Život po zenu

zen

Mudrost često može biti veoma jednostavna, ali prakticirati je svakodnevno nije baš toliko jednostavno. Većina nas živi u svijetu gdje se sve brzo dešava i gdje nemamo vremena za odmor, za uživanje u zalasku sunca. Zaboravljamo na sitne mudrosti u životu i upadamo u svakodnevne navike koje nas drže podalje od onoga što bi željeli osjećati. Ne bojte se! Evo šest savjeta vezanih uz Zen Budizam koje možete upotrijebiti kako bi vratili mir u vaš život.


Zapamtite: Vježbanje mudrosti je sve!

1. Prestanite se uspoređivati s drugima

Uspoređivanje sebe, vaše situacije, vašeg djelovanja i vaših postignuća sa drugima je brzi put za razmišljanje o vašem egu i siguran put ka patnji. Kada se uspoređujemo počinjemo osjećati nedostatke, i to u smislu da je sve što imamo ili jesmo bolje ili nedovoljno dobro od onoga što ima netko drugi. Kako god, u tom trenutku prestajemo vidjeti stvari takvima kakve jesu i vrlo lako osuđujemo i ne poštujemo put drugih. A dogodi se i da izgubimo svoj put.

2. Prestanite osuđivati

Koliko često hodate ulicom, družite se sa prijateljima, gledate nešto na TV-u i shvatite da osuđujete toliko toga što vidite? Jesu li to potezi ljudi, način na koji se oblače, riječi koje koriste, njihovi poslovi itd. Jako je lako uhvatiti samog sebe u osuđivanju. Jeste li primijetili da osuđivanje nikad nije dobar osjećaj? Jasno je da se na taj način pokušavamo osjećati bolje, ali na kraju, energija koju na to utrošimo je prevelika. Smanjite osuđivanje i primijetite koliko se bolje osjećate. Ako morate to činiti, zapitajte se, zašto uopće imate potrebu za tim.

3. Prestanite brinuti

Brigu često povezujemo sa stvarima ili osobama do kojih nam je stalo ili koje volimo. Briga dolazi iz straha i potrebe da imamo stvari pod kontrolom. Briga uvijek stvara težak teret u nama i često se odražava negativno na cijelu situaciju. Jeste li primijetili da možete brinuti oko nečega danima i onda na kraju shvatite da rezultat zapravo nije ni važan? Većinu vremena provodimo brinući se oko raznih stvari, da bi na kraju shvatili da ishod nije ni približno loš kao što smo mislili da bi mogao biti. Ima li smisla brinuti? Nema, zato odbacite tu naviku i pustite neka se stvari dogode.

4. Prestanite optuživati i okrivljavati druge

Ponekad je lakše osjećati se kao žrtva umjesto preuzeti odgovornost. Optuživanje je ključna uloga našeg ega da zaštiti samog sebe od osuđivanja drugih. Kada okrivljujemo zapravo ne gledamo u korijen problema zašto se osjećamo tako kako se osjećamo. Kažiprst optuživanja trebamo uprijeti u nas same kako bi možda shvatili što nas je dovelo u tu situaciju. Jesmo li nešto naučili iz ovoga?

5. Prestanite se natjecati

Natjecanje može biti zabavno kada su rezultati u drugom planu. To je pravi duh okupljanja kako bi se igralo ili natjecalo u nečemu. Ali kada nam je stalo do rezultata i kada ono što radimo postane zatrovano potrebom za najboljim rezultatom događa se da naš zločesti ego ima želju natjecati se u svemu. Posao, razgovor, biti bolji od drugog itd. Ovo stvara podjele i osuđivanja drugih. Bez obzira što nas svijet uči da budemo „uspješni“ ova vrsta natjecanja stvara patnju i dolazi direktno iz ega.

6. Nasmijte se

Jedan od najlakših načina da ne uživate u životu je da sve shvaćate previše ozbiljno. Što ozbiljnije tretiramo stvari u životu, to su veće šanse da propustimo svu zabavu. Bez obzira ako pokušavate primijeniti nešto od mudrosti sa ove liste ili želite učiniti nešto što ste oduvijek htjeli bitno je da se nasmijete na tom putu, kakvi god rezultati bili. Ne dopustite da život postane previše ozbiljan.

Naravno, ova lista nije korisna ako je pročitate i jednostavno kažete: „Pa da, znam ja sve to.“ Pokušajte je doista primijeniti na vaš život. Znati nešto je jedno, ali činiti to je mudrost.

Budite promjena.

Izvor