografija na kojoj se vidi “aura”, zračenje oko čovjekova tijela. Ako ste je vidjeli, zacijelo ste uočili kako prsti sjaje energijom. U prstima se nalazi najsnažnije energetsko polje na čovjekovu tijelu. Upravo to trebamo iskoristiti da bismo probili energetske blokade, da bismo ozdravili i da bismo se osjećali bolje.

Vlastiti prsti, dakle, mogu biti – i jesu – efikasno sredstvo samoiscjeljenja. A ono što je u svemu najljepše: čovjek ih uvijek doslovno ima pri ruci. Može se njima poslužiti i staviti ih na odgovarajuću točku kada god poželi, kada mu je potrebno, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.


Prva metoda: stisak prsta

Kako se to radi? Najjednostavnija metoda, a koja također daje iznenađujuće rezultate, sastoji se u ovome: palac i ostale prste jedne ruke, jedan za drugim, obuhvatite drugom rukom, i to nježnim stiskom. Tako ih trebate držati oko tri minute. To doista možete učiniti gdje god se nalazili. Prsti na svakoj ruci djeluju na odgovarajuće organe, pomažu kod određenih bolesti i tegoba. Njihova su “zaduženja” sljedeća:

* Palac – želudac, slezena, brige, depresije, vrućica;

* Kažiprst – bubrezi, mjehur, strah;

* Srednji prst – jetra, žučni mjehur, bijes, umor;

* Prstenjak – pluća, debelo crijevo, pesimizam;

* Mali prst – srce, tanko crijevo, vjetrovi, živci.


naslov_japan.jpg

Druga metoda: središnja energetska linija

Ako želite postići još veći učinak, da jako podignete cjelokupnu životnu energiju i postignete sklad i dobro raspoloženje, trebate se poslužiti našto složenijom metodom. Ta metoda oslobađa i jača središnju energetsku liniju, liniju koja predaje energiju. Lijevu ruku položite na vrh glave, tako da prsti dodiruju kožu. Koristite desni kažiprst, ili kažiprst i srednji prst zajedno, da izvodite odgovarajuće “korake”. Kod svakog od tih koraka, trebate držati prste tri do pet minuta na odgovarajućoj energetskoj točki:

1. korak: “Treće oko”. To je točka koja se nalazi jedan centimetar iznad korijena nosa, tj. iznad mjesta gdje se nos spaja s čelom. Pritisnite je prstom. Ta je točka izvor mladosti. Ona jača životnu snagu i pomaže da se regulira krvni tlak.

2. korak: Vrh nosa lagano pritisnite prema gore. To povoljno djeluje na trbuh i zdjelicu.

3. korak: Položite prst na jamicu na vratu, koja je točno između ključnih kostiju, i lagano pritisnite prema dolje. Tako ćete imati veću duhovnu ravnotežu. Osim toga, to povoljno djeluje na štitnjaču, kao i na stanje kalcija u organizmu.

4. korak: Prsna kost se spušta od vrata prema želucu. Prelazite prstom preko nje. Na jednom mjestu ćete osjetiti prigušenu, jedva izraženu bol. Tamo pritisnite. To pospješuje duhovni razvoj, pomaže protiv stresa i čini čovjeka sretnim.

5. korak: Pritisnite završetak prsne kosti, tj. njezin kraj, prije želuca. To jača srce, rad slezene, živčani sustav, uravnotežuje hormone, poboljšava imunološki sustav, smiruje “divlje” osjećaje kao što su bijes, ljubomora, očaj.

6. korak: Lagano pritisnite točku koja se nalazi dva centimetra iznad pupka. To uspostavlja duševnu i tjelesnu stabilnost. To također pomaže probavi u tankom i debelom crijevu.

7. korak: Pritisnite stidnu kost. To oslobađa glavu napetosti, vuče struju od vrha prema dnu tijela, dovodi nas u sklad. Pomaže i uravnotežuje izmjenu tvari u tijelu.

8. korak: Lijevu ruku stavite na stidnu kost, desnu na trtičnu kost. To će omogućiti protok energije iz leđa.

I prva i druga metoda, tj. i energetske struje prstiju i središnja energetska linija, povoljno djeluju na naše opće stanje. I to ne tek poslije nekoliko mjeseci ili tjedana. Već poslije nekoliko dana osjećat ćete se osjetno bolje, bit ćete puni energije!


Treća metoda: Sve energetske točke

Želite li svoje zdravlje iz temelja poboljšati, najbolje je da svaki dan tretirate sve energetske točke na tijelu, da im “pustite struju”. No, gdje su ta mjesta koja treba pritisnuti, kako ih pronaći? Svaki se čovjek, doduše, anatomski ponešto razlikuje. Nisu anatomske mjere kod svih iste, ali ne biste u tom traženju trebali imati nikakvih problema.

Naime, mjesta gdje već postoje blokade, tzv. centre boli, nije teško otkriti. Centri boli će se sami “odati” ako ih snažnije pritisnete. No, još jednom naglašavamo: da biste postigli željeni učinak, dovoljno je da blago, nježno pritisnete energetske točke. Na svakoj točki držite vršak prsta oko tri minute.

Gdje se, dakle, nalaze te energetske točke?

E 1 – U sredini unutarnjeg zgloba koljena. To je izuzetno važna točka. Ona vam daje snage da rušite granice, da se oslobodite i razmašete. Postoji i viša točka E 1, koja se nalazi pet centimetara iznad osnovne točke E 1.

E 2 – Vrh bedra. Daje snagu, mudrost, stimulira obrambeni sustav tijela, pomaže kod gripe.

E 3 – Između vrška lopatice i trećeg leđnog kralješka. (Ako ne znate gdje je to, pitajte svog liječnika ili nekog studenta medicine.) Ta točka pomaže u slučaju strahova i prehlada.

E 4 – Zatiljak, tj. donji dio stražnje strane glave (baza lubanje). Pritisak na tu točku pomaže kod smetnji u glavi, glavobolja, umora.

E 5 – Ispod unutarnjeg dijela gležnja. Pomaže regeneraciji, izmjeni tvari, psihi, sluhu.

E 6 – Ispod srednjeg dijela stopala. Pomaže bubrezima i kostima.

E 7 – Ispod nožnog palca. Aktivira hormone, pospješuje disanje, pomaže kod astme.

E 8 – Pored vrha cjevanice. Potiče izlučivanje, pomaže kod nesanice i briga. Pet centimetara ispod te točke nalazi se donja točka E 8, koju trebate pritisnuti ako imate zubobolju.

E 9 – Između lopatice i osmog leđnog kralješka. Povoljno djeluje na jetru, žuč, pluća, nosne šupljine.

E 10 – Između lopatice i petog leđnog kralješka. Ta točka djeluje na srce, pluća, krvni tlak. Pritisak na nju sprječava zakrečenja arterija.

E 11 – Pokraj prvog leđnog kralješka. Pomaže kod problema s nosom, bolova u vratu, problema s bubrezima, išijasa.

E 12 – Sredina vrata. Oslobađa napetosti.

E 13 – Treće prsno rebro. Četiri centimetra od prsne kosti, nad prsnom bradavicom. Ta je točka “nadležna” za bronhije.

E 14 – Osnova luka rebara, tri centimetra prema sredini. Povoljno djeluje na probavu, te na iskorištenje vitamina.

E 15 – Početak stegna. Stavite sve prste jedan do drugoga. Korisno je za srce i vene. Pomaže kod mjesečnice, donosi radost.

E 16 – Ispod vanjskog gležnja. Djeluje na žuč, bubrege, spolne organe, mišiće.

E 17 – Ručni zglob, na dijelu koji je ispod hrpta maloga prsta. Pritisak na to mjesto ublažit će sve bolove, a oslobađa vas i napetosti.

E 18 – Ručni zglob, s unutarnje strane korijena palca. Pomaže uspavljivanju, disanju, ublažuje tegobe s leđima.

E 19 – Lakat, na pregibu, s vanjske i unutarnje strane. Djeluje na bubrege, alergije, probavu.

E 20 – Iznad obrve. Smiruje duševnu napetost, bol u prednjem dijelu glave, poboljšava pamćenje.

E 21 – Donji dio jagodične kosti. Djeluje na umor, smiruje misli, pomaže protiv depresije.

E 22 – Korito ispod ključne kosti. Djeluje u slučaju kapi, kod osteoporoze, kod klimaterijskih tegoba. Pomaže lakšem učenju.

E 23 – Na najdonjem prsnom rebru. Djeluje na zaraze, pokretljivost, anemiju.

E 24 – Stopalo, vanjski dio. Djeluje umirujuće, donosi sklad i smirenost. Potiče upornost.

E 25 – Zdjelična kost. Djeluje kod umora, na mišiće, vezivno tkivo, mjehur.

E 26 – Ispod ramena, kod pazuha. Pomaže kod nepokretljivosti udova i članaka, kod problema s lopaticom. Povećava vitalnost.

Uz svaku energetsku točku navedeni su samo osnovni učinci. U stvarnosti, te točke mogu imati neograničeno djelovanje na ozdravljenje vašeg tijela. Dakle, trebate pokušati i vidjeti u čemu će vam sve pomoći struja zdravlja. Kad god imate vremena, počnite pritiskati energetske točke. Tako ćete poboljšati svoje psihičko i fizičko zdravlje. To možete raditi bilo kad – dok gledate televiziju, dok vas netko vozi u automobilu…


Ingrid Schlieske: Vitalnija nego ikada

Cijeli sam se svoj život borila s raznim zdravstvenim tegobama. Uglavnom, uzaludno. Imala sam preniski krvni pritisak, stalno sam osjećala umor, često sam bila bezvoljna, malodušna i depresivna.

Onda sam, prije otprilike pet godina, otkrila japanske struje zdravlja. Danas je moj život sasvim drukčiji. Sa svojih 58 godina vitalnija sam nego ikada prije. Slobodno mogu reći da se osjećam dvaput bolje nego prije 20 godina – kaže Ingrid Schlieske iz Njemačke, koja tom metodom nije pomogla samo sebi, nego i svojim bližnjima, ali i drugim ljudima. Naime, ona prenosi svoje znanje svim zainteresiranima u svom centru za zdravlje i fitness, kao i u svojim knjigama.

Kada jednom počnete s primjenom energetske struje, kada osjetite da vam se poboljšalo zdravlje i opće stanje organizma, ne smijete prekinuti sa samotretmanima. – I ja sam kadšto znala, iz različitih razloga, malo zapustiti svoje struje. Čak i po nekoliko tjedana. Tada bi moja energija okopnila poput snijega u proljeće, pa bih se vratila u nekadašnje mrzovoljno stanje. No, naučila sam lekciju i više ne dopuštam da se tako nešto dogodi. A o strujama zdravlja mogu reći: one ne pomažu zato što u njih slijepo vjerujemo, nego je obratno – u njih vjerujemo zato što zaista pomažu – tvrdi Ingrid Schlieske.

Preuzeto s: http://www.altertv.org/tv2/tekstovi/japanske-struje-zdravlja

————————————————————————————————————————————